Što se zna o silovanju djevojčice u okolici Zadra?

Foto: tanjila ahmed

Ovih je dana hrvatsku javnost zgrozila vijest o grupnom silovanju petnaestogodišnje djevojčice u okolici Zadra u protekloj godini, kao i vijest da je sudac istrage Županijskog suda u Zadru, Ivan Marković, nakon ispitivanja osumnjičene pustio da se brane sa slobode, iako žive u istom mjestu kao i maloljetnica.

Prema dostupnim informacijama, riječ je o grupi od 7 mladića koji su silovali danas šesnaestogodišnju djevojku te je, uz to, ucjenjivali navodnom snimkom s mobitela. Kada je ona zaprijetila policijom, doživjela je fizičko nasilje i prijetnje smrću. To se, kako se doznaje iz medija, događalo od kolovoza prošle godine do srpnja ove godine u neimenovanom selu pored Zadra.

Županijsko državno odvjetništvo uložilo je žalbu na odluku suca istrage da se počinitelji brane sa slobode te će o tome odlučivati izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru.

Bošnjaković: Ne vidim razloga za pokretanje stegovnog postupka protiv suca

Ministar pravosuđa Dražem Bošnjaković, upitan o tome može li pokrenuti stegovni postupak protiv suca, rekao je pak da on ima takve ovlasti, ali da u ovoj fazi postupka ne vidi nijedan element da bi takvo nešto napravio.

”Ponekad mediji donose presudu bez da znaju sve činjenice. To nije dobro. Ovo je jedan poseban predmet koji je doveo do unezvjerenosti čitavog društva, ali to se reflektira na žrtvu. I sudac koji je donio tu odluku primio je prijetnje i, koliko znam za njega je zatražena zaštita, i to vrlo ozbiljne prijetnje. Moramo sačuvati mir i racionalnost”, kazao je ministar Bošnjaković.

(VIDEO) Ministar Bošnjaković ne misli pokrenuti stegovni postupak protiv zadarskog suca: ‘Ne vidim nijedan element da bih takvo nešto napravio’

Državno odvjetništvo podnijelo žalbu protiv rješenja suca koji je osumnjičene za silovanje pustio na slobodu

O stravičnom silovanju djevojčice u okolici Zadra oglasilo se Ministarstvo pravosuđa: ‘S osobitom pozornošću ćemo pratiti tijek postupka i odluke’

Predsjednica Grabar-Kitarović: ‘Zgrožena sam viješću o spolnom zlostavljanju i ucjeni maloljetnice’

Glasnogovornik zadarskog županijskog suda: Istraga je tajna jer je riječ i o maloljetnicima

Glasnogovornik zadarskog županijskog suda, Hrvoje Visković, kazao je da je sudac istrage Ivan Marković pustio osumnjičene jer je zaključio da nema opasnosti od ponavljanja kaznenog djela te je stoga istražni zatvor zamijenio mjerama opreza.

Od sedmorice osumnjičenih, petorica su bila privedena, a dvojica su maloljetnici koji se, objasnio je, samo spominju u kaznenoj prijavi te nisu ni ispitani, ni privedeni.

Do ispitivanja žrtve još uvijek nije došlo, a ono će, ističe Visković, uslijediti nakon što državni odvjetnik pošalje prijedlog.

Visković je još kazao da je percepcija javnosti vođena bombastičnim naslovima u novinama koje se vode većom čitanošću, a ne onime što se stvarno dogodilo te je kazao da je ova istraga tajna jer su uključeni i maloljetnici.

Reakcije predsjednice i dječje pravobraniteljice

Ovaj je slučaj potaknuo mnoge reakcije.

Predsjednica RH, Kolinda Grabar-Kitarović, poručila je:

“Zgrožena viješću o spolnom zlostavljanju i ucjeni maloljetnice, pozivam nadležne institucije i društvo u cjelini da s posebnom pozornošću ustrajemo u borbi protiv svih oblika nasilja, posebice nasilja u kojemu su žrtve maloljetnici. Ne smijemo zatvarati oči nad nasiljem u našem društvu jer se time žrtve dodatno zlostavljaju.”

Pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat Dragičević, kazala je:

“Ako su podaci iz medija točni, zabrinjava što je riječ o okrutnom vršnjačkom nasilju na koji okolina očito dulje vrijeme nije reagirala. U odluku suda ne mogu ulaziti, ali ono što je važno je da se zaštiti žrtva, a počiniteljima bude pružena stručna pomoć.”

Ministarstvo pravosuđa u ponedjeljak je izvijestilo da “vezano uz postupak koji se vodi na Županijskom sudu u Zadru” zbog višestrukog grupnog silovanja maloljetnice “snažno osuđuje svaki oblik nasilja” te će s osobitom pozornošću pratiti daljnji tijek kaznenog postupka i odluka koje se donose.

“Ustrajni smo u borbi protiv svih oblika nasilja te slijedom toga izmjenama kaznenog zakonodavstva planiramo pooštriti kaznenu politiku i kazne za kaznena djela vezana uz nasilje općenito, posebno za nasilje u obitelji, nad ženama i djecom.“ ističu iz Ministarstva.

Dodaju da je kazneni postupak koji se vodi pred Županijskom sudu u Zadru u tijeku te kao tijelo izvršne vlasti, ne mogu ocjenjivati zakonitost postupanja suca u pojedinom sudskom predmetu, utjecati na donošenje odluke, ispravljati postupanje suca ili davati mišljenja o sudskim postupcima.

No, vodeći računa o svojim ovlastima, Ministarstvo pravosuđa će s osobitom pozornošću pratiti daljnji tijek kaznenog postupka i odluka koje se donose, ističu u priopćenju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr