Tomašević predao liste: Na prvim mjestima Borić, Kekin, Raukar, Petrović, Bakić…

tomašević borić kekin raukar matula bakić
Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Kandidat za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević (Možemo! i ZJN!) predao je u srijedu kandidaturu za zagrebačkog gradonačelnika i njegove zamjenike te listu ekstremno lijeve Zeleno lijeve koalicije za Gradsku skupštinu, kazavši da je prikupio 20.236 potpisa birača koji su mu dali podršku.

> Kako se Tomašević predstavljao kao voditelj Instituta za političku ekologiju, zapravo udruge povezane s Možemo?

> Kako Tomaševićeva udruga uz potporu Sorosevog Otvorenog društva godinama organizira program političkog obrazovanja?

>14 činjenica o Tomaševićevoj udruzi Institut za političku ekologiju koju je Hasanbegović spomenuo

> (FOTO) Kome smeta crkva na Savici: Prosvjedovali uz poruke – “I Isus bi htio park!!!”, “Oteto prokleto”…

“Prije svega pozivam građane da izađu na izbore, ovo su povijesni izbori, oni će obilježiti budućnost Zagreba za nekoliko desetljeća”, ustvrdio je Tomašević na Velesajmu te izrazio želju za što većom izlaznošću na lokalnim izborima u Zagrebu.

Uoči predaje kandidacijskih lista Izbornom povjerenstvu Grada Zagreba, pozvao je građane da osim za njegovu listu za gradonačelnika Zagreba i zamjenike Danijelu Dolenec i Luku Korlaeta, na izborima daju i podršku listi Zeleno-lijeve koalicije (platforme Možemo! i Zagreb je naš!, Nova ljevica, Orah i Za grad).

“Moramo imati i stabilnu većinu u Gradskoj skupštini, da bismo mogli ostvariti sve bitne promjene koje smo obećali u našem programu”, kazao je dodavši da će kandidati s liste biti uskoro predstavljeni.

Poznati ekstremno lijevi aktivisti

Zeleno-lijevi blok koji vodi Tomislav Tomašević ulazi na izbore sa svojim najjačim kadrovima. Na listi koja vodi u predizbornim istraživanjima, a na kojoj su Zagreb je naš!, Zelena ljevica i ORaH, nalaze se saborski zastupnici, dugogodišnji radikalno lijevi aktivisti i poznate javne ličnosti, od kojih su mnogi još 2007. sudjelovali u prosvjedima na Cvjetnom trgu.

> GONG-ov portal cenzurira određene medije, dok se sami bave promoviranjem Možemo

> (VIDEO) Kako je Rada Borić, radikalna ljevičarka i aktivistica, proslavila rezultate izbora?

> (VIDEO) Sukob Bartulice i Kekin oko udomljavanja/posvajanja djece od homoseksualnih parova

> Zorislav Antun Petrović: Od ‘stručnjaka za antikorupciju’ do predsjednika ORaH-a u samo šest dana

Predvodnik liste je Tomislav Tomašević, a na drugom i četvrtom mjestu su politologinja Danijela Dolenec i arhitekt Luka Korlaet, koji su i kandidati za dogradonačelnike, navodi Jutarnji list.

Treća je ljevičarska i feministička aktivistica Rada Borić, saborska zastupnica Nove ljevice, peti je predsjednik ORaH-a Zorislav Antun Petrović, nekadašnji kandidat Laburista, a šesta Ivana Kekin, psihijatrica i čelnica Nove ljevice, supruga pjevača Hladnoga piva.

Slijedi dvoje dugogodišnjih Tomaševićevih suradnika – glumica Urša Raukar, poznata po plakanju na Trgu sv. Marka kao sudionica prosvjeda Platforme 112 tvrdeći da Hasanbegović ne priznaje antifašizam, i aktivist Teodor Celakoski te ekonomistica Marijana Sumpor i Damir Bakić, sveučilišni profesor matematike i zastupnik u Hrvatskom saboru.

U Gradsku skupštinu trebale bi prema anketama ući ljevičarska aktivistica Iva Ivšić (11. mjesto), 12. sindikalistica Marina Ivandić, saborski zastupnik i nekadašnji član CK SKH Vili Matula, Mauro Sirotnjak (14.), arhitekt i član Nove ljevice te Marta Kiš, povjesničarka umjetnosti iz Zagreba.

Među prvih dvadeset mjesta nalaze se i politolog Svibor Jančić, kulturna aktivistica Marijana Rimanić, Robert Faber, koji je stručnjak za zaštitu okoliša, povjesničar umjetnosti Tihomir Milovac i Jelena Miloš, “aktivistica u području radničkih, ženskih i LGTB prava”.

> Otkrivamo zašto je glumica Urša Raukar plakala na Trgu sv. Marka

> Urša Raukar, Teršelić, Bosanac, Benčić, Matula – nova zaklada stare ekipe na istom zadatku

> Vilim Matula – glumac, građanski aktivist, Frljićev obožavatelj, nekadašnji član CK SKH

> Peternel: ‘Skoro svi osnivači Zaklade Solidarne, politički aktivisti, prisvojili su Veljaču da preko nje uđu u vaše novčanike’

Tomaševićev program – Građanski odgoj, rodna i LGBT ‘jednakost’, pobačaj, sudjelovanje u homoseksualnim povorkama…

Možemo kani uvesti izvannastavnu aktivnost Odgoja i obrazovanja za aktivno građanstvo u sve osnovne škole od 5. do 8. razreda i u sve razrede srednje škole u Gradu Zagrebu.

LGBT aktivizam prisutan čak i u planiranju prostornog razvoja grada

Posebnu pozornost u njihovom programu dana je i sektoru “Rodne i LGBTIQ+ jednakost”. U programu ističu kako su “rodnom diskriminacijom i rodno uvjetovanim nasiljem (što uključuje i homofobiju, bifobiju, interfobiju i transfobiju), pogođene LGBTIQ+ osobe”, a Zagreb potom predstavljaju kao nesiguran grad.

Zalažu se i za pobačaj i ističu kako će “osigurati obavljanje dostupnog i sigurnog pobačaja u bolnicama u vlasništvu Grada te pristup medikamentoznom prekidu trudnoće.”

Pozornost će staviti i na “osnaživanje organizacija i zajednica koje se bave pitanjima rodne i LGBTIQ+ ravnopravnosti u Zagrebu“, a pružili bi i “gradske prostore za neprofitne organizacije koje se bave ljudskim i radničkim pravima te pravima žena i LGBTIQ+ osoba“.

“Naročito ćemo voditi računa o uključivanju kriterija rodne ravnopravnosti u Razvojnu strategiju Grada Zagreba. U skladu s prioritetima postojećeg Akcijskog plana Grada Zagreba za provedbu Europske povelje za ravnopravnost žena i muškaraca, provodit ćemo analizu programa izgradnje parkova, pješačkih i biciklističkih staza, javnog prijevoza i izgradnje javne rasvjete kako bi bolje odgovorili na specifične potrebe žena, djece i osoba starije životne dobi te kako bi jamčili veću sigurnost ženama i LGBTIQ+ osobama”, stoji u programu Možemo.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina