TIH: ‘Glavni državni odvjetnik nakon izjave da je aktivan član udruge koja ima tajna pravila više nema integritet’

Foto: snimka zaslona

Transparency International Hrvatska (TIH) povodom otkrića medija, te izjave glavnog državnog odvjetnika da je aktivan član udruge građana koja ima tajna pravila i sustav djelovanja, smatra da je time onemogućeno obavljanje njegove trenutne dužnosti.

Glavni državni odvjetnik nije bilo koji pojedinac, već onaj koji je odgovoran za zaštitu interesa Republike Hrvatske, poštivanje Ustava i zakona u državi protiv svih koji taj sustav narušavaju kriminalnim i koruptivnim aktivnostima.

>Dr. sc. Budimir za Narod.hr: ‘Sadašnji model je potrošen – promjena izbornog sustava otključat će blokadu hrvatskog političkog sustava’

Izabran je od zakonodavnog tijela na prijedlog izvršne vlasti i svoju dužnost mora obavljati neopterećen trenutnom voljom političkih aktera ili dnevnopolitičkim događajima.

Upravljanje sukobom interesa podrazumijeva da izabrani pojedinac komunicira sve svoje prethodne profesionalne, stručne ili privatne inerese s javnošću prije dolaska na dužnost i to je odraz njegovog vlastitog integriteta.

U trenutku izbora na dužnost njegov jedini posao je dvadeset i četiri sata dnevno biti jamac očuvanja i zaštite interesa Republike Hrvatske u zaštiti od korupcije, kriminala i svih oblika narušavanja poretka.

U sadašnjem trenutku integritet glavnog državnog odvjetnika je trajno narušen i šteti svim institucijama u prevenciji i represiji borbe protiv korupcije. Još više omalovažava rad svih poštenih i odgovornih pojedinaca u sustavu državnog odvjetništva koji istinski žele odgovorno raditi svoj posao, za njega biti pošteno plaćeni i odgovarati za zakonitost vlastitog postupanja bez obzira o kome se radilo.“ poručila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr