Tomašević nakon što mu je sud srušio odluku i i dalje govori da će nastaviti sa svojom politikom

Foto: fah

Visoki upravni sud u Zagrebu danas je presudio da je odluka zagrebačke gradske lasti o retroaktivnom ukidanju mjere roditelj-odgojitelj nezakonita te je ukinuo tu odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Pobjeda roditelja odgojitelja: Sud srušio Tomaševićevu odluku o ukidanju te mjere!

> Dr. Markić: ‘Ovo je pobjeda mama i tata nad samovoljom nesposobnog Tomaševića koji mora otići’

> Prva reakcija Tomislava Tomaševića: Razočarani smo, no imamo manevarskog prostora

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević (Možemo), umjesto preuzimanja političke odgovornosti za svoje nezakonito djelovanje, ustvrdio je da je ova mjera nepravedna te da zagrebačka vlast i dalje ima prostora provoditi svoju raniju politiku.

Čitajući njegovu današnju objavu stječe se dojam kao da je sud presudio suprotno od onoga što je zapravo presudio.

Njegovu objavu u nastavku prenosimo u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Današnja odluka Visokog upravnog suda o ukidanju odluke kojom smo smanjili naknade za roditelje odgojitelje i ukinuli mjeru za one s djecom starijom od 7 godina u obrazloženju donosi i nekoliko jako važnih utvrđenja koja nam omogućuju da se mjera transformira, ali u nešto dužem roku od onog kojeg smo planirali:
🔵 sud je rekao da je odluka nove gradske vlasti imala legitiman cilj i da je bila u javnom interesu, te da se ne radi o retroaktivnosti
🔵 sud je rekao da se kod mjere roditelj odgojitelj ne radi o stečenim pravima
🔵 sud je rekao da se radi o novčanoj pomoći koja je data kao privilegij obiteljima s troje i više djece od strane bivše gradske vlasti
🔵 sud je rekao i da je autonomija nove gradske demokratski izabrane vlasti da smanjuje iznos novčane naknade, pa i ukida za one roditelje koji imaju djecu stariju od 7 godina
🔵 sud smatra da je trebalo ostaviti više vremena za prilagodbu
Što to sve zajedno znači:
🔵 ostaje na snazi odluka da se ne prihvaćaju novi zahtjevi za mjeru roditelj odgojitelj
🔵 Grad će donijeti novu odluku za postojeće korisnike mjere s istim ciljevima kao i kod ukinute, no s dužim vremenskim periodom prilagodbe.
Situacija u kojoj na mjeru roditelj odgojitelj godišnje ide čak pola milijarde kuna, dok s druge strane imamo nedovoljne kapacitete u dječjim vrtićima, je nepravedna.
U ovom društvu teško je provoditi promjene, ali mi ćemo ustrajati. Ova odluka suda ostavlja nam mogućnost da cilj koji podržava većina Zagrepčanki i Zagrepčana na kraju i ostvarimo.” – bez imalo srama napisao je Tomašević.

Sud: Odluka je nezakonita

“Odluka o retroaktivnom ukidanju mjere roditelj odgojitelj koju je Grad Zagreb donio u prosincu nezakonita je”, odlučilo je u utorak peteročlano sudačko vijeće Visokoga upravnog suda u Zagrebu. Sud je ukinuo Tomaševićevu odluku i vratio mjeru roditelja odgojitelja natrag na snagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To znači da se za roditelje odgojitelje i dalje mora osigurati novac iz gradskog proračuna. Današnjom presudom oko 5800 korisnika mjere koji se brinu o 21.000 zagrebačke djece nastavit će primati naknadu.

“Ukida se odluka o izmjenama odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja od 9. prosinca 2021. godine. Test razmjernosti pokazuje da je donositelj osporavane odluke propustio uspostaviti ravnotežu između javnog interesa i zaštite legitimnih očekivanja adresata osporavane odluke”, rekla je Sanja Otočan, predsjednica Vijeća za ocjenu zakonitosti općih akata, navodi HRT.

“Uzeta su mišljenja Državnog zavoda za statistiku, kao i profesora s Pravnog fakulteta. Predstavnici lokalne samouprave imaju zakonsko pravo donositi odluke, ali to pravo nije apsolutno. Riječ je o pravu kvaziretroaktivnosti”, obrazložio je Visoki upravni sud.

“Promjene nastale odlukom odnose se na povlastice koje im je dodijelila prošla vlast. Test razmjernosti su pokazali da su ciljevi legitimni sud je zaključio da je nova mjera nanijela prekomjeran teret. Roditeljima je skraćeno trajanje pomoći za osam godina, a prijelazno razdoblje je prekratko”, zaključilo je sudačko vijeće Visokog upravnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time je Visoki upravni sud ukinuo Odluku Zagrebačke skupštine o ukidanju mjere roditelj odgojitelj. Sud je objavio ocjenu zakonitosti izmjene Odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje u objedinjenom postupku u povodu devet zahtjeva 320 podnositelja.

Dr. Markić: “Ovo je pobjeda mama i tata nad samovoljom nesposobnog Tomaševića”

Korisnici mjere roditelj odgojitelj okupili su se ispred zgrade Visokoga upravnog suda da bi dočekali presudu, a kad je stigla vijest da je Sud presudio u njihovu korist, prolomio se pljesak i međusobno čestitanje.

Među okupljenima bila je i dr. Željka Markić, izvršna direktorica Udruge U ime obitelji koja je predvodila pravnu bitku.

“Ovo je pobjeda mama i tata nad samovoljom nesposobnog Tomaševića. Tomašević je sve ovo vrijeme trošio na borbu protiv obitelji i djece, umjesto da se bavio smećem. Iznosio je i laži da ova mjera nije uspješna. Sada očekujemo njegovu ostavku”, poručila je dr. Markić.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.