Tvrtko Jakovina: “Alternativna ‘stvarnost’ i ‘činjenice’ će biti sjajno prihvaćene u većem dijelu hrvatskog društva i znanstvenih disciplina”

Foto: Snimka zaslona

Tvrtko Jakovina, profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u intervjuu u Glasu Slavonije komentirao je, kako je sam rekao – ironično, da će “alternativna stvarnost” i “alternativne činjenice” biti “sjajno prihvaćene u većem dijelu hrvatskog društva i znatnom dijelu nekih znanstvenih disciplina” kad se radi o logoru u Jasenovcu i HOS-ovoj ploči s natpisom Za dom spremni.

“Općenito, u društvu gdje se traži lakši put, gdje svako propitivanje, rasprava, suočavanje s argumentima, izaziva nelagodu, jer se tako može doći do nepoznatih ili “problematičnih” podataka, koji postojeću, idealnu, sliku u glavi nakrivljuju, ovo je sjajno. Sve što vam ne odgovara, sve što je očito drukčije no što biste htjeli, sada možete pobiti “alternativnim podatkom”, ma kako malo to imalo veze sa stvarnim činjenicama.”

Jakovina prozvao Plenkovića zbog HOS-ovih ploča, reagirali i Banski dvori

Za premijerov prijedlog osnivanja posebne komisije za sučeljavanje s prošlošću, rekao je da “možda neće izlaziti s “alternativnim činjenicama” (premda se, ovisno o sastavu, ne bih posve iznenadio ni da se dogodi upravo to), ali nejasno je koji je smisao komisije”.

“Sasvim sigurno, takvo će povjerenstvo biti izvrstan izvor kada se bude analiziralo što su u Vladi Republike Hrvatske, i od Vlade izabrani povjesničari, bude li uopće moguće izaći s jedinstvenim stavom, mislili o 20. stoljeću – 2017. godine. Ništa više od toga neće se moći zaključiti i ništa više nisu postigle ni druge komisije koje su organizirali Rumunji, na primjer. Povijest se ne piše komisijski, komisije povjesničara teško mogu doći do jedinstvenih pogleda i to nije ni potrebno ni poželjno. Naravno, možete možda zakonski zabraniti pisanje drukčije od onog koje je po volji vladi, na tragu onoga što je govorio Plenkovićev prethodnik Tomislav Karamarko. U tom slučaju, podsjetio bih da je sovjetski vođa Mihail Gorbačov 1988. zabranio ispitivanje povijesti na završnim ispitima u Sovjetskom Savezu dok se udžbenici ne prerade, jer su desetljećima tumačili propisanu, friziranu istinu, ideje koje su nastale u komisijama i forumima, zaleđene tvrdnje, u koje nitko neće vjerovati, premda će ih mnogi možda ponavljati. To nije put, vjerujte mi.”

Nakon toga je naveo da se povijest “ne piše ni rezolucijama”. “Slobodno kritiziranje, rasprava, slobodna misao i odgovornost za izrečeno, to je ono što nama treba. Baš zato što znamo koliko su besmislena, teška i neuspjela bila nastojanja da se piše zajednička povijest Partije u Jugoslaviji, Historija naroda SFRJ (nikada nije došla do 19. stoljeća), pa ni UNESCO-ova povijest čovječanstva, ne smije se inzistirati na povjerenstvima i propisima.”

Jakovina: Ako nismo naučili ništa iz povijesti od 1941. do 1945., onda smo mogli od 1991.

Nastavio je kako se u Jugoslaviji “licitiralo s brojem ubijenih u Jasenovcu”.

“Broj je rastao, postao je prvorazredno političko pitanje. Nismo ga do kraja razriješili, jer je dovoljno ući u Gradinu u BiH u Republici Srpskoj pa da vidite kako se i dalje govori o milijunima ubijenih, kao da je neki logor manje strašan ako je u njemu ubijeno 80.000, a ne milijun ljudi. A onda su na sve to došle i ploče s ustaškim sloganom, koje Vlada nema hrabrosti maknuti”, zaključio je Jakovina.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/glas-slavonije.hr