Lovrić za Narod.hr pobrojao grijehe i propuste Tomaševićeve ekipe u Zagrebu

lovrić -tomašević-dolenec
Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Nije točno da nije bilo sredstava za plaće, niti je nova vlast išta stabilizirala. Oni su koliko znamo digli dosta kredita, to je činjenica. Međutim, isplanirali su za 2022. nikad veći zagrebački proračun koji iznosi 15 milijardi kuna. Kad gledamo to, ne vidimo da su oni nešto racionalizirali i konsolidirali nego da planiraju biti vrlo rastrošni. Da nisu imali novaca za plaće, plaće ne bi bile ni isplaćene. Do primopredaje vlasti 4. lipnja Grad Zagreb uredno je servisirao svoje obveze i isplaćivao plaće”, ističe Ivica Lovrić, bivši pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, koji je za Narod.hr komentirao izjave Sandre Benčić, saborske zastupnice ekstremno lijeve Možemo koja je gostujući na N1 ustvrdila da prijašnja zagrebačka vlast nije ostavila niti sredstva za isplatu plaća, a hvalila aktualnog zagrebačkog gradonačelnika i čelnika svoje stranke Tomislava Tomaševića i njegove “uspjehe”.

> Zbog odluke suda Možemosi gube živce: Bakić vikao na HRT-u na Lovrića

> Dr. Markić: Visoki upravni sud pokazao je ozbiljnost koju Grad Zagreb nije pokazao za roditelje odgojitelje

Lovrić: “Kruna nesposobnosti aktualne vlasti je raskid ugovora za izgradnju nove bolnice na Srebrnjaku”

“Oni umjesto da vode grad u pravcu razvoja stalno se referiraju na prošlu vlast. Do primopredaje vlasti Grad Zagreb je redovito izvršavao svoje obveze”, podsjeća Lovrić.

“Naravno da je Grad bio 2020. i 2021. godine pogođen potresom ali i pandemijom koronavirusa. Epidemija koronavirusa stvorila je određene poteškoće, ali ne samo gradu Zagrebu već svim gradovima u svijetu, a Zagrebu zbog potresa i dodatno. No, unatoč svemu tome Grad je do primopredaje vlasti redovito funkcionirao i otklanjao posljedice potresa iz vlastitih sredstava. U ovih godinu dana zaustavljeni su gotovo svi procesi. Naročito su zaustavljeni projekti obnove nakon potresa i izgradnje novih odgojno-obrazovnih objekata, koji su gotovo svi zaustavljeni, zbog njihove nesposobnosti”, .

“Kruna svega je raskid ugovora za izgradnju nove bolnice na Srebrnjaku, tzv. translacijskog centra, jer će Grad Zagreb zbog nesposobnosti aktualne vlasti izgubiti 432 milijuna kuna europskog novca. To je kruna njihove nesposobnosti, a to se ogleda na svakom koraku“, upozorava Lovrić.

Zagrebački holding u debelom minusu

“Međutim, uspjeli su još nešto što je nazabilježeno u povijesti za Zagrebački holding, koji je u prvih šest mjeseci prošle godine, kada ga je vodila bivša vlast, zabilježio minus od 60 milijuna kuna. Nova vlast je u sljedećih šest mjeseci uspjeli stvoriti minus od 740 milijuna kuna. Znači da su poslovanje Holdinga doveli na minus od gotovo 794 milijuna kuna. Ako se tim tempom nastavi onda će vrlo skoro Zagrebački holding prestati obavljati svoju funkciju servisa Zagrepčanima kao javno komunalna tvrtka. To je šokantno, eto što su uspjeli”, ističe Lovrić.

Ideološka i stranačka uhljebljenja

“Uz to, uspjeli su ideološkim i stranačkim uhljebljenjima iskadrovirati dosta toga. To su uspjeli. Za postavljanje direktora u Holdingu ili ravnatelja muzeja i drugih institucija bitno je samo da si politički pripadnik SDP-a ili Možemo. Za njih je važno biti politički ili ideološki pripadnik, a ne znaš li raditi taj posao i stručne kompetencije“, kaže Lovrić.

