Tko bi kažnjavao djecu i roditelje koji nemaju za nove udžbenike?

Portal zdravsrveniodgoj.com poslao nam je upozorenje i komentar o aktualnoj situaciji sa školskim udžbenicima koji prenosimo u cijelosti:

Ovih dana pojavila su se u medijima, pred sam početak nastave, zastrašivanja roditelja i nastavnika o tome da će škole, nastavnici, djeca i roditelji biti kažnjeni viskokim novčanim kaznama ukoliko ne koriste nove udžbenike bivšeg ministra Jovanovića. Ima li istine u tome i tko plasira takve informacije pročitajte u nastavku.

Samo nekoliko dana pred početak nove školske godine produbljuje se kaos u vezi novih udžbenika koje su roditelji bili prisiljeni kupiti zbog odluke MZOS-a dok je njime vladao bivši ministar Jovanović te objave kataloga udžbenika za novu školsku godinu 1. lipnja. Budući da je Hrvatska jedinstvena zemlja u Europi u kojoj neke županije osiguravaju djeci besplatne udžbenike, a neke ne, pa čak postoje razlike i unutar iste županije u pogledu sufinanciranja udžbenika, mnogi su se roditelji uhvatili za glavu zbog obveze kupovine novih udžbenika umjesto da koriste rabljene.

Prevara s ‘novim’ udžbenicima

Oni koji su kupili nove udžbenike vrlo brzo su uvidjeli da su prevareni od strane ministarstva i nakladnika. Kako prenosi portal Nastavnici.org, urednica i novinarka HRT-a Nataša Kraljević Kolbas, majka dvoje školaraca koji pohađaju 7. i 8. razred, rekla je gostujući ovih dana u emisiji Hrvatska uživo: „Ja sam kao i mnogi roditelji nasjela na priču da su ove godine novi udžbenici. Više puta je to isticano u javnosti i nigdje to nije opovrgnuto nego stoji odluka da su udžbenici novi. Otišla sam kupiti nove udžbenike i ostala zatečena. Knjige su vrlo slične, gotovo iste, uz minimalne razlike”.

Kako su neki roditelji u takvoj situaciji odbili kupiti nove udžbenike ili jednostavno nisu imali novca za tako nešto, pojavile su se ovih dana u medijima informacije o tome da će škole koje u nastavi ne budu koristile nove udžbenike biti kažnjene novčanim kaznama u iznosu od od 10.000 do 20.000 kuna, a nastavnici kaznom od tisuću do pet tisuća kuna. Djeca, odnosno roditelji djece koja koriste neodobreni udžbenik mogu biti kažnjeni s 2.000 kuna.

Međutim, ispada da su novčane kazne za roditelje i djecu ipak dezinformacije koje ovih dana vjerojatno šire nakladnici. Jer kako govori bivši ministar obrazovanja Radovan Fuchs, u Zakonu o udžbenicima piše kako je udžbenik samo jedan od izvora znanja i udžbenici za dijete nisu obvezni u nastavi. Prema tome ni jedno dijete, odnosno roditelj ne može ni na koji način biti kažnjeno ukoliko dijete nema udžbenik. Novi udžbenici obvezni su samo za nastavnike. Bilo kakva represija prema roditeljima i djeci koji ne žele ili ne mogu kupiti nove udžbenike je protuzakonita.

Mornar: ne mogu promijeniti odluku bivšeg ministra

Tako se čini da bivši ministar Jovanović, iako je ostao bez funkcije, kao neki zloduh još uvijek terorizira škole, ravnatelje, nastavnike i roditelje. Do sada se zna da su njegovo pogodovanje nakladnicima roditelji, skupa s općinama, gradovima i županijama, platili 500 milijuna kuna. Ministar Mornar na pitanja novinara o ovom unosnom dealu bivšeg ministra i nakladnika diplomatski odgovara: „Odluka o kupnji novih udžbenika je donesena i mislim da je bivši ministar imao razloge zašto je u to ušao. Doista nisam ulazio u analizu je li to trebalo ili nije. Naprosto se nisam stigao baviti razlozima, niti mogu promijeniti odluku bivšeg ministra.“

Udžbenici za 10 posto sadašnje cijene?

Naravno da je ministar Jovanović imao razloge zašto je ušao u dogovor s nakladnicima, u to ne sumnjamo. Ministar Mornar je jednom prilikom izjavio kako se uvođenjem tableta u nastavu ne bi puno uštedilo, jer u cijeni udžbenika tisak iznosi samo 10 %, a ostalo su autorska prava i ostali troškovi. Znači, ukoliko bi državne institucije izradile udžbenike, učenici bi mogli dobiti udžbenike za 10 % od sadašnje cijene!

Da je tako nešto moguće, tj. da državni zaposlenici mogu izrađivati školske udžbenike, uvjerili smo se nedavno kada su djelatnici AZOO-a izradili priručnike za zdravstveni i građanski odgoj. Naravno da razina stručnosti tih priručnika konkretno u ovom primjeru ne zadovoljava standarde u nastavi, međutim, to nas uvjerava da je takav model ipak izvediv i štoviše preporučljiv kako bi neki budući ministri i djelatnici MZOS-a izbjegli ‘kušnje’ i padove u korupciju kojima je podlegao ministar Jovanović.

Plan za novi dan

Razna strukovna udruženja i brojni nastavnici već godinama pojedinačno pišu i reagiraju na katastrofalno ministrovanje Željka Jovanovića, ali tek sada kada su roditelji, gradovi, općine i županije oštećeni za 500 milijuna kuna građani shvaćaju koliko ih skupo mogu stajati loše odluke političara za čiji rad i ulazak u Sabor su inače nezainteresirani neizlaskom na izbore. Svo to vrijeme bivši je ministar imao neupitnu podršku premijera Milanovića i njegove supruge Sanje Musić Milanović te je samo provodio politički plan i program Kukuriku koalicije, piše zdravstveniodgoj.com.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/Narod.hr