Tko su pripadnici HVO-a koji će sljedećih mjesec dana biti u zatvoru?

Foto: MORH

U utorak rano ujutro u 6 sati u kuće deset pripadnika HVO-a u Orašju upali su pripadnici SIPA-e s dugim cijevima, pred djecom i ostatkom obitelji te s lisicama na rukama, i uhitili ih temeljem zahtijeva vlasti Republike Srpske i odveli u Sarajevo gdje im je određen jednomjesečni pritvor.

Uhićeni su zbog sumnje da su kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, vojne policije HVO-a i policijskih struktura, kao i stražari u logorima i objektima za zatočenje u razdoblju od svibnja 1992. do srpnja 1993. godine, na širem području Orašja, počinili zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, navelo je Tužiteljstvo BiH. Svi uhićeni su nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, bili predani tom istom Tužiteljstvu BiH na dalje postupanje.

A tko su zapravo uhićeni pripadnici HVO-a?

Đuro Matuzović (64) i Ivo Oršolić (64) imali su visoke činove stožernih brigadira u HV-u. Đuro Matuzović bio je zapovjednik 106. brigade HVO-a, zapovjednik zbornog područja i organizator obrane Orašja, dok je Oršolić bio njegov zamjenik. General bojnik HVO-a Đuro Matuzović već dugo nije aktivan u vojsci. Odlukom predsjednika Tuđmana od 1996. godine stekao je predsjedničku mirovinu.

Među uhićenima su i Tado Oršolić (56) bivši ministar unutrašnjih poslova Posavskog kantona, koji je 1992. godine bio načelnik Policijske postaje Orašje, dok je Marko Dominiković (54) tada bio zapovjednik te Policijske postaje. Inače paradoksalno zvuči da su Dominikovića uhitili pripadnici SIPA-e, policijske agencije čiji je bivši zamjenika direktora bio upravo Dominiković, a 2012. je nakratko bio i vršitelj dužnosti direktora.

Uhićeni su još i: Joso Nedić (60), Marko Baotić (68), Marko Blažanović (61), Mato Živković (52), Anto Živković (47), Stijepo Đurić(51)

Zahvaljujući ponajviše postrojbi čiji su ovi ljudi bili pripadnici Orašje nije palo u srpske ruke i doživjelo sudbinu ostatka bosanske Posavine iz koje su protjerani mnogi Hrvati, a danas ih progone po “zapovjednoj odgovornosti”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr