Turudić nije primio sudski poziv; Sud poručuje: Radi se o omašci

Foto: Snimka zaslona

Sudac Ivan Turudić ipak nije primio sudski poziv kao što je on to i tvrdio u svojim očitovanjima medijima.

Sudac Turudić o kazni zbog prebrze vožnje: ‘Policajac bi me prijavio da sam bježao’

Naime, na upit Večernjeg lista ima li u spisu predmeta koji se vodio kod sutkinje Sanje Klaude uistinu dokaz da je Turudić zaprimio sudski poziv koji mu je poslan u svibnju, glasnogovornik Općinskog suda u Bjelovaru, sudac Darko Laklija poslao je sljedeći odgovor:

“Što se tiče navoda iz obrazloženja presude da je sudac Turudić kao okrivljenik u tom predmetu uredno primio poziv za ročište zakazano za 9. svibnja 2019., radi se o omašci jer isti taj poziv nije uredno primio, kao niti bilo koji drugi poziv koji su mu uputili, bilo Općinski prekršajni sud u Zagrebu, kojem je upućena zamolnica za ispitivanjem okrivljenika, bilo ovaj sud, a isto tako nije niti u dva navrata primio presudu, koja mu je na kraju, sukladno odredbama Prekršajnog zakona, uručena putem e-oglasne ploče ovog suda. Dakle, sveukupno 6 pošiljki upućenih sucu Turudiću je bilo vraćeno s naznakom dostavljača (Hrvatske pošte) da je obaviješten ali nije podigao pošiljku.”

Sutkinja je u presudi napisala da je sudac Turudić poziv od 9. svibnja “uredno primio, ali se istom nije odazvao niti je svoj izostanak ispričao”. Pozive od 24. lipnja i 19. kolovoza nije preuzeo kod dostavne službe “na temelju čega je sud zaključio da okrivljenik očigledno izbjegava primitak sudskog poziva te je poziv za ispitivanje za 19. kolovoza 2019. istaknut na e-oglasnoj ploči, na koju mogućnost je okrivljenik i upozoren u obaveznom prekršajnom nalogu, koji mu je uručen na mjestu počinjena prekršaja”.

Sama činjenica da Turudić nije zaprimio niti jedan sudski poziv nije od utjecaja na pravomoćnu osudu Turudića zbog prekoračenja brzine, međutim, Turudiću je bitna u pogledu etičke prosudbe te situacije jer iz toga proizlazi da ipak nije iskazivao izrazito nepoštivanje suda. Za etičku prosudbu njegova slučaja ostaje nezaustavljanje ili “bijeg od presretača”, te sama činjenica da je zakonsko ograničenje brzine prekoračio za barem 39 km/sat na cesti na kojoj je bilo dopušteno 80 km/sat.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr