Svjetska banka: Što je korupcija i kako nas zlouporaba političke moći osiromašuje?

Foto: fah, montaža narod.hr

Prema mišljenjima stručnjaka korupcija u Hrvatskoj jedna od glavnih kočnica gospodarskog oporavka i razvoja – jer se kroz zlouporabu političkih pozicija ne donose gospodarske odluke u interesu Hrvatske i njezinih građana, već u cilju pribavljanja osobne koristi za pojedince koji sudjeluju u vlasti i skupine kojima pripadaju.

Brojni su primjeri za to u području energetike – plinarska društva, elektra, vjetroelektrane, zaustavljanje izgradnje LNG terminala koji bi smanjio cijenu plina u Hrvatskoj za oko 30 posto, kao i zlouporaba poticaja za u poljoprivrednom sektoru i paralelno jačanje lobija za uvoz hrane iz inozemstva – sve u cilju ostvarivanja financijskog interesa pojedinaca ili skupina kojima pripadaja, a na račun hrvatskih građana.

Prema definiciji Svjetske banke korupcija se definira kao zloporaba javnih ovlasti radi ostvarivanja privatne koristi. Korupcija je iskorištavanje javnog dobra radi osobnog bogaćenja koje se ostvaruje nezakonitim stjecanjem privatne imovine. Korupcijom se smatra svaki oblik zlouporabe javnih ovlasti radi osobne ili skupne koristi, bilo da se radi o javnom ili privatnom sektoru.

Prisjetimo se nekoliko slučajeva iz hrvatske politike.

Vrdoljak i PPD

Osječanin Pavao Vujnovac, koji se 2006. zaposlio u Prvom plinarskom društvu (PPD) u Vukovaru kao savjetnik za prodaju, rekao je za Jutarnji list da kad se javio na natječaj, o plinskom biznisu nije puno znao. Vlasnički PPD preuzima 2010. godine.

Rastom Vrdoljakove političke moći rasla je i dobit Prvog plinarskog društva! 

Otvaranje tržišta plinom Vujnovac kaže bilo je na kraju mandata ministra Đure Popijača, no, puna liberalizacija tržišta plina, priznaje Vujnovac, nastupila je u vrijeme kada je na čelu ministarstva gospodarstva bio HNS-ovac Radimir Čačić, kojeg je naslijedio također HNS-ovac Ivan Vrdoljak.

Prvo plinarsko društvo liberalizacijom tržišta postalo je jedan od najvećih igrača na hrvatskom plinskom tržištu nakon što su potpisali partnerstvo s ruskim Gazpromom.

Pavao Vujnovac, vlasnik i direktor PPD-a prijatelj je s Ivanom Vrdoljakom iz školskih dana. Vujnovac je istaknuo više puta svoje prijateljstvo s Vrdoljakom, ali negira da je za njegov uspjeh zaslužan prijatelj Vrdoljak.

No, Vujnovca i Vrdoljaka ipak veže i plin. Baš poput poslovnjaka Vujnovca, i bivši ministar Vrdoljak plinom se rado bavi, za mandata snažno gurajući projekt istraživanja mogućih novih nalazišta nafte i plina u hrvatskom Jadranu, navodi Forbes.

Mediji su se zadnjih godina zanimali za vlasničku strukturu Prvog plinarskog društva (PPD), koji na plinu ostvaruje stotine milijuna kuna prihoda, a koje je dodatno procvjetalo usporedNo s Vrdoljakovim političkim usponom.

Ivan Vrdoljak nagađanja o njegovoj povezanosti s PPD-om u smislu sudjelovanja u vlasničkoj strukturi smatra ružnim podmetanjem, a našao se u središtu skandala nakon što je HDZ-ov zastupnik Željko Fiolić na konferenciji za novinare ustvrdio kako je HDZ u posjedu dokumenata iz kojih je vidljvo da je bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak (HNS) bivšoj supruzi te drugim osobama i tvrtkama priskrbio više od 150 milijuna kuna vrijednih poslova s Hrvatskom elektroprivredom (HEP).

Fiolić je ustvrdio kako je u HEP-u Vrdoljak postavljao svoje ljude te da je s tom tvrtkom poslovao preko firme “ATO Inženjering” kojoj je vlasnik bila njegova bivša supruga, a potom i on.

PPD je još 2011. godine ostvarivao samo 53,5 milijuna kuna prihoda. No tada na vlast 23. prosinca 2011. dolazi Kukuriku koalicija, sa SDP-ovcem Zoranom Milanovićem na čelu i HNS-ovim prvim potpredsjednikom Vlade Radimirom Čačićem, kojeg nasljeđuje Ivan Vrdoljak.

Samo nekoliko dana nakon promjene vlasti, PPD počinje 1. siječnja 2012. uvoziti plin i godinu završava sa šest puta većim prihodom, 300 milijuna kuna. Hrvatska vlada te je godine objavila i odluku o povećanju cijene plina za dvadesetak posto, navodi Tportal.

Dok je HEP Plin, koji opskrbljuje kućanstva, 2013. godine poslovao s gubitkom, s ostvarenim prihodom od 438 milijuna kuna i dvostruko manje od PPD-a, PPD-u se prihod utrostručio na 910 milijuna kuna.

Krajem 2012. godine udio Prvog plinarskog društva u ukupnom uvozu prirodnog plina bio je 16,68 %, a opskrbni, odnosno prodajni portfelj, povećan je s 80 milijuna m3u 2012. godini na 260 milijuna m3 u 2013. godini. Kroz 2014. godinu, Prvo plinarsko društvo će opskrbljivati hrvatsko tržište sa 600 milijuna m3 prirodnog plina što predstavlja oko 25 % tržišta što ih čini najvećim uvoznikom prirodnog plina i jednom od najbrže rastućih tvrtki u Hrvatskoj. S tim tržišnim udjelom PPD je pretekao Inu, koja trenutno drži 18 % tržišta. PPD ima zaključene ugovore s GPZ-Opskrbom i HEP-Plinom Osijek te Petrokemijom Kutina i HEP Proizvodnjom, dva najveća potrošača koji troše oko 40 % ukupne potrošnje tržišta. Trvtka ima aspiracije svoj biznis proširiti u razna druga područja, kao što su obnovljivi izvori i ESCO usluge, navodi energetika-net.com.

Jakovina i afere u poljoprivrednom sektoru

Nekadašnji SDP-ov ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina je došao u središte pozornosti 2016. godine kada je Europska komisija blokirala poticaje zbog sumnje da se radilo o mogućem pogodovanju i nepravilnostima tijekom njegovog mandata. Blokiranih je bilo čak 1,23 milijarde kuna.

 Gdje je danas bivši SDP-ov ministar Tihomir Jakovina koji je ostavio brojne afere iza sebe?

“Nadzor smo aktivirali jer smo imali ozbiljne sumnje u stvaranje umjetnih uvjeta, s obzirom da su poduzeća koja su dobila potpore osnovana tri mjeseca prije objave natječaja, imala su iste vlasnike i adrese, svi projekti su potpuno komplementarni, a tražene potpore odgovaraju maksimalnom iznosu” , isticala je tada Christina Borchmann, direktorica Glavne uprave poljoprivrede i ruralnog razvoja Europske komisije.

Sumnjivi poljoprivredni poticaji bivšeg SDP-ovog ministra Jakovine: ‘Čudovišta iz ormara koja ispadaju’

Nasljeđe SDP-ovog ministra Tihomira Jakovine – Zašto rastu poticaji i uvoz hrane, a opada proizvodnja?

Zamjerke idu i jer nisu istražene moguće nepravilnosti, iako je prijava bilo. “Agencija za plaćanja u poljoprivredi istražila je sporne projekte tek nakon velikog pritiska javnosti i nije utvrdila nepravilnosti, niti je ijedan uputila drugim tijelima radi daljnjeg istraživanja”, rekla je tada Borchmann.

Ovaj sada već bivši SDP-ovac iza sebe ima još čitav niz afera.

Mrak Taritaš – obnova u Gunji i preplaćeni kvadrati

Anka Mrak Taritaš bila je predsjednica Gradske organizacije Hrvatske narodne stranke – Liberalni demokrati (HNS) Grada Zagreba, a sada je predsjednica stranke GLAS.

Štromar zaprijetio Mrak Taritaš istragom o Gunji

Kao predsjednica Gradske organizacije HNS-a Mrak-Taritaš bila je i u drugom krugu utrke za zagrebačkog gradonačelnika kao zajednička kandidatkinja HNS-a i SDP-a iako je već tada bila opterećena brojnim optužbama, ali i istragom koju je pokrenuo DORH.

Na svakom obnovljenom kvadratu u Gunji “pojavljuje se razlika od 5810 kuna za što je odgovorna isključivo bivša ministrica Mrak Taritaš jer ona je ta koja je sve držala pod kontrolom i o svemu je odlučivala”, upozorio je Hrvoje Lucić, načelnik Gunje.

Redakcija Bujice na uvid je dobila strogo povjerljive dokumente iz kojih je vidljivo da je Policijski Uskok ozbiljno istraživao ne samo izgradnju tijekom obnove u Gunji po 1700 eura za kvadrat i četke za WC od 280 kuna, već se pod istragom našao i cijeli niz tvrtki iz Vinkovaca, Osijeka, Đakova i Zagreba zbog sumnji u namještanje poslova, protuzakonite provizije i milijunske pronevjere u poslovima rušenja kuća i odvoza smeća na poplavljenom području Županjske Posavine tijekom 2014. godine.

Kako je objavila Bujica, u studenom 2013. godine, kao ministrica graditeljstva upravo je Mrak-Taritaš izdala pozitivno mišljenje za otkup zemljišta na kojem će se graditi stanovi i to po višestruko većim cijenama od realnih. Tako ispada da je APN-u naloženo da zemljište u osječkom Sjenjaku otkupljuje po cijeni od 340 eura za kvadrat, iako je najviša cijena koja se i danas može pronaći na Njuškalu sedam puta manja i iznosi 40 eura. Zemljišta u centru Osijeka otkupljivali su po 540 eura za kvadrat, iako se najskuplje zemljište tamo danas prodaje za tri puta manji iznos!

Ovo je samo dio afera koje se vežu uz političare u Hrvatskoj. Pravo je pitanje do kada će Državno odvjetništvo štititi one koji nanose najveće štete Hrvatskoj i hrvatskim građanima?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr