Tri djevojčice odlutale iz vrtića u Zagrebu, a odgojiteljice sat vremena nisu primjetila da ih nema

Foto: Getty Images

Sve je, na sreću, završilo sretno, iako su bez nadzora prelazile ceste

Tri šestogodišnje djevojčice samostalno su išetale prošlog tjedna iz dječjeg vrtića ”Šumska jagoda” na Svetom duhu u Zagrebu.

Naime, djeca su se nakon užine s odgajateljicama uputila u dvorište vrtića na igru. U dvorištu je tada bilo 64 djece, odnosno svaka od četiri odgajateljice pazila je na grupu od 16 djece.

Odgajateljice punih sat vremena nisu primijetile da su djevojčice nestale. Sve je, na sreću, završilo sretno, iako su bez nadzora prelazile ceste i nepregledne pješačke prijelaze, piše RTL.

Rekonstrukcija događaja

15:00 Užina u vrtiću (pretpostavka)

15:30 Djeca izlaze na dvorište (pretpostavka)

Kasnije je usmeno potvrđeno od ravnateljice kako je na kamerama ustanovljeno da su djeca izašla iz vrtića u 15:30.

Djeca samostalno izlaze iz vrtića.

Pješice idu do malog parka kod Škole za montažu instalacija i metalnih konstrukcija (Sveti duh 129) gdje borave neko vrijeme.

Nakon toga djeca pješice bez nadzora se kreću prema Bijeniku, prolaze križanje „Trsje“ i prelaze cestu na nepreglednom pješačkom prijelazu i odmaraju se na klupici kod autobusne stanice. Šetnju su produžile do adrese Bijenik 10, a navodno su čak viđene i kod dućana Decentia na adresi Bijenik 5.

Nakon toga kreću pješice natrag prema Črnomercu, istim putem kojim su došle. Prolaze pored vrtića i nastavljaju Krčelićevom ulicom prema Črnomercu. Tu ih je iz automobila prepoznao dječak iz susjedne vrtićke skupine, što je potaknulo sumnju kod njegovog tate (koji ga je vozio). Tata ih je iz auta pitao kuda idu, na što su one odgovorile kako ih mama čeka kod Konzuma na Črnomercu. Tata je nastavio dalje, ali nije bio siguran u priču pa ih je odlučio odpratiti do Konzuma. Kad su stigli ustanovio je kako ih nitko ne čeka, zbog čega je posumnjao u cijelu priču i pitao ih za adrese gdje žive. Kako su same znale gdje žive odlučio ih je sam odvesti njihovim kućama.

16:35 Majke dviju djevojčica dolaze po djecu u vrtić u razmaku od nekoliko minuta i nalaze uspaničene odgajateljice koje priznaju kako ne znaju gdje su 3 djevojčice iz skupine. Tada kreće unutarnja pretraga objekta, koja se širi prema vanjskom dijelu.

16:45 Tata je doveo djevojčice na adresu jedne od njih, gdje roditelja nije bilo doma, ali je prepoznao jednog od stanara koji je tada bio doma.

16:47 Stanar je nazvao oca jedne od djevojčica s ciljem da ga obavijesti o događaju. Otac nije bio u mogućnosti odmah se javiti, pa je tata odveo djevojčice na adresu gdje žive druge dvije djevojčice.

Na drugoj adresi također nije bilo roditelja, niti ikoga tko ih može preuzeti, pa ih je slučajno prepoznala susjeda. Susjeda ih je preuzela i kontaktirala majku jedne od njih.
U međuvremenu je u vrtiću ustanovljeno kako treba pozvati policiju, ali kako se u tom trenutku saznalo gdje su djeca, policija nije pozvana.

Majka jedne od djevojčica je otišla po sve 3 i dovezla ih je u vrtić.

U vrtiću je obavljen razgovor između odgajatelja, psihologa, djece i roditelja u zajedničkoj prostoriji.

Vrtić uputio ispriku i službeno očitovanje

Sljedeći dan svi su roditelji pozvani na sastanak gdje im je vrtić uputio ispriku. Na zahtjev jednog od roditelja, vrtić je uputio i službeno pismeno očitovanje kojim su poručili kako je utvrđen propust odgojitelja vezanih za sigurnost djece te da je u tijeku poduzimanje mjera.

”Dječji vrtić Šumska jagoda će pojačati kontrolu provedbe Programa mjera povećanja sigurnosti s ciljem eliminiranja kriznih događaja, s ciljem poticanja doprinosa svakog pojedinca u stvaranju optimalnih uvjeta i povećanja efikasnosti u ostvarivanju djetetovih prava na sigurnost i zaštitu u području odgojno obrazovnog rada”, stoji u pismenom očitovanju.

Odgojiteljice dobile opomenu pred otkaz

Povodom ovog incidenta oglasili su se iz Gradskog ureda za obrazovanje Grada Zagreba, iz kojeg su poslali priopćenje koje potpisuje pročelnik Ivica Lovrić.

– U Dječjem vrtiću „Šumska jagoda“ došlo je do kršenja Programa mjera sigurnosti koji se provodi u svim zagrebačkim vrtićima. Odgovornim odgojiteljicama izrečene su disciplinske mjere opomene pred otkaz.

Povjerenstvo za nadzor, koje je u dječji vrtić „Šumska jagoda“ uputio Gradski ured za obrazovanje, utvrdit će sve činjenice i eventualne odgovornosti ravnateljice, kao i drugih djelatnika vrtića – stoji u priopćenju Grada Zagreba.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rtl.hr