U 2020. veliki porast suicida mladih – stopa samoubojstva dvostruko manja nego u komunizmu

samoubojstvo depresija
Foto: Depositphotos

U dobnim skupinama od 15 do 25 godina bila su 44 izvršena suicida, što je porast od čak 57,1% u odnosu na godinu dana ranije.

Dok stopa samoubojstava u Hrvatskoj pada još od vremena raspada totalitarnog komunizma kada je bila dvostruko veća nego danas, zabrinjava što sve više mladih diže ruku na sebe.

Svjetski dan prevencije suicida (10. rujna) obilježio se diljem svijeta radi podizanja svijesti u javnosti o sve većem problemu suicida među stanovništvom. Godišnje u svijetu samoubojstvo počini gotovo milijun ljudi, a brojka se svake godine povećava. U Republici Hrvatskoj počinilo je suicid 566 osoba tijekom prošle godine, piše Dalmatinski portal

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova žene su počinile 117 suicida, a muškarci 449, odnosno gotovo četiri puta veći broj. U dobnim skupinama od 15 do 25 godina bila su 44 izvršena suicida, što je porast od čak 57,1% u odnosu na godinu dana ranije. Od svih dobnih skupina najviše su suicida počinile osobe iznad 65 godina, njih čak 225 oduzelo je sebi život, što predstavlja 39,7% od ukupnog broja suicida u Republici Hrvatskoj.

Od svih policijskih uprava daleko je najveći broj izvršenih samoubojstava zabilježila PU zagrebačka, njih 120, dok drugo mjesto zauzimaPU splitsko-dalmatinska s 45 izvršenihsamoubojstva (izvor: MUP – Statistički pregled temeljnih sigurnosnih pokazatelja i rezultata rada u 2020. godini).

Dok je stopa samoubojstava u Hrvatskoj od vremena pada komunizma kada je bila dvostruko veća nego danas, zabrinjava što sve više mladih diže ruku na sebe.

Statistike samoubojstava od 1985. godine do 2020. godine možete pogledati na stranicama HZJZ ovdje

Samoubojstva u Hrvatskoj po pojedinim godinamaSuicides in Croatia by selected  years

Izvor:HZJZ

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dalmatinskiportal.hr