Uginuo ježić kojega su djeca tukla ispred splitske osnovne škole

Foto: Splitske šape Facebook

Uginuo je ježić kojega je su u ponedjeljak zlostavljali osmaši ispred Osnovne škole Bol u Splitu. Vijest da je ježić uginuo potvrdili su veterinari iz Veterinarske prakse Anima koji su ga posljednja dva dana pokušavali spasiti.

Ježa je u udrugu Splitske šape u ponedjeljak donijela građanka koja je vidjela kako ga djeca cipelare. Dali su mu ime Ježurko. Ovo nažalost nije prvi slučaj zlostavljanja životinje od strane djece, kažu u udruzi. I to da stvar bude gora, u blizini škole, prenosi HRT.

Iako se činilo da se ježiću stanje popravlja, danas oko 17 sati podlegao je ozljedama.

Objavu Splitskih šapa koje su pokušavale pomoći ježu prenosimo u cijelosti.

UPDATE: Jež je primio potrebnu veterinarsku skrb. Danas ponovno ide u veterinara na infuziju, pa ćemo sve novosti vezano za ježa objaviti na stranicama. Nažalost, ne možemo svakome pojedinačno odgovarati na upite u inboks. Hvala vam na interesu!!!
ZA MEDIJE: S obzirom na veliki interes medija kojima i ovim putem zahvaljujemo, u nastavku naš komentar:

Jučer je našoj volonterki dojavljeno da u blizini jedne škole u Splitu učenici 8. razreda šutaju nogama malenog ježa. Prolaznica je reagirala na očito zlostavljanje nemoćne životinje te je životinju skupila i predala našoj volonterki. Jež je odveden u veterinara gdje mu je pružena pomoć.

Slučaj zlostavljanja ježa izazvao je veliki interes javnosti i medija, kao i gotovo svaki slučaj zlostavljanja životinja koji objavimo na našoj stranici, ali i oni kojima se bave druge udruge i volonteri. Međutim, ono što ovaj slučaj čini zanimljivijim je što su počinitelji i nasilnici, djeca. Nažalost, nama nije prvi slučaj kojem svjedočimo u kojem su zlostavljači životinja djeca, niti prvi koji se događa u blizini jedne odgojno-obrazovne ustanove. Također, nije ni prvi slučaj koji izazove veliku pozornost javnosti koja se onda artikulira kroz veliki broj fb komentara, često onih u kojima se poziva na nasilje ali i one u kojima se može iščitati nezadovoljstvo, razoračaranje i čuđenje “čija su to djeca”; “kakvu to djecu odgajaju neki tamo roditelji”; “kako će škola reagirati”; “gdje je policija”…

Do sada smo prijavile veći broj slučajeva zlostavljanja i zanemarivanja životinja, a reakcije nadležnih institucija su moramo priznati jako jako loše. Zakon o zaštiti životinja se ne provodi adekvatno, a nadležne institucije često i same volontere ismijavaju prilikom predaje prijava. Mi ne odustajemo, prijavljujemo i dalje ćemo prijavljivati svaki slučaj zanemarivanja i zlostavljanja jer važno je da uspostavljamo praksu, da tjeramo nadležne službe da reagiraju te da javnosti i zlostavljačima šaljemo poruku da je zlostavljanje i nasilje neprihvatljivo i kažnjivo.
Ovim putem moramo naglasiti da škola i druge institucije, pa i roditelji imaju cijeli niz mehanizama za educirati djecu o prihvatljivom ponašanju prema slabijima, prema životinjama; za osvijestiti ih kako postupati prema životinjama, zašto je napuštanje životinja neprihvatljivo, zašto je šutanje nogama malenog ježa neprihvatljivo, zašto je bacanje mačića s desetog kata zgrade nasilje, zašto je bacanje petardi na pse i mace nasilje i sl. Međutim, da bi odrasli djecu educirali o prihvatljivom ponašanju, o toleranciji i odgovornom postupanju prema životinjama onda i sami trebaju pokazati primjerom. Mi, koji imamo češće posla s odraslim zlostavljačima nego s djecom čini nam se da radimo Sizifov posao pa se mi danas ne pitamo: “čija su to djeca” – nama je jasno čija su. Nas samo žalosti i ljuti što će škole, stručne službe, roditelji i ostale nadležne institucije propustiti adekvatno reagirati i odmahnuti rukom jer “samo je to neki jež” – a sutra kada se nasilje s ježa prebaci na drugu djecu, pitati se kako?
Ono što nama budi nadu, kada smo već donekle izgubile nadu u sustav ali se ne predajemo ?, su djeca koja su reagirala i suprostavila se “osmašima” koji su šutali ježa, ona djeca koja su se suprostavila nasilnicima.
Zašto ne težite da su to vaša djeca?
————————————————————————–
Monstrumi, nečija djeca… su danas tukla ježa nogama ispred osnovne škole BOL, SPLIT.
Ježurko je dobio infuziju i antibiotik. Bio je u šoku i dehidriran. Ne zna se hoće li preživjeti. Sad je naš. Riječi više nemamo za sve budaletine koje hodaju i postoje oko nas.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt