Dok jedni prikupljaju novac za usmrćivanje bebe Čavajde u Sloveniji, vi možete uplatiti za suprotno – liječenje malog Grge

pokupec
Ivan Pokupec, Mirela Čavajda, Montaža: Narod.hr, Izvor: Fah, snimka zaslona, Thinstock

Ivan Pokupec, katolički vjeroučitelj koji je bio među inicijatorima građanskog bunta protiv diskriminatornih covid potvrda zajedno s udrugom Inicijativa roditelja 0-24, pokrenuo je akciju prikupljanja sredstava kako odgovor na neviđen potez ekstremno lijevih udruga na čelu sa zakladom Solidarna koje prikupljaju sredstva za usmrćivanje nerođenog djeteta Mirele Čavajde koja je u 28. tjednu trudnoće, u Sloveniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Kao osoba rođena s oštećenjima tetiva i mišića te otac djeteta rođenog s oštećenjima unutarnjih organa, duboko vjerujem u potencijal života koji započinje skromno i neznatno, u boli i borbi. Stoga itekako mogu suosjećati s obitelji Čavajda u ovim teškim trenucima jer sam ih sa suprugom i sam prolazio. No ne suosjećam s tim što se čitava krvožedna bulumenta ‘civilnog društva’ i dnovinara urotila protiv jednog malenog života, koristeći nezamisliv strah i tugu njegove majke (svjesne toga ili ne) za promociju svojih barbarskih, nehumanih, depopulacijskih ideja.

Svim silama pokušavaju stvoriti dojam da je ubojstvo malenog Grge ne samo poželjno, već i jedino rješenje. Oni koji malo bolje poznaju povijest nazvat će to konačnim rješenjem…’, piše Pokupec na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglašava kako smo ‘donedavno pokušavali ugroženu djecu spasiti, a bolesnu liječiti’.
‘Stoga, dok traje medijsko-‘progresivna’ kampanja za Grgino ubojstvo, ja u suradnji s udrugom Inicijativa roditelja 0-24 pokrećem jednu za njegovo liječenje te vas pozivam da zajedno otvorimo i obitelji Čavajda ponudimo novi diskurs u kojem je više vjere nego straha, više nade nego beznađa, više svjetla nego tame…’, piše Pokupec.

Naglasio je kako ovu akciju prikupljanja sredstava za liječenje ‘pretpostavljenih Grginih bolesti i malformacija’ pokreće ‘bez znanja i suglasnosti njegove obitelji, ali kao znak dobre volje i u nadi da će ovaj dječačić ipak dobiti priliku za život’.

Prikupljena sredstva bit će uplaćena obitelji za njegovo liječenje ili ako se dječak rodi posve zdrav, za njegovo sretno djetinjstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Dr. Markić o slučaju Čavajda: Liječnici imaju 2 pacijenta – bebu Grgu i mamu Mirelu. Treba štititi oboje

> Ispovijed Ane Božinović: ‘U 6. mjesecu trudnoće rekli su mi da Iva ne može preživjeti…’

> Udruge Roda, Pa Riter, Solidarna i druge prikupljaju novac za usmrćivanje bebe Grge u Sloveniji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Ako Grga ipak bude rođen za Nebo prije negoli za ovaj svijet, sva će prikupljena sredstva biti prebačena udruzi Betlehem, koja zbrinjava majke s djecom spašenom od ubojstva pobačajem’.

‘Vjerujemo u dobro, vjerujemo u svjetlost, vjerujemo u Život!’

‘Ja biram vjeru u to da će izaći na dobro, kako god bilo. Da postoji scenarij u kojem bivamo ohrabreni i osnaženi, spremni čudima dati šansu.
Jer Grga to upravo i jest – maleno čudo. Još se nije ni rodio, a već mnogi vjerujemo u njegovu neprocjenjivu vrijednost. U njega.

Ako ste istog mišljenja, pozivam vas da uplatite bilo kakav, iako i simboličan iznos. Jer na kraju dana nije bitan iznos, nego poruka: Vjerujemo u dobro, vjerujemo u svjetlost, vjerujemo u Život!’, poručio je Pokupec.

Sredstva možete uplatiti na sljedeći način:

Udruga Inicijativa roditelja 0-24
II.radnički put 61, 10000 Zagreb
iban: HR9123600001102966235
model: 00
opis plaćanja: Srce za Grgu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sva pitanja o akciji i uplatama možete postaviti na: pokupecology@gmail.com

Kronologija slučaja

Podsjetimo, nakon što su sve četiri ginekološke klinike u Zagrebu odbile provesti feticid šestomjesečnog nerođenog Grge Čavajde udruge Pa Riter, Roda, CESI i zaklada Solidarna objavile su da prikupljaju novac kako bi Grgina mama Mirela mogla otići usmrtiti Grgu u Sloveniji.

Zaklada Solidarna dala je dvije tisuće eura, a od građana mole donaciju za prikupljanje preostalog iznosa od tri tisuće eura, koliko u Sloveniji iznosi usmrćivanje djeteta u majčinoj utrobi u ovako visokom stadiju trudnoće i porod mrtve bebe.

Podsjetimo, Mirela Čavajda izašla je u medije s tvrdnjom da joj je u Hrvatskoj onemogućeno izvršiti feticid te da su joj u bolnici savjetovali da to ‘obavi u Sloveniji’.

Njezin nerođeni sin kojeg je nazvala Grga, ima tumorsku tvorbu na mozgu, za koju ona tvrdi da je maligna, iako su istaknuti stručnjaci kazali kako je bez biopsije tvorbe nemoguće zaključili je li tumor maligni ili benigni.

Profesor Slavko Orešković, dekan Medicinskog fakulteta i šef Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb, kazao je u ponedjeljak.

‘Najprije da razjasnimo, pobačaj do 10 tjedana je pravo žene koja ima pravo odlučiti želi li pobaciti, a iza desetog tjedna to mora ići na komisiju, do 22. tjedna ako se prekine trudnoća radi se o pobačaju, iza 22. tjedna radi se o porodu. Ovdje je 28. tjedan, to će biti induciranje prijevremenog poroda. Feticid je prekinuti život djeteta unutar maternice, to zakonom u Hrvatskoj nije regulirano i ne znam koji bi liječnik to u Hrvatskoj napravio, koliko ja znam nije napravljen nikada’, rekao je Orešković i dodao da se feticid ne odobrava u Hrvatskoj.

‘Tražio se prekid trudnoće, ako je to prešlo granicu pobačaja, odnosno poroda od 22 tjedna, takvi prekidi trudnoće se nisu dozvoljavali, jer će se to dijete roditi živo i s velikom šansom da će preživjeti, a ako se rodi prije 22. tjedna, manje su šanse da će preživjeti’, rekao je.

‘Kolega Ćorušić je okupio ekipu stručnjaka koji su dali određenu procjenu s obzirom na one nalaze koje imaju. Nitko ne može znati koja će biti situacija iza toga, ali mi kao liječnici moramo pokušati to dijete, ako je moguće operirati i da se nakon poroda naprave sve medicinske mjere ne bi li mu se pomoglo i osiguralo normalan život. Na osnovu brojnih stručnjaka koje je Ćorušić konzultirao, on je donio takvo mišljenje. Ovo što pričaju iz Svetog Duha nije mi jasno, oni prvi dan nisu potpisali da se omogući prekid trudnoće, a onda su drugi dan napisali da postoje indikacije, ali da oni to ne mogu napraviti. Mislim da je to malo licemjerno’, rekao je Orešković.

Orešković je istaknuo i da je priziv savjesti zakonska i ustavna kategorija na koju svaki čovjek ima pravo.

Što je feticid?

Prekid života djeteta u ovoj fazi trudnoće naziva se feticidom. Radilo bi se o izazivanju prijevremenog poroda i prethodnom usmrćivanju bebe, što bi se vjerojatno obavilo uštrcavanjem koncentriranog kalijevog klorida u njezino srce.

Dr. Gordan Zlopaša, pročelnik Zavoda za perinatalnu medicinu KBC-a Zagreb, objasnio je pojam feticida: ‘To je dijete koje može preživjeti ako se potakne porod sada. Pretpostavljam da kolege u Sloveniji, želeći biti sigurni da se to dijete neće roditi živo, će ga prije toga, na neki način, usmrtiti. To bi bio pojam feticida. Feticid bi bio usmrćivanje nerođenog djeteta, prije nego što se rodi. Nešto slično eutanaziji. Sada dolazimo do kompleksnog etičkog pitanja: Smijemo li mi to učiniti ili ne smijemo. Nemam podataka da je u Hrvatskoj itko od liječnika, mojih kolega učinio feticid. To je nešto što je zakonom potpuno neregulirano’, kazao je prošlog tjedna.

KB Sveti Duh objasnio što je feticid i zašto ga ne rade

‘U suvremenoj medicini ustaljen je samo jedan način. Prvo je potrebno usmrtiti plod inutero (fetocid), najčešće ubrizgavanjem otopine kalijevog klorida. Nakon tog postupka započinje se sa davanjem lijekova koji promoviraju ekspulziju produkata koncepcije’, pojasnili su iz bolnice Sv. Duh.

Stopa preživljavanja prerano rođenih beba raste

Stopa preživljavanja nedonoščadi ekstremno niske porođajne težine znatno je porasla od 80-ih godina prošlog stoljeća, navodi se u švedskoj studiji iz 2019.

Liječnici su tada procjenjivali da najmanja gestacijska dob u kojoj su izgledi za preživljavanje realni iznosi 28 tjedana, kada je nedonošče teško oko kilograma, odnosno 12 tjedna prije termina porođaja u normalnoj trudnoći.

Nedonoščadi se smatraju djeca rođena ispod gestacijske dobi od 37 tjedana.

U posljednjih 40 godina granica realne mogućnosti preživljavanja ekstremne nedonoščadi polako je padala sa spomenutih 28 tjedana na 25, 24 i 23 tjedna. Sve su češći slučajevi i da nedonoščad rođena u 22. tjednu, mjereno od posljednje mjesečnice majke, preživi.

Nedavno je naslovnice svjetskih medija zauzela vijest o japanskoj bebi koja je težila samo 268 grama kada je rođena u 24. tjednu, ali je preživjela i nakon petomjesečnog boravka u bolnici otpuštena je kući dobra zdravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.