Tko će odgovarati za 500 milijuna kuna koje su platili roditelji, gradovi i županije?

Sutra je prvi dan škole za učenike hrvatskih osnovnih i srednjih škola, njih više od pola milijuna, među kojima je i više od 41 tisuće prvašića.

Nažalost, pripreme za taj važan dan roditeljima su svake godine stresne, a pogotovo ove zbog najavljene obveze kupnje skupih novih udžbenika, iako prema svjedočanstvima upućenih nema bitnih razlika u sadržaju. Radi se, naime, o ugovoru s nakladnicima koji je sklopio bivši ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

Riječ je konkretno o otprilike 500 milijuna kuna koje su roditelji, zajedno s općinama, gradovima i županijama, do sada platili nakladnicima.

Naime, cijene kompleta novih udžbenika kreću se od najniže maksimalne cijene od 566,00 kuna za prvi osnovne do najviše od 1985,00 kuna za prvi razred gimnazije.

Ministar Mornar, iako je rekao kako ne može mijenjati odluke svog prethodnika zbog moguće tužbe nakladnika razvrgnuti sklopljeni ugovor, poručio je roditeljima kako nove udžbenike ipak ne moraju kupovati. No, tek tri dana prije početka nastave. Kada su mnogi nove udžbenike već kupili.

Pismo čitateljice koja je zbog novih školskih udžbenika pozvala na odgovornost hrvatsku Vladu i gospodina Milanovića prenosimo u cijelosti:

Nije moguće, nakon takve prevare, da svi peru ruke i da se ide dalje kao da se ništa nije dogodilo. Nije moguće samo reći “Ups! Došlo je do greške” jer mi roditelji nećemo imati tu mogućnost i tu povlasticu, nećemo moći vratiti udžbenike, reći “Šalili smo se”, kao što je praksa naših političara, nego ćemo morat idućih dvanaest mjeseci svaki mjesec otplaćivati rate, i morat ćemo itekako odgovarati ako preskočimo samo jednu od tih rata.

Poznajem ljude koji su morali dizati kredite da bi kupili udžbenike jer imaju više djece.

I zato se pitam još jednom: TKO ĆE ODGOVARATI?! Tko će obeštetiti nas roditelje? Bilo bi red da sljedeće godine Ministarstvo osigura besplatne udžbenike za sve školarce.

Zar je moguće da oni čine svakakve svinjarije i da nitko nikad ne odgovara? I nikad ni neće odgovarati ako im mi pasivno to dopuštamo, ako mi ne reagiramo i pozovemo vladajuće na ODGOVORNOST.

Neka se i predsjednik Josipović izjasni u vezi ovog pitanja, pozvala je čitateljica čiji su podaci poznati redakciji.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: fah