Foto: Thinkstock

Velika bitka vodit će se sljedeći vikend u Metkoviću. Na ulicama Metkovića nedavnom krizom Vlade nastao je raskol. Sada postoje dvije strane, jedni su za MOST, a drugi za HDZ. Tko će zasjesti na tron i voditi grad sljedeće četiri godine? Kandidati koji ulaze u bitku su Katarina Ujdur, Dalibor Milan, Stipe Gabrić Jambo, Vinko Dragović, Krešimir Kuran.

Katarina Ujdur, trenutna je obnašateljica dužnosti gradonačelnika Metkovića. Rođena je 20. travnja 1984. godine. Dužnost zamjenice gradonačelnika obavljala je volonterski jer, kako je rekla jednom prilikom, smatra da je to nešto što može darovati svome gradu. Imam pravo na naknadu, ali najveća joj je naknada čast obnašanja ove dužnosti. “Političke funkcije ne smiju biti primamljive samo zbog plaće, trebamo više pomagati svojim sredinama, javno dobro staviti ispred privatnog interesa.”, rekla je Ujdur za Slobodnu dalmaciju.

Zaposlena u vlastitoj tvrtki koja se bavi otkupom voća i povrća bila je dobro upućena u sve probleme poljoprivrednih proizvođača doline Neretve. Ujdur je provela mjere racionalizacije poslovanja grada na temelju kojih je Metković uspio vratiti nagomilane dugove.

Glavni protukandidat MOST-ove kandidatkinje je Dalibor Milan, 39-godišnji diplomirani pravnik i HDZ-ov kandidat. Prema posljednjoj anketi RTL-a nalazi se odmah iza Ujdur. Milan je zaposlen na radnom mjestu stalnog sudskog savjetnika u stalnoj službi općinskog suda u Metkoviću. Nakon što je preuzeo kandidaturu za gradonačelnika, Milan je preuzeo i vođenje Gradskog odbora HDZ-a u Metkoviću.

Prvi čovjek Hrvatske seljačke stranke u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koji se kandidirao za gradonačelnika je Stipe Gabrić Jambo bivši gradonačelnik Metkovića. Jambo je želio u koaliciju s HDZ-om no dobio je odbijenicu. “Ja sam uvijek otvoren za razgovor s HDZ-om. Predložio sam im koaliciju kojom bismo dobili apsolutnu većinu u gradskom vijeću, ali oni su prepotentni i misle da sami mogu pobijediti”, rekao je tada Gabrić. Prema anketama ne ulazi u drugi krug, no, spremno odgovara: “Moji glasači su ljudi srednje i starije dobi koji na ankete ne odgovaraju. I prije mi nisu davali šanse za Dubrovačko-neretvansku županiju pa sam poslije mogao odlučivati o županu.”

Vinko Dragović kandidat je HNS-a za gradonačelnika Metkovića. Njegov program čine „prava“ koja želi vratiti građanima – pravo na posao, pravo na stanovanje, obrazovanje, pravo na visoki komunalni standard i infrastrukturu, veća prava za socijalne kategorije i umirovljenike, pravo na informacije i potaknuti ulaganje u najmlađe.

Krešimir Kuran kandidat je koalicije SDP i HSU u Metkoviću. Profesor Kuran predsjednik je GO SDP-a Metković. Kuran smatra kako je krajnje vrijeme da većina građana Metkovića otvori oči i priznaju sami sebi da su sve ovo vrijeme bili, uglavnom, nesvjesni sudionici u uništavanju vlastitog Grada. Vrijeme je da okrenu leđa onima koji su ih podcjenjivali ne nudeći im nikakve programe ili programe koji su neostvarivi.

Velika izborna bitka za Metković – Most uvjerljivo vodi prema zadnjoj anketi

Metković, gradić na jugu Hrvatske gdje Neretva polako i lijeno teče da bi svojom deltom raširila se prema plavom moru, posljednjih godina postao je jedno od središnjih mjesta koje dobivaju naslovnice na temi ‘Politika’ u hrvatskim medijima. Stoljećima smješten na granici svjetova, nekadašnjeg Venecijanskog i Osmanskog carstva, u svim neverama i olujama Metković je sačuvao svoj jak hrvatski identitet.

Kao takav bio je trn u oku jugoslavenskim političkim moćnicima, kao i sva hrvatska mjesta u strateški prevažnoj dolini Neretve. Na prvim višestranačkim izborima, kao i godinama poslije bio je jaka utvrda HDZ-a.

Danas je to mjesto političke bitke koja nadilazi same lokalne izbore, pa je čak i sam premijer Plenković pohodio Metković. Metković je mjesto gdje će koplje ukrstiti HDZ i Most, dok SDP i ostale stranke ionako nikada nisu imale značajnije glasačko tijelo u ovom gradu.

Iz Metkovića dolaze Božo Petrov i Nikola Grmoja, politički i idejni vođe Mosta, koji je bio ključan faktor u sastavljanju posljednje dvije vlade, a izborna bitka za Metković biti će i ogledalo kako su politički vrednovani posljednji događaji.

Prema rezultatima ankete koju je za Most radila agencija Ipsos Public Affairs, oko 40% građana smatra kako se situacija u Metkoviću u zadnje četiri godine poboljšava, a pogoršanje vidi njih 29,1 posto.

Rezultati ankete također pokazuju kako je Most u Metkoviću vodeći, s 43,5% sigurnih i vjerojatnih birača. Na drugom mjestu nalazi se koalicija HDZ-a i HSLS-a s 29% sigurnih i vjerojatnih birača. SDP-HSU i HSS vjerojatno prelaze prag sa 8%, a lista “Metković u srcu” bilježi značajan pad.

Što se tiče samih kandidata za gradonačelničko mjesto, aktualna Mostova gradonačelnica, Katarina Ujdur, po anketi osvaja 45,6% birača. Dalibor Milan iz HDZ-a osvaja 26,3%, a treći je HSS-ov Stipe Gabrić Jambo s 11,9% birača, a zatim Kuran sa 6% birača. Ostaje još uvijek 9,9% neodlučnih.

Nedjeljni izbori se s nestrpljenjem očekuju u Metkoviću, a njegovi rezultati zanimaju ne samo Metkovce, već i građane diljem Lijepe naše iz gore navedenih razloga.

Izvor: narod.hr