GONG-ov portal cenzurira određene medije, dok se sami bave promoviranjem Možemo

Foto: snimka zaslona, faj, montaža narod.hr

GONG-ov portal Faktograf na Facebooku ima licencu za ocjenjivanje točnosti vijesti, a pristranom dodjelom ocjena smanjuje doseg sadržaja kod određenih tema i čini javnu i poslovnu štetu portalima koji su te vijesti objavili.

“Svrha Faktografa je metodom fact-checkinga, koristeći pouzdane izvore, ocjenjivati točnost i utemeljenost tvrdnji naših političara i političarki, a kako bismo spriječili da se dovoljno puta izrečen neutemeljeni stav u javnom diskursu počne tretirati kao činjenica”, navode na svojim stranicama, ali to ih ne sprječava da se bave promoviranjem kampanje Možemo i Tomislava Tomaševića.

Pritisak na Narod.hr zbog Možemo

GONG-ov portal Faktograf.hr prošle je godine pokušao smanjiti doseg objava portala Narod.hr na Facebooku. Tada prijavom za “djelomično netočne informacije” u člancima pod naslovom “Bulj: ‘Nema nikakvog razloga da Peović i Tomašević iz ‘Možemo’ bježe od činjenice da im je Emil Tedeschi financijer’”  i  “Peović o informacijama da ih financira Tedeschi: ‘Za moguće financiranje Možemo od strane Tedeschija, pitajte Tomaševića’”.

Narod.hr zbog odbijanja žalbe je prijavio GONG-ov portal prvo Facebooku, pa i IFCN-u zbog pokušaja utjecaja na uređivačku politiku Narod.hr-a i kršenja Kodeksa principa.

Faktograf i Škoro

Faktograf je stavio kandidata Domovinskog pokreta za gradonačelnika Zagreba, Miroslava Škoru, u kontekst antisemitizma.

> Škoro: ‘Faktograf se svrstavanjem uz Tomaševića odredio u političkom smislu, suprotno svemu onome što oni zagovaraju’

> Dr. sc. Peternel o potezu Faktografa: ‘Riječ je o ideološkoj FB policijskoj akciji kako bi se pogodovalo jednoj političkoj opciji’

“Ljevičarski aktivizam opet je u diverzantskoj akciji na slobodu govora!
Preko Faktografa ( u vlasništvu GONGa) optužuju DP i Most za antisemitizam zbog dovođenja u vezu Tomaševiceve kampanje i Sorosa! Njima za info, Sorosevim udrugama je zabranjeno djelovanje u Izraelu, tako da je poistovjećivanje kritike Sorosa sa antisemitizmom izraz vrlo plitkoumne pseudoargumentacije. Tendencija je zabraniti čak i spominjati ime Soros u javnoj komunikaciji.
Ovdje se radi o drskoj i bezobraznoj zloupotrebi moći, ideološkoj FaceBook policijskoj akciji, a kako bi se ušutkali ideološki neistomišljenici i pogodovalo jednoj političkoj opciji da u nefer uvjetima pobijedi na izborima!
Kad hrvatskom liberalu povjerite čuvanje slobode govora to je otprilike kao kad hdzovac osigurava da institucije rade svoj posao”, objavio je dr. sc. Igor Peternel predstojnik Ureda potpredsjednika Hrvatskoga sabora Miroslava Škore i predsjednik Odbora za ljudska prava Domovinskog pokreta.

“Jučerašnji nemušti pokušaj da se moje ime i prezime stavi u kontekst antisemitizma i nečega vrlo ružnoga, nikada u mojoj karijeri nećete naći jednu riječ u tom smislu, jedan pokušaj koji je napravio Faktograf”, rekao je danas Škoro.

Faktograf tvrdi da Škoro (i Most) protiv kandidata Možemo! Tomislava Tomaševića vodi kampanju “baziranu na antisemitskoj teoriji zavjere”.

“Bitno je po meni naglasiti da nitko nema monopol na istinu, i isto tako da mi svi skupa želimo poštene i fer izbore, u kojima svi trebamo imati jednaka prava. Mislim da se Faktograf tim svojim svrstavanjem uistinu odredio u političkom smislu što je suprotno svemu onome što oni zagovaraju”, naglasio je Škoro.

Kako je pokrenut Faktograf?

Portal Faktograf.hr, koji su u 2015. pokrenuli GONG i HND i koji je u 2016. za svoj rad dobio 300 tisuća eura od Googlea, od travnja 2019. je kao član International Fact checking Network dobio ovlasti ocjenjivati istinitost vijesti na Facebooku. Predsjednik HND-a tada je bio Saša Leković, poznato po priči o “atentatu”, a potpredsjednica supruga Milorada Pupovca, Slavica Lukić. Zanimljivo, ako je usporediti sadašnje podatke i one s Internet Archives, HND je otprilike u isto vrijeme prestao biti nakladnik Faktografa – možda upravo iz razloga jer bi ocjenjivanje točnosti vijesti kolega novinara ipak bilo previše za udrugu koja okuplja novinare?

Faktograf se u svom radu često fokusira na portal Narod.hr, pa se tako upustio u ideološku ocjenu sadržaja. Negativnu ocjenu dobili su članci na temu komunističkih zločina, pobačaja, partizanskih mirovina, Greenpeaceao stvarnom broju pobačaja u Sloveniji, napada na Hrvate u Münchenu na Uskrs 2019., zatim Trumpu i liječnicima koji tvrde da postoji lijek za koronavirus, financiranju koalicije s Možemo od strane Emila Tedeschija te na kraju, Faktograf je cenzurirao Narod.hr zbog prenošenja mišljenja prof. dr. Matka Marušića o izvorima pandemije koronavirusa.

> Prvi slučaj: Kako je Narod.hr prisilo GONG-ov portal da povuče negativnu ocjenu našeg članka na Facebooku 

> Drugi slučaj: GONG-ov portal cenzurirao raskrinkavanje lažne vijesti o pobačaju u Sloveniji 

 

> Četvrti slučaj: GONG-ov portal cenzurirao Narod.hr jer ne zastupa poziciju Greenpeacea

> Peti slučaj: GONG-ov portal cenzurirao Narod.hr zbog 500 potpisnika Deklaracije protiv širenja klimatske histerije

> GONG-ov portal Faktograf uoči izbora prijavljuje članke Narod.hr-a – da bi smanjio FB doseg

Financira li Soros ‘organizacije za provjeru činjenica’?

Portal Remix sa sjedištem u Budimpešti, a koji je specijaliziran za vijesti iz zemalja članica Višegradske skupine, istraživao je takozvane “organizacije za provjeru činjenica” u Srednjoj i Istočnoj Europi i izvore njihovog financiranja.

Remix je već pisao kako je 18 od 20 članova Facebookovog odbora za provjeru činjenica povezano sa multimilijarderom i samoprozvanim filantropom Georgeom Sorosem, jednim od najvećih donatora lijevo-liberalnih organizacija u svijetu. Prema Remixu, u Srednjoj i Istočnoj Europi može se identificirati najmanje 8 od 11 organizacija za provjeru činjenica, a koje financira već spomenuti Soros.

Hrvatska, Faktograf, Raspudić i Soros

Kada je riječ o Hrvatskoj. Remix piše: “Sorosev novac također se slijeva u Facebookove provjeravatelje činjenica u Hrvatskoj, gdje je GONG, nevladina organizacija koju dijelom financira Soros, izdavač Faktograf.hr-a. Među Faktografovim donatorima je i Transparency International, koji također prima značajna sredstva od Sorosove Zaklade Otvoreno društvo.

>Nova cenzura od Faktograf.hr i Raskrinkavanje.ba nakon što je FB uvažio žalbu Narod.hr-a

GONG također prima sredstva od američkog i britanskog veleposlanstva, a 42 posto svojih prihoda u 2019. godini ostvarila je novcem od Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu Europske unije (EACEA).

Remix dodaje: “Političari u Hrvatskoj kritični su prema GONG- i na Faktografu. U svom nastupu u programu hrvatske televizije RTL, konzervativni hrvatski saborski zastupnik Nino Raspudić rekao je, “Najveći lažovi i manipulatori u zemlji, Gong i HND, napravili su Faktograf, pa će Sorosevim novcem utvrditi što je istina, a što neistina u Hrvatskoj”.

Reagirajući na Raspudićevu izjavu, Faktograf je iznio tvrdnju da od Sorosa za rad nikada nije uzeta “niti jedna lipa”; međutim, u istom članku Fraktograf priznaje da GONG prima novac od Zaklade Otvoreno društvo, koja zauzvrat financira Faktograf. Faktograf zatim nastavlja braniti Sorosa, a kritike na njegov račun povezuje s antisemitizmom.

Faktograf također u istom članku ističe: “Ako Otvoreno društvo u budućnosti bude spremno financijski podržati Faktograf, takvu ćemo podršku rado primiti”.

BiH i Srbija – povezane s Hrvatskom?

Što se tiče Bosne i Hercegovine te Srbije, zanimljivo je kako su njihove organizacije sudjelovale u osnivanju hrvatskog Faktografa.

Naime, u izvješću GONG-a se navodi da su 2015. lansirali Faktograf, razvijen “u suradnji s Hrvatskim novinarskim
društvom, te uz podršku www.istinomjer.ba organizacije Zašto ne? iz Sarajeva te www.istinomer.rs
Udruženja Crta iz Beograda”.

Glede situacije u BiH, Raskrinkavanje je organizacija zadužena za provjeru činjenica na Facebooku. Organizacija Credibility Coalition, navodi da Raskrinkavanje financira između ostaloga Zaklada Otvoreno društvo, te da iza njega stoji udruženje građana „Zašto ne”, čiji je partner Otvoreno društvo u BiH.

Gotovo identična situacija je i u Srbiji, gdje je za provjeru činjenica zadužena inicijativa Istinomer, a iza koje stoji Udruženje Crta čiji je partner Otvoreno društvo u Srbiji.

Kako Faktograf demantira da je i jedna lipa Sorosevog novca otišla na rad Faktografa, poslali smo upit GONG-u, Faktografu i Raskrinkavanju glede ovih informacija.

Financiranje Faktografa

Kada je riječ o tome kako se Faktograf financira, oni kao financijske podržavatelje navode National Endowment for Democracy (NED), zaklada TechSoup i Državno tajništvo Sjedinjenih Američkih Država.

National Endowment for Democracy je također partner sarajevske udruge Zašto ne i beogradske udruge Crta. Riječ je o nevladinoj organizaciji najpoznatijoj po suorganiziranju u “Narančaste revolucije”, svrgavanju demokratski izabranog slovačkog premijera Vladimira Mečiara 1998. godine i etiketiranju prvog predsjednika Republike Hrvatske Franju Tuđmana diktatorom.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr