Tko je Damir Vanđelić, izabran za stalnog ravnatelja Fonda za obnovu?

Foto: fah

Damir Vanđelić, privremeni ravnatelj Fonda za obnovu, koji je odbio HDZ-ovu ponudu da bude njihov kandidat za zagrebačkoga gradonačelnika, izabran je za stalnog ravnatelja Fonda. Njega je potvrdilo njegovo Upravno vijeće nakon natječaja na kojem je Vanđelića, između tri kandidata, izabrala komisija. Mandat na čelu Fonda za obnovu trajat će četiri godine.

Tko je Vanđelić?

Damir Vanđelić jedan od najistaknutijih menadžera u Hrvatskoj. Danas je član uprave Adris grupe, predsjednik nadzornog odbora INA-e, predsjednik Savjeta HANFA-e, ali i član Vijeća za domovinsku sigurnost.

Rođen je 1968. u Zagrebu, gdje 1992. završava Fakultet strojarstva i brodogradnje s najvećim pohvalama. Tijekom studija primio je i rektorovu nagradu. MBA titulu stječe na University of Liverpool 2008. godine. Kao apsolvent, 1991. mobiliziran je u Hrvatsku vojsku i poslan na ratište. Agresorske snage zarobile su ga u Hrvatskoj Kostajnici gdje je bio dio skupine koja se odbila predati i do posljednjeg trena branila položaje na brdu Djed iznad Kostajnice. Nakon toga je najprije odveden u Kukuruzare, a zatim u zloglasni logor u Glini.

U glinskom logoru Vanđelić je proveo točno 173 dana. Kao i većina zarobljenika, bio je podvrgnut zlostavljanju, tukli su ga i mučili, bio je sustavno ponižavan. Razmijenjen je među posljednjima, tek u petom pokušaju, pisao je Jutarnji list. Danas je nositelj Spomenice Domovinskog rata 1990.-1991.

“U zarobljeništvu sam upoznao neke ljude koji me čvrstinom svoga karaktera motiviraju i dandanas. To su moji heroji. Jedan je vojni policajac, drugi električar, a treći akademski slikar. Ti su me ljudi motivirali svojom snagom i vjerom u ljubav, u domovinu, u Boga” – kazao je za Jutarnji list 2007.

Nakon rata postaje menadžer

Nakon pakla logora vraća se na fakultet kojeg završava u rekordnom roku.

Karijeru započinje u Plivi, a potom prelazi u Interbrew. U Adris dolazi 2004. godine i preuzima funkciju direktora investicija Adris grupe, koju je uspješno obnašao do 2016. godine. Istodobno je obnašao i funkciju direktora Abilie d.o.o.

Od 2008. član je Uprave Adria Resortsa d.o.o. U tom je razdoblju, kao predsjednik ili član, aktivno uključen u rad brojnih nadzornih odbora tvrtki u sastavu Adris grupe (Cromarisa d.d., TDR-a d.d., Hrvatskih duhana d.d….). Od 2016. godine je predsjednik Uprave Croatia osiguranja. Na toj poziciji bio je do travnja 2019. godine te je znatno unaprijedio poslovanje, a u tom periodu Croatia osiguranje je dobilo nagradu Zlatna kuna za rezultate poslovanja u 2017. godini.

Oženjen i otac troje djece

Od 2011. do 2012. član je NO-a INA-e d.d., da bi 2016. preuzeo funkciju predsjednika Nadzornog odbora INA-e koju obnaša i danas. U navedenom razdoblju, u kojem je obnašao funkciju direktora investicija Adris grupe, Vanđelić je upravljao investicijskim portfeljem vrijednim više od 8 milijardi koji obuhvaća više od 200 važnih projekata u industriji, turizmu i nekretninama.

Adris grupa svoj je patriotizam, prema njegovim riječima, najbolje demonstrirala realizacijom projekta Kanfanar gdje su sve poslove na izradi dviju novih tvornica povjerili hrvatskim projektantima, izvođačima i dobavljačima. Cijeli je taj projekt i pokrenut kako bi se superiornom tehnologijom te dodatnim kapacitetima za rast i razvoj dugoročno osigurao posao lokalnom stanovništvu na području koje ima 135-godišnju tradiciju proizvodnje cigareta, pisao je Jutarnji list.

Vanđelić je oženjen i otac troje djece. Aktivno se bavi sportom, ronjenjem na dah, podvodnim ribolovom i skijanjem.

Godine 2015., u tijeku postizbornih pregovora između stranaka i borbe da se formira parlamentarna većina, predsjednica Grabar-Kitarović pripremala se i za scenarij da se većina ne formira i da ona iskoristi svoju ovlast sastavljanja privremene vlade do novih izbora, a u toj je vladi predviđala i Damira Vanđelića. On je bio kontaktiran, no većina se ipak uspjela formirati (HDZ-Most) te nije došlo do privremene vlade.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr