Tko je fra Ferdo Vlašić – čovjek kojemu je komunistički režim sudio čak 7 puta za verbalni delikt?!

Foto: Quahadi Añtó

Fra Ferdo Vlašić, čovjek nemirna i neutaživa duha, rodio se 26. rujna 1920. u Sovićima (Hercegovina), zbog nemirnih ratnih prilika, studij filozofije i teologije, započet na Franjevačkoj teologiji na Humcu, završio je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu (1947).

Sedamdesetih godina prošloga stoljeća vizionar svojeg doba, fra Ferdo Vlašić, spoznavši koliko je značenje pisane riječi u dušobrižništvu, oživotvorio je naum o pokretanju katoličkih novina za Hrvate, posebno u Bosni i Hercegovini. Sada već davne 1971., nakon povratka u domovinu, u duvanjskom je samostanu braći franjevcima predložio pokretanje župnog lista po uzoru na Frohnleitenerblatt koji je uređivao za boravka u Austriji. List je dobio ime Naša ognjišta i bio je uz Glas Koncila jedno od rijetkih svijetlila u tami komunističkih zabrana slobodnog govora i pisanja.

Fra Ferdi Vlašiću bilo je suđeno u komunističkim zatvorima čak sedam puta. Prvo je nakon rata proveo u istrazi 2 mjeseca i 13 dana; zatim je osuđen na 16 godina strogog zatvora i 5 godina gubitka građanskih prava, poslije je kazna snižena na 12, pa na 10 godina. Izdržao je 8 godina i 20 dana u Mostaru i Zenici. Zatim je više puta suđen na manje zatvorske kazne, ’60-ih i ’70-ih godina.

Na kraju je osuđen na 8 godina zatvora, odslužio 4 godine i 6 mjeseci od 17. kolovoza 1981. do 8. ožujka 1986., zbog ukazanja u Međugorju. Upravo je fra Ferdo Vlašić bio prvi čovjek koji je javio u uredništvo Glasa Koncila da se u Hercegovini dogodilo čudo i da se Isusova majka ukazala maloj djeci.

Koliko će komunistima Međugorje nanijeti straha, vidi se po tome što će kasnije pokrenuti politički montirani proces protiv fra Joze Zovka, fra Joze Križića i fra Ferde Vlašića. Sve se odigravalo početkom ’80-ih godina, gotovo pred raspad Jugoslavije, ali je čelična kandža komunizma i dalje drobila i lomila sve one koji su joj se našli na putu. Usprkos uvjeravanju današnjih postkomunista da to nije bilo tako. Hrvatska povijest, kao i hrvatski mediji nikada nisu to suđenje valorizirali na ispravan način.

U duvanjskom franjevačkom samostanu čuva se cjelovita dokumentacija o svim suđenjima fra Ferdi, kojih je bilo čak sedam.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr