Udruga Pelješki most: za izgradnju mosta prikupljeno 735 tisuća kuna

Foto: peljeski-most.hr

Članovi udruge „Pelješki most“ odlučni su ukloniti sve prepreke i sagraditi poveznicu domovine s njezinim krajnjim južnim dijelom- Pelješki most, a podloga za to već je učinjena prikupljenim novcem za više od prvog metra mosta, rečeno je na konferenciji za novinare u petak u  Zagrebu.

Suprotno onome što govori službena politika i prenose mediji, prije tri dana Europska komisije, zaključila je priču o Pelješkom mostu te su odlučili da se na tu temu potpuno prekinu odnosi s Hrvatskom, bez da se o financijama ikada i govorilo, jer su preduvjet bile studije, koje su okarekterizirane kao loše, nedovršene i neprihvatljive, kazala je predsjednica udruge “Pelješki most” novinarka Branka Šeparović.

“Potpredsjenik Vlade Branko Grčić kaže kako je s Europom i Pelješkim mostom sve uredu te da nam sada još samo preostaje izrada studije. Ne kaže da je studija odbijena, nego spominje novu studiju”, rekla je Šeparović ističući kako je ova Vlada sastavljena od mrzitelja Hrvatske koji rade protiv hrvatskih državnih interesa.

“Pelješki most je jedan najvećih strateških interesa, a kako je Hrvatska jedina država na svijetu koja nema povezanu kopnenu granicu, jasno je zašto je most prvi zaustavljen”, istaknula je.

Udruga ne može promijeniti vlast niti upravljati državnom imovinom, stoga su odlučili prikupiti novac od naroda i izgraditi most, kazala je Šeparović te dodaje kako cijeli slučaj danas predaju DORH-u, kojem postavljaju pitanje: čime se može obrazložiti prvi potez Kukuriku koalicije, koja je sakupila sve ljude povezane s mostom i u roku jednog jutra provela apsolutni raskid svih ugovora.

“To se moglo riješiti moratorijem, a ovakav potez pokazuje zlu namjeru, a reakciju javnosti, obrazložili su manjkom novca”, ističe Šeparović pojašnjavajući kako je za svaku državu, pa i onu u teškoćama, ovaj most malen i jeftin.

Šeparović ističe kako su već izgrađene pristupne ceste, upornjaci, pribavljena građevinska dozvola, i temelji 70 metara u moru te vijadukt koji čeka u luci Ploče.

Posebna je činjenica to što je ministrica Pusić potpisala otpis duga štedišama Ljubljanskoj banci u vrijednosti osam peljeških mostova, ističe Šeparović.

Potpredsjednik udruge ujedno i član nadzornog odbora Samoborske banke Dragutin Plahutar pojasnio je kako bi izgradnja mosta bila apsolutno financijski izvediva.

Cijeli most bi koštao oko 240 milijuna eura, centimetar mosta koštao bi 1000 eura, a došli smo do izračuna da bi cijena gradnje mosta bila 5000 eura po kvadratu, kazao je Plahutar te naglasio kako most nije niti preskup, niti prejeftin.

“Ovim projektom-prikupljanja novca za izgradnju Pelješkog mosta, će se hrvatskom narodu u domovini i zvan nje, pokazati kako mogu skupiti 240 milijuna eura koji će se pokloniti našoj domovini kako bi ona izgradila most”, rekao je Plahutar.

“Ne znamo za situaciju gdje je narod pokrenuo ovakvu investiciju i po tome bi bili jedinstven projekt u svijetu”, istaknuo je Plahutar.

Plahutar je pojasnio računicu kojom bi građani srednjeg sloja, mogli bi dati 20 eura mjesečno za most, pa bi u 4 godine prikupili dovoljan iznos s obzirom na broj građana i obitelji koji srednjem sloju pripadaju, dok bi bogatiji mogli dati i više, a koji imaju manje mogli bi dati i po dva eura mjesečno.

“U ovom trenutku za Pelješki most je prikupljeno 735 tisuća kuna”, naglasio je Plahutar.

“Nemamo nikoga u Hrvatskoj tko bi na služben način ponudio taj projekt, bez ulaganja u marketing, da niti jedna skupljena lipa ne bude upotrebljena za ništa, osim za čelik i beton Pelješkog mosta, ili ako projekt ne uspije, što bi bio poraz, da se novac može vratiti uplatiteljima”, kazao je Plahutar.

Plahutar je kazao kako su do sada jako dobar odaziv pokazali su i Hrvati iz Australije, a također u Hrvatskoj su uplatili neki biskupi osobno, dječji vrtići, ugledni građani, i mnogi skromni ljudi, koji od penzije uplaćuju i po jedan euro mjesečno.

Svatko može dati ako za to osjeti potrebu, može dati za milimetar, centimetar ili metar mosta, rekao je Plahutar.

Izgrađen most podignuo bi nas moralno, shvatili bi i osjetili odgovornost prema svojoj državi, odgovornost prema onome što imamo, istaknuo je Plahutar pojasnivši zašto je udruga stavila taj projekt na stol.

Kada bi sami napravili most ne bi napravili štetu time da ne bi povukli europska sredstva, već bi se taj novac mogao iskoristi za neke druge projekte, a ako bi EU financirala tko bi bio sretniji u tome da skupimo barem dio novca koji Hrvatska mora uplatiti u fondove, pojasnio je Plahutar.

Pelješki most je hrvatskom narodu na ovaj način dostupan, a udruga je namjerno minirana, izjavama iz Vlade kako će novac dati Europa, a o financiranju Pelješkog mosta se u EK nije niti govorilo, rekla je Šeparović.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Šeparović je kazala kako je zakonski uređeno da se ovaj sakupljen novac ne može prenamjeniti niti otuđiti-ili ide državi ili onome tko je uplatio.

“Pitanje zašto je Vesna Pusić, nakon što je od EK dobila odgovor da su oni samo prolistali projekt, ali da je most jedino rješenje, tražila da EK nađe 12 različitih solucija”, pita Šeparović te dodaje da ne zna koje bi to još dodatne solucije bile pored tunela i trajetne luke.

“Pelješki most sam po sebi neće biti profitabilan, kao što niti naše autoceste nisu profitabilne, tu nema ekonomske isplativosti, no tu se radi potrebi Hrvatske za cjelovitošću”, zaključio je Plahutar tiskovnu konferenciju na kojoj su predstavljeni i kipovi anđela, Stepinčevih anđela koji uskoro stižu na obale budućeg Mosta.

Izvor: narod.hr
Photo: peljeski-most.hr