Projekt Zagrepčanka- dimne zavjese i spinovi

“Oko projekta Zagrepčanka vrlo vješto spinaju. Sumnjam da će od projekta Zagrepčanka u njihovom mandatu koji traje još tri godine, biti nešto. Bacaju se dimne zavjese kojima se stvara privid među Zagrepčanima da se nešto radi. Sav njihov rad sveo se na tri glavne točke.
Prva je – autoritativno i centralističko upravljanje gradom i Holdingom kakvo do sada nije zabilježeno.
Druga točka – na prijetnje i davanje otkaza.
Treća točka – na puštanje tih tzv. projekata koji ostaju na razini toga da ih se lijepo prezentira u medijima i ništa više. S druge strane prešućuje se da nam danas vozi svaki treći tramvaj, svaki treći autobus, …”, upozorava.

Lovrić o revolucionarnim metodama Možemo

Gospođa Benčić spada u skupinu revolucionara koji uvijek misle da život na ovom svijetu počinje s njima“, kaže Lovrić na tvrdnje Sandre Benčić izrečene na N1 da oko mjere roditelj odgojitelj nema retroaktivnosti i da se ne može neku vlast opterećivati obvezama koje se protežu na duže razdoblje.

“U uređenim društvima to nije tako. Procedure i poštivanje zakona temelji su demokracije, a ne revolucionarne metode da sve na ovome svijetu započinje s dolaskom Možemo na vlast i da će njihovim skorim odlaskom sve završiti. Niti je s njima počelo, niti će s njima završiti“, zaključuje Lovirć u razgovoru za Narod.hr.

 Stečena prava roditelja odgojitelja i Visoki upravni sud

Podsjetimo, Tomašević i njegova većina u Skupštini grada Zagreba koju čine SDP, Možemo i predstavnik srpske nacionalne manjine provela je protuzakonito i protuustavno ukidanje mjere roditelj odgojitelj. Mjeru koristi više od 5000 obitelji te više od 21.000 djece. Visoki upravni sud nedavno je privremeno odgodio izmjenu mjere roditelj odgojitelj u Zagrebu.

> Dr. Markić: Visoki upravni sud pokazao je ozbiljnost koju Grad Zagreb nije pokazao za roditelje odgojitelje

> Peternel: Gradska vlast nije kadra znanjem i intelektualnom kapacitiranošću voditi grad poput Zagreba!

Udruga U ime obitelji (UiO) zatražila je preko odvjetnika Karla Novosela zaštitu zakonskih prava roditelja odgojitelja od Visokog upravnog suda. To su učinile i Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO) s odvjetnikom Krešimirom Planinićem, GI ‘U djeci je budućnost’ i Ivica Lovrić s odvjetnicom Ksenijom Vržinom.

“Sud je istaknuo da je Grad Zagreb pozvao roditelje da uđu u ovu mjeru, od kojih je 50 posto u ovih pet godina dobilo još barem jedno dijete, i da te obitelji imaju pravo na sagledavanje zakonskih obveza i poštivanje zakona”, dodala je dr. Markić.

“Ova mjera znači da će obitelji nastaviti primati prihode na koje su računali sve dok Visoki upravni sud ne donese odluku o našem zahtjevu je li Tomaševićeva odluka o ukidanju Mjere roditelj odgojitelj u skladu sa zakonom”, kazala je dr. Markić.

Privremena odgoda je tu, međutim, još nije poznato kada će Visoki upravni sud donijeti konačnu odluku o spornoj odluci zagrebačke Gradske skupštine iz prosinca lani.

> Lovrić: Otkako je mjera roditelj odgojitelj na snazi rođeno je 500 djece više

Uspješna demografska mjera

Stručno mišljenje prof. dr. sc. Nenada Pokosa pokazalo je da je u samo pet godina uspješne demografske mjere roditelj odgojitelj u Zagrebu došlo do povećanja od 38,2 % u broju trećerođene djece te povećanju od čak 65,4 % u broju četvrtog i više rođene djece. To znači da je zahvaljujući mjeri roditelj odgojitelj u Zagrebu u pet godina rođeno oko 500 više djece, nego u prijašnjem usporednom razdoblju. Za sliku o važnosti te mjere za Zagreb: to je 20 razreda po 25 djece.

Ignoriranje trudnica koje su planirale koristiti se mjerom s trećim djetetom

Isto tako Tomašević ukidanjem mjere roditelj odgojitelj za buduće korisnike nije osigurao nikakvu pomoć ili uzeo u obzir činjenicu da se određeni broj Zagrepčanki odlučio na treće ili daljnje dijete – računajući na mjeru roditelj odgojitelj. Te trudnice i njihova djeca stavljeni su u nepovoljan položaj iako su imali legitimna očekivanja da se mjerom koriste – koja ne mogu ovisiti o tome tko dobiva ili gubi izbore u Zagrebu.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.