Što znamo o portalu Lupiga koji je od Ministarstva kulture zajedno s partnerima dobio preko milijun kuna?

Foto: fah, snimka zaslona; fotomontaža: narod.hr

Među udrugama i medijima kojima je Ministarstvo kulture u sklopu projekta “Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija” dodjelilo sredstva, nalazi se i udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije “Lupiga – svijet kroz obične” (nakladnik portala Lupiga) koja je, zajedno s partnerima Centrom za mirovne studije i udrugom TRIS, za projekt Reflektor dobila 1.397.701,73 kuna.

Inače, programska voditeljica Centra za mirovne studije je političarka Sandra Benčić, novoizabrana saborska zastupnica platforme Možemo, a Udruga za promicanje civilnog društva, medijske kulture i razmjene informacija – TRIS nakladnik je portala Tris koji je uz druge medije – Lupiga, Forum.tm, CroL, Tris, Slobodni Filozofski, Zarez, Radio 808, Radio Student i Nepokoreni grad – okupljen u “Mreži emancipacije” (E-net) .

Portal hvalio Plenkovića što je postavio Ninu Obuljen za ministricu

U listopadu 2016. portal Lupiga pridružio se lijevim medijima pozdravljajući smjenu dr. sc. Hasanbegovića i Plenkovićevo postavljanje Nine Obuljen Koržinek na mjesto ministrice.

“Sa tugom i gorčinom u srcu svekolikom čitateljstvu objavljujemo da je naš najdraži doktor i neprežaljeni ministar Zlatko Hasanbegović odbačen kao pas, maltene ostavljen kod kontejnera dok obitelj bezbrižno putuje prema moru. Svjetski centri moći, mrzitelji svega što je hrvatsko, isposlovali su da novo vodstvo HDZ-a prisili doktora Hasanbegovića da dužnost ministra kulture prepusti stanovitoj Nini Obuljen. Zlatko, Lupiga je uz tebe! Volimo te Zlatko, ludo zaigrana!”, objavio je na svojoj Facebook stranici portal Lupiga.com, poznat po tome da je prije dolaska ministra Hasanbegovića redovito dobivao novac iz džepova građana Republike Hrvatske.

lupiga

Prema analizi o prihodima neprofitnih medija za 2014. godinu, koju je provela Udruga za zaštitu prava građana, u udruzi Lupiga prihodi od donacija pokrivaju 98% proračuna, a najvećim dijelom to su donacije iz državnog proračuna.

Suradnici – poznata imena kroz druge udruge i portale – Novosti, Faktograf, Privrednik…

Na portalu Lupiga stoji da je njegov nakladnik Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije „Lupiga – svijet kroz obične oči“, glavni je urednik Ivor Fuka, a suradnici su sljedeći:

Ivo Anić, Jerko Bakotin, Mladen Barbarić, Ana Benačić, Mladen Bićanić, Tomislav Brdjanović, Ahmed Burić, Ivan Cingel, Đurđica Čilić, Boba Đuderija, Ivan Ergić, Predrag Finci, Anton Finderle, Tatjana Gromača, Dinko Gruhonjić, Sinan Gudžević, Hrvoje Ivančić, Viktor Ivančić, Vid Jeraj, Ivan Kegelj, Sofija Kordić, Saša Kosanović, Dejan Kožul, Vanja Kulaš, Nikola Kuprešanin, Igor Lasić, Nikola Leskovar, Igor Mandić, Tomislav Marković, Marijana Matković, Andrej Nikolaidis, Teofil Pančić, Marko Pogačar, Žarko Puhovski, Sanja Rapaić, Veronika Rešković, Marina Richter, Nedim Sejdinović, Melisa Skender, Sonja Stojadinović, Mile Stojić, Marko Stojiljković, Marin Šarec, Faruk Šehić, Nataša Škaričić, Marko Tomaš, Bojan Tončić, Franjo Tot, Petar Vidov, Demian Vokši.

