Tko je Snežana Šević, učiteljica koja je širila četničku propagandu, a koju je nagradio ministar Fuchs?

odgoj
Foto: montaža narod.hr / Facebook / Snežana Šević

U Karlovcu je početkom srpnja trebao biti održan stručni skup u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, koji je međutim otkazan prošlog tjedna nakon što su brojni mediji izvijestili kako je predviđeno da na njemu nastupa osoba, Snežana Šević, koja je svojedobno širila teške dezinformacije o Republici Hrvatskoj i braniteljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi list opisuje tešku svađu u Saboru između zastupnika HDZ-a Ante Deura i Suverenista Željka Sačića zbog skupa u Karlovcu, koji je u međuvremenu otkazan nakon što je njegova najava izazvala javno zgražanje. Više medija izvijestilo je o sadržaju i okolnostima najavljenog skupa, trodnevnog stručnog seminara pod nazivom “Srbi u Drugom svjetskom ratu”.

Službeni obrazovni projekti Republike Hrvatske obuhvaćaju sve aspekte određene tematike, ali medijima je zapela za oko činjenica da je na seminaru na kojemu se tematizira odgoj trebala nastupiti učiteljica iz Vukovara Snežana Šević s predavanjem “Ratne staze i bogaze Krajišnika i Ličana u Ćopićevoj prozi”.

Velikosrpski izričaj dio je javne komunikacije u Hrvatskoj, čak i u odgoju

Semantika navedenog naslova predavanja već na prvi pogled odaje tradicionalni izričaj velikosrpske promidžbe u Hrvatskoj, ali javnost je navikla na činjenicu da je ona, unatoč temeljnom nesuglasju s općim vrjednosnim sustavom, postala dio javne komunikacije u zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Poruke projekta ‘Herojski Vukovar’: Od 1991. do danas nije prestao propagandni rat protiv Hrvatske

U tom smislu, naslov predavanja ne predstavlja iznenađenje, ali nevjericu u javnosti izazvala je činjenica da je osoba koja je trebala održati to predavanje podupirala agresiju na Republiku Hrvatsku šireći najgori oblik velikosrpske propagande.
S obzirom na okolnosti, nije iznenađenje što takva osoba danas radi kao učiteljica u Hrvatskoj, čudno je da je pisala gadosti o Hrvatskoj i njezinim braniteljima, a nevjericu izaziva činjenica da joj je Republika Hrvatska službeno odala priznanje kao jednoj od najuspješnijih učiteljica u državi.

Važno je napomenuti da njezina agitacija protiv Hrvatske nije vremenski ograničena na vrijeme agresije, nego je doživjela vrhunac nakon oslobođenja države. Snežana Šević objavila je 1996. knjigu “Putevi nezaborava”, u kojoj između ostaloga objašnjava zašto Republika Hrvatska nema pravo postojati i to začinja teškim lažima na račun njezinih branitelja.

Šahovnica kao “simbol srama i užasa”, “lančić od dječjih prstića”

Opisujući pogibiju dvanaestorice hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu u svibnju 1991., Snežana Šević u knjizi piše kako su oni, a naziva ih ustašama, ondje namjeravali “izvjesiti šahovnicu, simbol srama i užasa”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ustaše se uplašiše borbe prsa u prsa jer samo njih deset mogu klati jednog Srbina. Zbog toga se okrenuše Vukovaru. Tu su ‘hrabri domoljubi’ vadili djecu iz majčinih utroba, nizali lančić od dječjih prstića, silovali srpske žene i djevojke, odsjecali glave, vadili oči, spaljivali ljude i radili sve ono što samo bolesni um može smisliti. Srbi su morali uništiti sotonu”, napisala je Snežana Šević, osoba koja je u Hrvatskoj nagrađena za odgoj djece.

>(FOTO) 25 godina od mučkog ubojstva 12 redarstvenika u Borovu: Istina o Domovinskom ratu ne smije se prešućivati

Knjiga “Putevi nezaborava” autorice Snežane Šević objavljena je 1996. u Vukovaru, u izdanju Informativnog centra Vukovar. Tvrdi uvez, 160 stranica, na ćirilici, cijena 8,63 eura ili 65,02 kuna. Na mrežnoj stranici antikvarijatzz.hr naveden je kataloški broj knjige 041664, uz naznaku da knjiga nije dostupna.

Nagrađena, ponosno se slikala s hrvatskom šahovnicom

U listopadu prošle godine, Snežana Šević ponosno se slikala s hrvatskom šahovnicom, za koju je svojedobno napisala da je “simbol srama i užasa”, ispred zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, držeći u ruci dokument sa šahovnicom, u kojemu piše da je proglašena jednom od najuspješnijih učiteljica u Hrvatskoj. U državi koju ona naziv “ustaškom”, “sotonom koju su Srbi morali uništiti”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To joj priznanje nije dodijelio bilo tko, nego upravo ta država. Točnije, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Snežana Šerić ponosno je objavila i službeni dopis u kojemu stoji: “Ovim putem vas obavještavamo da ste na temelju Pravilnika o nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima (NN, br. 53/2019.) i prema procjeni Povjerenstva za nagrađivanje izabrani kao jedan od 513 najuspješnijih odgojno-obrazovnih djelatnika u školskoj godini 2021./2022.”

Ne ulazeći u motive zbog kojih se Snežana Šerić odlučila prihvatiti priznanje “sotone koju su Srbi morali uništiti”, pitanje je po kojim kriterijima Republika Hrvatska odaje priznanje “najuspješnijim odgojno-obrazovnim djelatnicima? Kojoja su mjerila po kojima Hrvatska danas bira svoje najbolje odgajatelje i učitelje? Čime se gospođa Šević svidjela članovima povjerenstva i po čemu su ju prepoznali kao uzor onima koji djeci usađuju vrijednosti hrvatskog društva?

Je li riječ o neslanoj šali?

Imajući pred očima sve raspoložive informacije o Snežani Šević, na prvi pogled to se čini kao neslana šala, kao da je netko nanizao mnoštvo dezinformacija koje nemaju nikakve logike. Ali naposlijetku sve doista izgleda vjerodostojno.

Najava skupa u Karlovcu bila je službeno najavljena, organizator je državna Agencija nadležna za obrazovanje, postoje dokumenti o dodjeli nagrade, a osoba pod imenom Snežana Ilić Šević posjeduje profil na Facebooku, na ćirilici, na kojemu piše da živi u “Starom Vukovaru” u Vukovarsko-srijemskoj županiji u Hrvatskoj, na kojemu objavljuje svoje slike i neke od spomenutih dokumenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Brutalan odgovor Tanje Domazet Belobrajdić Novostima i SDSS-u oko ulica u Vukovaru

Ukoliko nije riječ o nečijoj teškoj i krajnje vještoj manipulaciji, riječ je doista o istoj osobi koja je objavila spomenutu knjigu o “ustaškim grozotama” i “sotonskoj državi”.
Snežana Šević učiteljica je razredne nastave u Borovu, doktorirala je, suautorica je užbenika srpskog jezika za osnovnu školu, sudjeluje na brojnim stručnim skupovima o odgoju i obrazovanju i članica je SDSS-a. Riječ je o javnoj osobi.

Udovice ubijenih redarstvenika “višak” u MUP-u

Kako navodi stranica projektvelebit.com, suprug Snežane Šević, Branislav Šević, predratni portir u robnoj kući, tijekom agresije postao je srpski policajac, a nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja radio je kao pripadnik hrvatske policije sve do umirovljenja 2022. godine. Prema istom izvoru, udovice dvojice redarstvenika ubijenih 1991. u Borovu selu bile su zaposlene u policiji u Vinkovcima, ali su 2001. dobile otkaz s obrazloženjem da su višak.
>Vidović Krišto pisala Božinoviću: Je li policajac – navijač Delija maltretirao pripadnike BBB?

Seminar u Karlovcu, kojemu je okvirno područje odgoj i na kojemu je Snežana Šević trebala govoriti o ratnom putu “Krajišnika i Ličana” u Drugom svjetskom ratu, u međuvremenu je otkazan. Javnost je tome izvijestila karlovačka županica Martina Furdek Hajdin na sjednici županijske skupštine. Organizator skupa, Agencija za odgoj i obrazovanje, koliko je poznato, o tome se nije oglasila.

Hrvatska braniteljica Zorica Gregurić uputila je zahtjev ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu da se oduzme priznanje Snežani Šević. “Uputila sam zahtjev ministru Fuchsu za oduzimanje nagrade i poduzimanje disciplinskih mjera protiv ove spodobe”, objavila je Gregurić na društvenim mrežama.

Jesu li neprijatelji Hrvatske uzor njezinoj djeci i trebaju li biti nadležne za odgoj?

“Ratni put” Snežane Šević nije nepoznat, kao ni njezino javno djelovanje u Republici Hrvatskoj uključujući i odgoj djece. O tome su mediji pisali u nekoliko navrata, ali to nije bila prepreka da državna agencija organizira njezin javni nastup u odgojno-obrazovanom projektu.

Mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja u državno-pravni sustav Republike Hrvatske, kao finale oslobođenja Hrvatske i uspostave njezina poretka na cijelom državnom području, provedena je uz poruku kako Hrvatska time pruža ruku pomirbe i onima koji su bili protiv nje. Hrvatska je obećala da ih neće progoniti zbog toga što ju ranije nisu prihvaćali. Nitko tada nije rekao da će im Hrvatska kasnije dijeliti nagrade i službeno ih predstavljati kao uzore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.