Udruga koja skrbi o djeci s poteškoćama u razvoju sama plaća testiranja

Foto: printscreen

Udruga Vukovarski leptirići, koja skrbi o djeci s poteškoćama u razvoju, već prvoga dana uvođenja obveznih COVID potvrda naišla je na prepreku. Za njih besplatnih testova nema.

“Naš Zavod za javno zdravstvo nije dobio nikakav naputak vezano za nas, iako je rečeno da će država financirati za sada testiranje, mi o tome ne znamo ništa. Mi kao Udruga jednostavno sredstava nemamo,” objasnila je Viktorija Matin, predsjednica Udruge vukovarski leptirići za Dnevnik.hr.

Ali tu nije kraj. U Vukovaru, tvrde, nema testova ni na plaćanje.

“Osobno sam jutros morala otputovati za Osijek. Trideset kilometara tamo, 30 kilometara natrag, to je 60 kilometara, plus troškovi testiranja. Pa možemo reći otprilike 200 kuna. 400 kuna tjedno,” komentirala je Biljana Cvijanović, fizioterapeutkinja u Udruzi vukovarski leptirić.

Iz Udruge ističu kako su se zbog problema koji ih je snašao javili Zavodu za javno zdravstvo i Ministarstvu socijalne politike, ali odgovor nisu dobili.

“Mi se nadamo da će se ta pogreška što prije ispraviti i da djelatnici neće morat sami financirati testiranja kao što im je bilo i obećano od samog početka. I da ćemo dolaziti na posao kao i do sad, bez dodatnog stresa”, dodala je Joha.

Njihovu sudbinu dijele mnogi pružatelji socijalnih usluga. Na pitanje zašto i oni nemaju besplatno testiranje ministar odgovara:

“Mi smo poslali upute i protokole i sve ono što je potrebno. Moram priznati da za ovaj konkretan slučaj, rekli ste Vukovarskih leptirića, ne znam, ali provjerit ćemo u ministarstvu o čemu se radi, da li je došlo do bilo kakve pogreške, iako moram priznati da izražavam sumnju da je došlo do pogreške”, rekao je Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

I dok se čeka da se pogreška ispravi, još uvijek do 150 korisnika usluga Vukovarskih leptirića necijepljeni djelatnici mogu samo na vlastiti trošak.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Dnevnik.hr