Tko je Igor Mikloušić, bivši bloger Jutarnjeg lista i novi komentator Petog dana?

Foto: snimka zaslona

Dosadašnju postavu HRT-ove emisije Peti dan činili su Nino Raspudić, Lana Bobić, Petar Tomev Mitrikeski, Marijana Bijelić te Aleksandar Musić koji zbog višemjesečne poslovne aktivnosti više neće sudjelovati u emisiji.

Njega će zamijeniti dr. sc. Igor Mikloušić, psiholog koji se, kako navode s Facebook stranice Petog dana “bavi temama vezanim uz moral, suradnju, interpersonalne i romantične odnose te interakcijom ljudi s novim, digitalnim, svijetom. Doktorirao je na Sveučilištu u Zagrebu i usavršavao se na Sveučilištu u Oxfordu”.

Mikloušić je radio kao znanstveni novak, a potom i kao asistent na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar te kao predavač na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Sada se bavi savjetovanjem na projektima vezanim uz ponašanje potrošača i glasača, te na razvoju edukacija vezanih uz digitalno zdravlje. Područje interesa u znanosti su mu evolucija religioznosti, kognitivna znanost religije te psihologija ličnosti.

Mikloušić je u javnosti poznat i kao bivši suprug voditeljice Ive Šulentić s kojom se razišao prije tri mjeseca, a jedno vrijeme je s početkom u 2011. godini vodio blog za Jutarnji list pod nazivom ‘Darwinova ispovjedaonica’.

>(VIDEO) Tko je feministica Lana Bobić – nova komentatorica HRT-ove emisije Peti dan

>Tko je Marijana Bijelić, feministica i ‘sekularistica’ koja u Petom danu mijenja Lanu Bobić

Mikloušić je 2011. godine sudjelovao na tribini ‘Evolucija i kreacionizam’ gdje je ustvrdio kako “brojne vjerske skupine i frakcije i danas promiču kreacionistička učenja” iako je “Katolička crkva prihvatila evoluciju 1996. godine, barem formalno”.

Mikloušić o zdravstvenom odgoju

Godine 2013. objavio je tekst za Tportal u kojem je komentirao moguće uvođenje zdravstvenog odgoja.

U njemu je između ostaloga napisao:

“Ako ćemo biti precizni, Crkvi i protivnicima Kurikuluma najsporniji je je modul ‘Spolno/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje’. Kurikulum obuhvaća još tri: ‘Živjeti zdravo’, ‘Prevencija ovisnosti’ i ‘Prevencija nasilničkog ponašanja’, no oni se gotovo i ne spominju”, ustvrdio je, ali i priznao “Dakle, do razilaženja je došlo oko tema kao što su homoseksualnost, medicinski potpomognuta oplodnja, masturbacija, rodne razlike i sl”.

Mikloušić u tekstu navodi kako do nesuglasica između liberala i konzervativaca oko zdravstvenog odgoja dolazi jer “Briga za druge čini polovicu moralnog spektra liberalima, no tek petinu konzervativcima”

Mikloušić nadalje dodaje kako konzervativci u zdravstvenom odgoju “vide degradaciju društva”, dok liberali vide “spašavanje djece od raka grlića maternice i neželjene trudnoće ili gay parova od društvene osude”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr