Tko stoji iza tvrtke kojoj je Vlada planirala dati posao težak 19 milijuna kuna i zašto Plenković ne ojača domaću proizvodnju?

Foto: fah

Vlada je telefonskoj sjednici u četvrtak odlučila izvan snage staviti Rješenje za nabavku zaštitnih maski u vrijednosti od gotovo 19 milijuna kuna koje je trebalo ići preko tvrtke MEDICAL AND PHARM TRADING d.o.o. iz Pule.

> Korona profiterstvo? Vlada daje 19 milijuna kuna za zaštitne maske tvrtki osnovanoj prije 4 mjeseca 

> Plenković odustao od 19-milijunskog posla s privatnom firmom nakon reakcija javnosti

Odluka je donesena nakon reakcija i protesta javnosti, ali iz Vlade tvrde da odluku su donijeli jer je Hrvatska u međuvremenu primila donaciju od 11,5 tona zaštitne opreme.

Odustalo se od nabavke zaštitnih maski u vrijednosti od gotovo 19 milijuna kuna.

Odluka o tome izazvala je interes medija jer je tvrtka MEDICAL AND PHARM TRADING d.o.o. sa sjedištem u Puli osnovana prije nepunih pola godine, u studenome prošle godine.

Tko stoji iza tvrtke?

„Da sam promatrač sa strane, i meni bi bilo čudno. Kako to sad, kako odjednom mlada firma dobila preko 18 milijuna kuna?“, retorički se upitao Dominik Gjoni, mladi vlasnik tvrtke koja je od Vlade dobila gotovo 19 milijuna kuna za nabavu zaštitnih maski, piše 24sata.hr

Tvrtku vode trojica braće – Dominik (29) i blizanci Fabian (27) i Stefan (27). Sva trojica mladića su liječnici s pulskom adresom. Nije im ovo jedina tvrtka, imaju još jednu, Terra Medica, koja je upisana u sudski registar u ožujku 2019. godine.

„Mi smo firma koja je osnovana i službeno registrirana pri Agenciji za lijekove. Osnovana je prije cijele priče o maskama, s drugim motivima, jer radimo s drugim proizvodima. Mi smo tri brata liječnika i već smo se profilirali kroz mrežu turističkih ambulanti. To su privatne ambulante predviđene za zaštitu turista u Puli i Rovinju“, govori Dominik Gjoni.

A kako su maske došle na red?

„Cijelu priči s nabavkom maski smo počeli za vanjsko tržište, ne znajući za potrebu ovdje. Već nekoliko tjedana smo u intenzivnom kontaktu s tvornicama i radili smo za vanjska tržišta i privatne firme koje uopće nisu u Europi. Spletom okolnosti smo saznali da će biti potreba za maskama i u Hrvatskoj. Obratili smo se Vladi pismom namjere i dali ponudu koja je jeftinija od ostalih, na granici je isplativosti. To je veliki rizik u koji smo ušli. Od trenutka ponude do odluke Vlade prošlo je 10 dana, i u tih 10 dana se puno toga promijenilo. Primjerice, u razgovorima sa Stožerom smo dobili informacije da su konkurenti nudili tri puta više cijene od nas. Treba gledati širi kontekst“, tvrdi vlasnik tvrtke.

Dobro, ali kako se onda isplati davati trostruko nižu cijenu od ostalih?

„Mi ne radimo samo s Vladom, naši partneri su županijske ljekarne i mnoge druge ljekarne su naručile od nas jer smo puno jeftiniji. Kako se isplati? Imamo određeni, ali jako niski rabat. Tržište se mijenja iz sata u sat i mi smo u riziku. Ušli smo u avanturu jer ne samo da se mijenjaju cijene u tvornicama, već je i transport promjenjiv. Nijedna tvornica neće krenuti u proizvodnju bez avansa, a mi smo već ranije dali 150 tisuća eura tvornicama i izložili se riziku. Ovo s Vladom je došlo nakon što nam stižu već određene pošiljke. Zašto se netko nije uhvatio ukoštac i ponudio Vladi po nižoj cijeni od nas? Rizik im je prevelik, a zarada im je neadekvatna“, odgovara Dominik Gjoni.

„Maske naručujemo preko partnerske veledrogerije i direktno iz tvornice u Kini. Oni su donedavno imali restrikcije na izvoz, ali to se izmijenilo. Epidemija je suzbijena i otvoren je put za puštanje maski izvan Kine. Nabavljat ćemo ih po cijeni od 2.8 kuna plus PDV. Istina, ona je visoka ako gledamo cijenu kakva je bila nekad, ali i cijena nabave iz tvornice je visoka. Plus, tu su troškovi avionskog prijevoza, a oni se mijenjaju svaki dan. Tržište je kaotično. Ja s krajnjim korisnicima maski nemam kontakt i većina njih je za potrebe bolnice, odnosno neće se prodavati dalje, već su za zdravstveno osoblje“, objašnjava Dominik Gjoni.

Zašto Plenković ne ojača domaću proizvodnju?

Na drugoj strani postoji ojačavanje domaće proizvodnje zaštitnih maski kao najsigurnija i najpoticajnija mogućnost koja otvara i nova radna mjesta u ovoj teškoj situaciji.

Tako je omiška tvrtka “Galeb” organizirala 24-satnu proizvodnju višekratno upotrebljivih pamučnih zaštitnih maski za smanjenje širenja zaraze koronavirusom, a proizvodnja je počela ovaj tjedan. Dnevno se proizvodi više od deset tisuća komada maski.

I Zagrebačka ustanova Uriho već se više od dva desetljeća bavi izradom medicinskih pamučnih maski. Prijašnjih godina potražnja nije bila tako velika, tako da su u zadnjih deset godina proizveli oko 1000 takvih maski.

Danas, pak, dnevno proizvedu i isporuče više od 4000 komada, a  planiraju proizvodnju povećati i na sedam, ako ne i osam tisuća maski po danu.

Tvrtka, čijih je 51 posto zaposlenika s različitim vrstama invaliditeta, tako se pridružuje hrvatskoj proizvodnji zaštitne opreme koja je danas najveća potreba građana.

Nisu li to primjeri koje bi trebala poticati i slijediti hrvatska Vlada, i ne samo u proizvodnji zaštitnih maski: jačanje domaće proizvodnje i otvaranje ili zadržavanje radnih mjesta ultimatum je ovog vremena?

 

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/24sata.hr