> Nakon što je objavljeno da im je Obuljen Koržinek dodijelila 1,2 milijuna kuna – osnivač Privrednikovih tribina o Plenkoviću

> Obuljen Koržinek tvrdi da su o dodjeli 15 milijuna kuna udrugama odlučivali Europski socijalni fond i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

> Što se zna o udrugama koje su dobile 15 milijuna kuna od Ministarstva kulture?

> Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva: Još jedna javna institucija preko koje nevladine udruge i Platforma 112 sisaju državni proračun

> Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i u 2018. financirala udruge koje se bave LGBT aktivizmom i rodnom ideologijom

Među medijskim partnerima portala Lupiga su Crol. LGBT news portal, srpske Novosti, Slobodni Filozofski itd.

Godine 2016., u vrijeme dok je funkciju ministra kulture obnašao dr. sc. Zlatko Hasanbegović, komentirajući ministrovu odluku o razrješenju dužnosti članova Stručnog povjerenstva za neprofitne medije, na 3. programu HRT-a gostovao je Ladislav Tomičić, jedan od osnivača i novinar portala Lupiga.com te Mate Barun iz udruge U ime obitelji.

U toj je emisiji Ladislav Tomičić iznio tvrdnje pune predrasuda i uvrede na račun dr. Željke Markić i udruge U ime obitelji.

“Gospodin Hasanbegović nastupa dijelom kao glasnogovornik svjetonazora kakav zastupa U ime obitelji, a drugim dijelom kao ideološki produžetak Tomislava Karamarka. Prvi potez ministra je da nasrne na medije, a to su ljudi. Bili smo svjesni da koji god HDZ-ov ministar dođe potpore nećemo dobivati jer se svjetonazorski ne nalazimo na liniji na kojoj se nalazi gospodin Barun ili gospodin Karamarko. Vode hajku na ljude koji su jučer ostali bez posla u svojim medijima, koji pokušavaju preživjeti radeći pošteno novinarstvo, to je čak ispod razine U ime obitelji. U ime kakvih obitelji? Tko će braniti obitelji tih novinara koji su napadnuti i misli li Željka Markić o dostojanstvu, ugledu i časti ljudi koji rade u neprofitnim medijima. Jasno nam je da gospođa Markić ne može podnijeti homoseksualce, da se ne može založiti za njihova prava jer ih ne podržava. Ali neka to jasno kaže: Mi ne podržavamo prava LGBT populaciju, ne pristajemo na to da je Hrvatska utemeljena na antifašizmu, ovo je naš set ideja, dajmo priliku medijima koji govore o svemu što misli katolička Crkva, dajmo priliku idejama koje su u skladu s NDH. Zašto se tu izvodi hajka i zašto ja nakon 15 godina poštenog rada moram polagati račune Željki Markić?”, rekao je Tomičić.

> Zdenko Duka: Uskoro će vaši doći na vlast i onda ćete vi dobiti novce

> (VIDEO) HRT-ova Treća runda o neprofitnim medijima: Urednica i novinar Lupiga zajedno protiv Narod.hr-a i UIO

> Lijevi mediji i komentatori hvale Plenkovića radi Obuljen

> Nakon što je objavljeno da im je Obuljen Koržinek dodijelila 1,2 milijuna kuna – osnivač Privrednikovih tribina o Plenkoviću

“Ja mislim da je u pitanju svjetonazorski obračun. Gospođa Markić tako nastupa prema neprofitnim medijima. Svaka država ima neprofitne medije, nije to samo istraživačko novinarstvo. Na sreću u mainstream medijima još uvijek ima istraživačkog novinarstva. Pokušali smo zaštititi manjine kao neprofitni medij, dati informacije o mladima. Ovo je na tragu pokušaja svjetonazorskog oblikovanja Hrvatske. Gospođa Markić gušeći prvu liniju medija pokušava stvoriti podlogu za politike koje odgovaraju toj udruzi”, ustvrdio je također Tomičić.

Portal Lupiga uoči dolaska dr. sc. Hasanbegovića na vlast izdašno je bio financiran novcem iz državnog proračuna. Tako je 2013. g dobio 200 000 HRK, 2014. 250 000 HRK, a 2015. g 250 000 HRK.

Lupiga podržao H-alter nakon presude da su širili neistine

Lupiga je stao na stranu portala H-alter podržavši ih u kampanji prikupljanja novca “Za spas H-altera” nakon pravomoćne presude kojom su na ime naknade štete zbog povrede prava osobnosti, dužni bili isplatiti iznos od 30 tisuća kuna, kao i naknaditi troškove parničnog postupka u iznosu od 6.328,12 kuna književnici Tanji Belobrajdić.

> Tanja Belobrajdić za Narod.hr o sporu koji je dobila protiv H-altera: ‘Nema iznosa koji bi obitelji i meni kompenzirao prouzročenu patnju i nanesenu sramotu’

> Književnica Tanja Belobrajdić dobila spor protiv H-altera zbog članka s neistinitim navodima: Dužni su joj isplatiti 30 tisuća kuna

Naime, spisateljica Tanja Belobrajdić dobila je sudski spor protiv Udruge za nezavisnu medijsku kulturu iz Zagreba (H-alter). Tužila ih je zbog članka “Zločin i nagrada Tanje Belobrajdić” autora Demiana Vokšija. Zbog sličnih navoda presuđeno je u njezinu korist i u tužbi protiv Srpskog narodnog vijeća kao izdavača tjednika Novosti.

“Lupiga je pomogla koliko je mogla, a pozivamo i sve naše čitatelje, koji to mogu, da pokažu svoju solidarnost i također pomognu H-Alteru koji je inače poznat po poštenom i odgovornom novinarstvu”, tvrdili su iz Lupige nakon što je H-alter morao platiti 36 tisuća kuna zbog neistinitih navoda.

Kolumnist portala Lupiga je Zdenko Duka, poznat po izjavi: ‘Kada vaši dođu na vlast, vi ćete dobiti novac’

Među kolumnistima portala Lupiga je i Zdenko Duka, čovjek koji je svojevremeno obnašao funkciju predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND-a).

Kada je 2014. Ministarstvo kulture objavilo popis od 42 neprofitna “medija” koji će za 2015. godinu dobiti državne potpore, portal Dalje.com dao si je truda i istražio po kojim kriterijima se Ministarstvo rukovodilo tako što se autor tog portala novinar Tomislav Galović javio na natječaj Ministarstva s projektom “novog medijskog portala” koji je, kako navodi, napisao u nepuna tri sata, izmislivši internet domenu koja nije bila ni zakupljena.

I gle čuda, njegov “projekt” je povjerenstvo Ministarstva ocijenilo boljim od projekta s kojim je, uz ostale kandidate, na primjer konkurirao news portal narod.hr (onoj za novopokrenute stranice), kojeg je pokrenula udruga “U ime obitelji”. Narod.hr u kratko vrijeme postojanja dobio je velik broj čitatelja, a otvaranjem političkih tema o kojima mainstream mediji šute, svakako pridonosi pluralizaciji hrvatskog medijskog prostora.

Predsjednik krovne novinarske udruge Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka je na upit novinara portala Dalje.com, kao jednog od članova žirija, po kojim kriterijima je odluka donešena s nestrpljenjem odgovorio – “Uskoro će vaši doći na vlast i onda ćete vi dobiti novce”.

Nova vlast je došla. No, novac hrvatskih građana HDZ-ova ministrica kulture dijeli prema sličnim kriterijima kao i SDP-ovi ministri. Čini se da su se Dukini “naši” i “vaši” sveli na iste – “njihove”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.