Stožer Matiću: protivimo se estradizaciji žrtve i izjednačavanju krivnje

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara (SOHV) obratio se danas ministru branitelja Predragu Matiću u povodu njegove isprike upućene glumcu Radi Šerbedžiji zbog kako je naveo ministar difamacija  minornih novinara te prijetnji iz Stožera u vezi s navodnim posjetom tog glumca i Angeline Jolie Vukovaru, ističući kako  Stožer nikome nikada nije pokušao braniti odavanje pijeteta, ali se snažno protive licemjernoj i podmukloj estradizaciji žrtve u cilju zatiranja istine i izjednačavanja krivnje.

Ministar branitelja Predrag Matić u otvorenom pismu ispričao se Radi Šerbedžiji što ga je doveo u situaciju ”da se, ni kriv ni dužan, brani od difamacija nekog trećerazrednog novinara minornih novina i portala te tobože publicista”, kao i zato što se “našao u situaciji da se mora braniti od prijetnji koje mu upućuje nepotpisani autor iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Međutim, niti taj takozvani novinar, a nažalost niti ta vukovarska grupa čuvara stalne ratne opasnosti nisu se udostojili ni provjeriti o čemu se točno radi, nego su odmah, ne gubeći ni trenutka, zauzeli borbeni stav i otkopali zasad samo verbalne sjekire. I to je ono što zastrašuje i žalosti”, ocijenio je ministar Matić u pismu.

U priopćenju Stožera naslovljenom na Matića, ministra bez branitelja navode kako za njega članovi Stožera(hrvatski branitelji i stradalnici) govore  ratnohuškačkim jezikom kojega su naučili prije i početkom Domovinskog rata.

“Promiče li Matić tezu da su Hrvati bili ti glavni huškači koji su uzrokovali početak  krvavog rata i doveli do raspada Jugoslavije? Opravdava li on time srpsku agresiju koja je razorila Vukovar i Hrvatsku? Stožer nije podanik ni jednoj političkoj opciji, niti će to biti, nego sluga hrvatskome narodu i građanima Hrvatske koji uvažavaju zemlju u kojoj žive. Stožer za obranu hrvatskog Vukovara od svog osnutka nudi konkretna rješenja problema, poziva na dijalog, na poštivanje zakona i Ustava, ali se ta rješenja i pozivi ignoriraju od strane vladajuće koalicije kojoj i Matić pripada”, ističu iz Stožera.

Naglašavaju kako Stožer brani Vukovar od kaosa i učinit će sve da obrani dostojanstvo Vukovara, simbol patnje, žrtve i dostojanstva  hrvatskog naroda, od nezakonite i preuranjene primjene dvojezičnosti, unatoč nezakonitom i protuustavnom nasilju vlastodržaca, kreatora kaosa.

“Zar je Matić nesretan što Stožer pisanom riječi izražava činjenice i pokušava pronaći rješenja na demokratski način, kroz državne institucije koje ne čuju? Zar bi njegovo zadovoljstvo bilo veće kada bi se SOHV ponašao onako kako ga nazivaju on i njegovi vlastodršci kojima služi i zbog kojih je okrenuo leđa svom gradu i sugrađanima? Barbarski, rušilački..?! Priželjkuje li on krv na ulicama grada u kojem je odrastao, školovao se, čak ga i branio zbog čega je završio u srpskim koncentracijskim logorima? Sudeći prema njegovim, ali i izjavama i postupcima vladajućih, da. Apsolutno da, oni uistinu to priželjkuju. I to je, zapravo, poražavajuće”, ocjenjuju iz Stožera.

Ističu kako SOHV nikada nikoga nije napao zbog nacionalnosti jer Stožer ravnopravno čine Bošnjaci, Srbi, Ukrajinci, Rusini, Mađari, Hrvati, …

“SOHV nikome nikada nije pokušao braniti odavanje pijeteta, ali se snažno protivimo licemjernoj i podmukloj estradizaciji žrtve u cilju zatiranja istine i izjednačavanja krivnje. Stožer zajedno s Rusinima i Ukrajincima obilježava godišnjice njihovog progona iz Petrovaca. Matića tamo nismo vidjeli. Stožer sudjeluje u proslavi Svjetskog dana Roma. Je li Matić bio tamo? Članovi SOHV-a ne mrze nikoga”, poručuju u priopćenju.

Naglašavaju kako Stožer želi da se o Hrvatskoj razgovara s onima koji su Hrvatsku branili, a ne s onima koji su se borili protiv Hrvatske.

Stožer se otvoreno suprotstavlja nepoštivanju zakona i Ustava, ukazuje na probleme u  životu građana Hrvatske, probleme u gospodarstvu, pravosuđu, upravi, kulturi, školstvu, zdravstvu i suprotstavlja se nasilju vladajućih. Zar Matiću smeta to što su većina članova Stožera praktični vjernici? Smetaju li mu oni kojima SOHV najviše vjeruje: branitelji, stradalnici, molitelji i, zaboravio je spomenuti, hranitelji? Smeta li mu to što SOHV ne dopušta napade na Boga, obitelj i Domovinu? Smeta li mu to što ne mislimo onako kako bi to htjeli on i vladajuća klika kojoj pripada, pitaju ministra iz Stožera.

Iz Stožera pitaju Matića da odgovori što je poduzeo po pitanju zdravstvenog stanja hrvatskih branitelja, načina  sistematskih pregleda te modela liječenja onih kod kojih se otkriju teške bolesti i  kada će svima onima koji boluju od PTSP-a otkriti tajnu svog čudesnog izlječenja, čime bi pomogao mnogim braniteljima koji boluju od te teške bolesti?

“Kada će predložiti da se novac, koji se utroši svake godine u srpnju na Brijunima za druženje i uživanje političke i umjetničke „elite“ Hrvatske i „Regiona“ (sve po 7 kuna), iskoristi za izgradnju Bolnice i centra za liječenje i rehabilitaciju teško bolesnih branitelja te  zašto za promotora istine o Vukovaru i vukovarske priče predlaže Hrvata koji je u vrijeme najžešćih napada na Vukovar i Hrvatsku pobjegao u Srbiju, koji o sebi piše da je dvostruki izdajnik, koji je tamo živio i radio tijekom srpske agresije i snimao film „Dezerter“ nakon okupacije Vukovara kada je grad bio sravnjen sa zemljom a branitelji zatočeni i mučeni u srpskim logorima tek par kilometara od njegova boravišta”, pitanja su koja je Stožer uputio Matiću, kako navode, ministru bez branitelja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr