UIO Vladi: Zakonski zaštitite građane od cenzure na društvenim mrežama

uio plenković
Foto: UIO, Fah; Fotomontaža: Narod.hr

Povodom bespresedanskog uklanjanja profila američkog predsjednika Donalda Trumpa na društvenim mrežama, Udruga U ime obitelji uputila je Vladi zahtjev da zakonski regulira rad društvenih mreža u Hrvatskoj kako bi se hrvatskim građanima pružila pravna zaštita od arbitrarnih postupaka društvenih mreža i od kršenja njihovih ustavnih prava.

> Prije 3 godine UiO upozorio Vladu na cenzuru FB: Hoće li sada, nakon poruka EK – reagirati?

U ime obitelji je još u 2017. zbog gašenja profila portala Narod.hr i drugih građana jer su iznosili povijesne činjenice o pozitivnoj ulozi koju su u ratu u BiH odigrali HVO,  Republika Hrvatska i general Praljak, predložila Vladi konkretne korake kako bi se spriječila cenzura na društvenim mrežama te je pozvala da:

  • propiše odgovornost društvenih mreža zakonima Republike Hrvatske u slučajevima kad su im korisnici hrvatski građani i pravne osobe iz Hrvatske,
  • zaštiti pravo na slobodu govora i na slobodu od cenzure na društvenim mrežama, te
  • propiše postupke u slučaju sporova hrvatskih građana i društvenih mreža u kojima zadnja instanca treba biti hrvatsko pravosuđe.

Iako su društvene mreže u vlasništvu privatnih tvrtki i donose vlastita interna pravila za svoje korisnike, ta pravila trebaju biti usklađena s međunarodnim pravom i hrvatskim zakonima, istaknula je U ime obitelji.

Dosadašnja praksa cenzure na društvenim mrežama, pokazala je da je ona selektivna i najčešće utemeljena na ideološkom protivljenju neistomišljenicima: cenzuriraju se i ograničavaju profili onih koji se zalažu za brak, obitelj, život te izražavaju vjerske stavove.

Ovakva selektivna i ideološki motivirana cenzura posljedica je zakonske nereguliranosti društvenih mreža, gdje umjesto vladavine prava i pravičnog suđenja vlada princip jačega. Interna pravila na društvenim mrežama su u sporovima interpretirana i primjenjivana isključivo od strane društvenih mreža. Odluke o cenzuri su donesene jednostrano, većinom bez obrazloženja o tome koja su pravila i zašto prekršena, a pravni lijekovi na cenzuru u praksi ne postoje i svode se na mogućnost slanja korisničkih poruka društvenoj mreži, istoj instanci koja je izrekla cenzuru. Isti princip vrijedi i za tzv. ocjenjivače točnosti vijesti na društvenim mrežama.

Takvo postupanje društvenih mreža je suprotno pravnoj stečevini EU, međunarodnom pravu, kao i Ustavu Republike Hrvatske prema kojem građanin ima pravo na slobodu govora, pravo znati zašto je optužen te pravo na pošten i nepristran sudski postupak, navodi U ime obitelji u zahtjevu Vladi.

Društvene mreže omogućile su velikom broju građana iznošenje svojih stavova o društvenim događajima te tako doprinijele demokratskom društvu. Cenzura legitimnih stavova i arbitrarno ukidanje profila građana štetna je za demokraciju te umanjuje povjerenje građana u demokratski sustav i vladavinu prava, ističe U ime obitelji.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr