U Karlovačkoj županiji male štete od poplava, a promet uskoro potpuno normaliziran

Foto: fah

U Karlovačkoj županiji u četvrtak je za promet zatvorena još samo državna cesta DC-36 na dionici Koritinja – Blatnica, prema Zavodu za javno zdravstvo Karlovačke županije zasad nema naznaka da voda nije ispravna za piće, a štete uzrokovane poplavom nisu velike i neće biti proglašeno stanje elementarne nepogode, dozanje Hina u Stožeru Civilne zaštite Karlovačke županije.

Promet za Koritinju i Blatnicu teče obilazno cestom Jastrebarsko – Klinča Sela – Pisarovina jer se izlivena Kupa još nije povukla u korito, što je trenutačno jedino cestovno ograničenje iako je protekla tri dana promet povremeno bio ograničen na 21 cesti, rekla je glasnogovornica karlovačke Policijske uprave Senka Staroveški te pohvalila policiju za uspješno odrađen zadatak vezan uz sigurnost u prometu u teškim uvjetima.

“Na prometnicama koje su bile zatvorene zbog izlijevenih rijeka policija je pridonijela većoj sigurnosti građana i bila na usluzi u svakom trenutku, a činjenica da nitko nije stradao dovoljno govori da je sve funkcioniralo i da možemo biti zadovoljni što smo i ovaj put pokazali spremnost na izazove, ovaj put na obilnu kišu koja je pala na širem području Karlovačke županije u kratkom vremenu i izazvala vrlo nagli porast vodostaja i izlijevanje vode na prometnice“, rekla je Staroveški.

Načelnik županijskog Stožera Civilne zaštite Josip Ribar rekao je nakon razgovora s načelnicima gradova i općina koji su imali problema s obilnim oborinama da štete nisu velike. U Plaškom je, primjerice, u šest kuća ušla voda, ali nikome u stambeni prostor, nego samo u gospodarski dio.

“U Belavićima na području Duge Rese jedna je kuća poplavljena, u osam je kuća voda počela ulaziti, ali su se njezinim stalnim ispumpavanjem one obranile od poplave te je šteta zanemariva, kao i u Karlovcu”, rekao je Ribar i dodao kako “nigdje neće biti potrebe da se proglašava stanje elementarne nepogode”.

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Jelica Magdić rekla je za Hinu kako – na temelju analize uzoraka uzetih na više mjesta u Ogulinu, Karlovcu, Rakovici i Dugoj Resi, iako se u Ogulinu pojavila zamućenost vode u vodovodu – problema s vodom nigdje nema,

“Rezultati se dobivaju nakon 24 i nakon 48 sati od analize, ali zasad nema nikakvih ograničenja te nisu propisane nikakve mjere opreza. Naša Služba za zdravstvenu ekologiju, po nalogu Državnog inspektorata, uzela je jučer i danas uzorke vode za piće i prvi dio analize pokazao je da problema nema, no punu ocjenu ispravnosti vode moći ćemo dati kada ukupna analiza bude završena, kada dobijemo gotove nalaze”, rekla je Magdić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina