Sutra Sabor izglasava Strategiju obrazovanja; Mornar: potvrđujemo da mislimo na budućnost znanosti i obrazovanja

Hrvatski sabor trebao bi sutra izglasati Strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije, a ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar poručio je s današnjega briefinga za novinare kako donošenjem te strategije jasno potvrđujemo da Hrvatska misli na budućnost znanosti i obrazovanja.

Njezinim nedonošenjem poslali bi smo sasvim suprotnu poruku s katastrofalnim posljedicama za budućnost naše zemlje ali, istaknuo je Mornar, i za proračun Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS).

Ministar je objasnio da je Strategija opsežan dokument koji će se sigurno mijenjati, dodavši kako bi “osobno volio da je ta strategija na 16 stranica, a ne na 300 stranica “.

Iz Strategije će biti ‘isključeni’ svi rokovi provedbe koji će pak biti u akcijskom planu provedbe koji će Vlada kao nezavisni dokument donijeti u roku od mjeseca dana nakon donošenja Strategije, rekao je Mornar. Dodao je da je to možda najvažniji amandman koji je Vlada danas dala na Strategiju jer, istaknuo je, rokovi koji su bili u Strategiji a vezeni su za tekuću godinu, jednostavni nisu mogli bili provedeni.

S tim u vezi, ministrova pomoćnica za obrazovanje Sabina Glasovac napomenula je da to ne znači da će se mijenjati svi rokovi koji su bili navedeni u Strategiji nego samo oni koji se ne mogu provesti.

Novinare je zanimalo koje je još amandmane Vlada danas dala na Strategiju, a ministar je tako spomenuo amandman kojim se daje veća važnost odgoju i obrazovanju na jezicima nacionalnih manjina, te amandman o tomu da se u kurikulumu donese poseban program strukovnoga obrazovanja i onaj o većoj važnosti Hrvatske zaklade za znanost.

O aktivnostima MZOS-a novinare su izvijestili i ministrovi suradnici, pa je tako njegov pomoćnik za znanost Ivan Pejić najavio da će se idući tjedan u Zagrebu sastati članovi Europskoga vijeća za znanost istaknuvši kako je održavanje toga sastanka važan događaj za Hrvatsku.

Ministrov pomoćnik za sport Tomislav Paškvalin potvrdio je da je MZOS uputio Hrvatskome saboru negativno mišljenje o izvješću Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) za 2013. godinu istaknuvši kako je to izvješće temeljito analizirano. Podsjetio je da je Ministarstvo dalo negativno mišljenje i na izvješće HOO-a za 2012. godinu. Kao glavne razloge za negativno izvješće spomenuo je nepostojanje kriterija za vrednovanje programa nacionalnih sportskih saveza, a time i za sredstava koja se trebaju doznačiti sportskim savezima, te finaciranje projekta sportske televizije koji, istaknuo je Paškvalin, nije u skladu sa Zakonom o sportu i Statutom HOO-a.

Nakon predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatka Mateše nezadovoljstvo i razočarenje negativnim mišljenjem Vlade RH na Programsko i financijsko izvješće HOO-a nije krio ni glavi urednik Sportske TV Jura Ozmec.

“Zanimljivo je bilo tijekom sjednice Vlade slušati ministra Vedrana Mornara kako obrazlaže zašto predlaže da se HOO-u uskrati pozitivno mišljenje za poslovanje u 2013. godini, važno mjesto dajući pri tom Sportskoj televiziji. Zanimljivo s nekoliko strana. Prvenstveno zato što je otac ministra Mornara bio jedan od najutjecajnijih sportskih novinara s ovih prostora, Zvone Mornar, a danas njegov sin razara Sportsku televiziju, dakle i sportsko novinarstvo, obrazlažući to pred članovima Vlade isfriziranim lažima. Naime, ministar Mornar od svojih suradnika nije dobio, i očito ne zna da postoji izvješće Ministarstva financija od 28. srpnja, koje je dijametralno suprotno od bedastoća o poslovanju SPTV-a koje je izrekao na Vladi, a koje su mu očito podmetnuli isti oni koji su za vrijeme bivšeg ministra na lažima gradili rušenje SPTV-a”, rekao je u izjavi za Hinu Ozmec.

“Uz to izvješće, ministar Mornar očito je propustio primijetiti da je iz kabineta Vlade nedavno dobio nalog da ispita mogućnost priznavanja SPTV-a kao djelatnosti od javnoga interesa za Republiku Hrvatsku. Dakle, država koja je 2010. dodjelila koncesiju SPTV-u, a koju je dodatno potvrdila 6. studenog 2013. godine ponovljenom odlukom, jer smatra da joj SPTV treba, očito je svjesna da na SPTV-u nije bilo nikakvih izmišljenih nepravilnosti, a jedino u MZOS-u, točnije u Upravi za sport to ne znaju ili ne žele znati”, kazao je Ozmec koji za novonastalu situaciju najviše proziva pomoćnika ministra Tomislava Paškvalina optužujući ga da je svojem ministru podmetnuo izvješće prepuno neistina.

“Ako je tako, molimo ga da idući put u tim lažima izostavi SPTV, jer papiri koji dokazuju da izneseno na sjednici Vlade oko SPTV-a nije točno, na Paškvalinovu žalost – postoje”, zaključio je Ozmec.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: