U subotu besplatni pregled madeža na splitskim Prokurativama: Na nastanak melanoma utječe i genetika

Foto: fah

Javno-zdravstvena akcija preventivnih pregleda madeža pod nazivom “Djeluj sada” održat će se u subotu prvi put u Splitu, najavljeno je u petak na konferenciji za medije održanoj na Prokurativama, gdje će Splićani i njihovi gosti moći prekontrolirati svoju kožu.

Građanima će sutra liječnici i sestre s Klinike za kožne i spolne bolesti KBC Sestre milosrdnice te liječnici s Klinike za kožne i spolne bolesti KBC Split pregledavati madeže od 9 do 13 sati i od 16.30 do 20.30 sati, te im ponuditi savjete s područja dermatologije i onkologije, posebno o načinima prevencije tumora kože.

Inicijator te akcije splitski je gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji se i sam bori s opakom bolešću kože i koji je danas pozvao građane da se sutra odazovu tom besplatnom preventivnom pregledu. Podsjetio je da se ta preventivna akcija posljednjih 12 godina održava u Zagrebu, ali i širom Hrvatske, te da se tako osim pregledima promiče i zdravi život pod suncem.

“Siguran sam da će brojni ljudi sutra doći na pregled, a vjerujem da ćemo tom akcijom sutra skrenuti pažnju na zdravlje kože. Posebno mi je drago da će u sutrašnjoj akciji pomoći i Crveni križ grada Splita. Još jednom molim sve građane da obrate pažnju na taj važni segment njihovog odnosa prema životu, prije svega na zaštitu djece i sklanjanje od pretjeranog izlaganja suncu”, kazao je gradonačelnik Krstulović Opara.

Rekao je i da njegov zdravstveni primjer problema s kožom nije tipičan jer se cijeli život sklanjao od sunca, pa ga je ta bolest uhvatila. Priznaje da je vjerojatno riječ o genetskoj predispoziciji, no upravo zato je i potrebna prevencija i pregled, poručuje, jer se nikada ne zna kada ta bolest može dohvatiti čovjeka.

Voditeljica Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravstva i predstojnica zagrebačke Klinike za kožne i spolne bolesti KBC- a Sestre milosrdnice Mirna Šitum je rekla da vrlo često odlaze na otoke raditi preventivne preglede zato jer jedini otok koji ima dermatologa je Lošinj. Njihove dosadašnje akcije su obuhvatile oko 40 tisuća građana i više od 50 onih koji su prošli edukaciju kako se ponašati na suncu.

U nastanku zloćudnih tumora kože i melanoma nije samo sunce važno nego nažalost i genetska predispozicija koja se očituje i kroz izgled, primjerice svijetla put, oči, te kosa. Sve su to dodatni faktori rizika i naravno ako ste predisponirani po nekoj genskoj liniji od prije. Danas smo ovdje da pokažemo zajedništvo hrvatskih dermatologa koji će sutra ovdje iz raznih dijelova zemlje doći pomoći splitskoj ekipi da se pregleda što više građana Splita. Bit će nas ukupno 16, najavila je Šitum podsjetivši da je koža na čovjeku najveći organ od skoro dva metra kvadratna.

Predsjednica Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože Zdravi pod suncem Sanja Poduje je upozorila kako su preventivni pregledi izuzetno važni jer je hrvatska statistika poražavajuća, pa je u 2016. godini zabilježeno 800 novooboljelih što je porast u odnosu na godinu dana ranije više od 20 posto. Od ukupno svih tumora kod muškaraca je melanom došao na osmo mjesto, a kod žena na deveto mjesto.

Akcija Djeluj sada! u Splitu se održava u organizaciji Grada Splita, Crvenog križa – Gradskog društva Split i udruge Zdravi pod suncem te u suradnji s Referentnim centrom za melanom Ministarstva zdravstva RH pod vodstvom akademkinje Mirne Šitum, predstojnice Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina