Sukob interesa: Član Povjerenstva za neprofitne medije Hromadžić novac dijelio portalu s kojim surađuje

Član raspuštenog Stručnog povjerenstva za neprofitne medije iz 2015., Hajrudin Hromadžić, gostovao je jučer na središnjem Dnevniku HRT-a i ustvrdio da su prigovori o sukobu interesa članova Povjerenstva “bespredmetni”, tj. da dolaze iz “ideološke ostrašćenosti” .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovu tvrdnju demantirao je impressum internetskog portala “H-alter – Novine H-rvacke ALTER-native”, koji je u posljednje tri godine dobio ukupno 900.000 kuna od natječaja za neprofitne medije Ministarstva kulture. U impressum H-altera, gdje se nalaze svi relevantni podaci o nekoj publikaciji: ime izdavača, glavnog urednika, kontakt, novinari, suradnici, itd., navodi se također i ime Hajrudina Hromadžića te se klikom na njegovo ime može se vidjeti da je napisao nekoliko autorskih tekstova za taj portal.

Impressum Halter - 2

Prema tome, ne samo da prigovori o sukobu interesa nisu bespredmetni, nego se sam g. Hromadžić nalazi u sukobu interesa ako je kao član Stručnog povjeresntva ocjenjivao portal s kojim je surađivao. Prema ocjenama članova Povjerenstva za pojedine medije, dostupnima na stranicama Ministarstva, vidi se da je svih 7 članova ocijenilo portal H-alter, dake i Hromadžić, čime se on de facto nalazio u sukobu interesa. Je li time ušao u sukob i s Uputama za prijavitelje na natječaj Ministarstva kulture (str. 10.), prema kojem su “članice i članovi [Stručnog povjerenstva] po uvidu u pristigle prijave dužni potpisati izjave o nepostojanju sukoba interesa i nepristranosti pri odlučivanju” ili se radi o “bespredmetnim” prigovorima “ideološki ostrašćenih” , neka čitatelji prosude sami…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga U ime obitelji bila je uputila prigovor u 2014. na rezultate prvog kruga Javnog poziva za dodjelu sredstava neprofitnim medijima, posebno se osvrćući na interesnu povezanost nekih članova tadašnjeg Stručnog povjerenstva – Mime Simić, Đurđice Klancir, Zdenka Duke, Nine Ožegović – s medijima prijaviteljima: “Nina Ožegović je potpisnica mnogih članaka portala forum.tm, koji je ocjenom Povjerenstva dospio na 2. mjesto na listi rezultata prvog kruga natječaja te je očito da se gđa Ožegović nalazi u sukobu interesa. Također, u sukobu interesa je i član Stručnog povjerenstva Zdenko Duka – institucija koje je g. Duka [bio] predsjednik, Hrvatsko novinarsko društvo, na svojim službenim stranicama reklamira emisije udruge CENZURA PLUS, čija se televizija nalazi na 6. mjestu na spomenutoj listi. Nadalje, Mima Simić, članica Stručnog povjerenstva, poznata je LGBT aktivistica koju prate portali voxfeminae.net, libela.org, h-alter.org, crol.hr i drugi, a nalaze se u prvih deset mjesta na listi. Marta Šušak – partnerica Mime Simić – suradnica je portala voxfeminae.net. Đurđica Klancir, glavna urednica T-portala i članica Stručnog povjerenstva također se nalazi u sukobu interesa jer se na T-portalu prenose tekstovi Crol.hr-a koji se nalazi na 8. mjestu liste rezultata te je T-portal jedno vrijeme promovirao Crol.hr na svojim mrežnim stranicama”, stajalo je u prigovoru Udruge.

U odgovoru U ime obitelji koji potpisuje Berislav Šipuš, tadašnji zamjenik ministrice Zlatar Violić, kasnije njezin nasljednik, Ministarstvo navodi da se prema Zakonu o kulturnim vijećima spomenuti prigovori ne smatraju sukobima interesa. Primjerice, Ministarstvo odgovara da “vezano uz gđu. Klancir, urednicu T-portala, ističemo da prenošenje tekstova i promoviranje portala Crol.hr na T-portalu, također sukladno članku 10. Zakona o kulturnim vijećima nije sukob interesa.” Vezano za sukob interesa Mime Simić, Ministarstvo navodi s “navodnom partnericom” Martom Šušak nije u registriranoj zajednici, pa tako nema formalnog sukoba interesa, iako su njih dvije više puta isticale svoju vezu domaćim i stranim medijima te u 2012. snimile i (dokumentarni) film o sebi: “Mima i Marta – aktivistički ljubavni film”:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: snimka zaslona

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.