Ukinuta dvojezičnost u Vukovaru: Srpska manjina nema uvjete za službeno korištenje ćirilice u gradu

dvojezičnost
Foto: snimka zaslona, fah; Fotomontaža: narod.hr

Nakon što je krajem prošle godine Državni zavod za statistiku (DZS) objavio konačne rezultate Popisa 2021. o ukupnom stanovništvu prema spolu i starosti, te prema narodnosti, vjeri, državljanstvu i materinskom jeziku, Srbi u Vukovaru su formalno izgubili pravo na ćirilicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedom toga, u četvrtak 29. prosinca je većinom glasova u Gradskom vijeću Vukovara donesena statutarna odluka o izmjenama Statuta Grada Vukovara čime je obrisana odredba o službenoj upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma na području grada Vukovara.

Kao razlog za takvu odluku navedeno je da u gradu Vukovaru živi 29,73 posto Srba što je manje od jedne trećine od ukupnog broja stanovnika grada te na taj način više ne ostvaruju pravo na službenu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma u gradu.

Iako je statutom bila predviđena dvojezičnost, gradonačelnik Ivan Penava nije ju uveo budući da je njegova većina u Gradskom vijeću svake godine do sada zaključila da još uvijek nisu prisutni uvjeti za ponovno uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru na zahtjev srpske nacionalne manjine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, današnji predsjednik RH Zoran Milanović bio je predsjednik hrvatske Vlade od prosinca 2011. do siječnja 2016. godine. U vrijeme tzv. Milanovićeve Kukuriku vlade sastavljene od SDP-a, HNS-a, IDS-a te HSU-a, postavljanje dvojezičnih ploča u Vukovaru dočekano je s velikim nezadovoljstvom javnosti.

Isticalo se kako u Vukovar, zbog ratnih strahota provedenih tijekom agresije, ne bi trebalo postavljati natpise na srpskome jeziku i ćirilici. Srpska ćirilica oduvijek je bila sredstvo srpskog kulturnog hegemonizma. Tijekom okupacije Vukovara srbijanske su okupacijske vlasti zabranile latinicu i nametnule ćirilicu. Dana 16. srpnja 1992. promijenjeni su i nazivi svih ulica u Vukovaru. Uklonjeni su i S. S. Kranjčević, Vladimir Nazor, Cesarec, a ulicu nazvanu po Stjepanu Radiću preimenovali su u Ulicu Puniše Račića.

“Ćirilica ni za vrijeme Titove Jugoslavije nikada nije bila u Vukovaru”

Tadašnji ministar u Ministarstvu državne uprave SDP-ov Arsen Bauk bio je zadužen za provođenje postavljanja dvojezičnih ploča. Nasuprot Kukuriku Vladi, vukovarski branitelji osnovali su „Stožer za obranu hrvatskog Vukovara“ te se usprotivili takvoj odluci, ističući kako taj grad treba biti proglašen mjestom posebnog pijeteta i izuzet od zakona koji propisuju dvojezičnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom rujna 2013. godine bile su postavljene dvojezične ploče na pročelja zgrada nekih državnih institucija. Nekoliko sati poslije dvojezične ploče skinuli su članovi Stožera za zaštitu hrvatskog Vukovara zajedno s braniteljima.

HDZ je 2015. godine zahtijevao da Ustavni sud RH definira članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Četiri godine poslije Ustavni sud RH odlučio je da svake godine u listopadu vijećnici vukovarskog Gradskog vijeća trebaju raspraviti o postignutom stupnju dijaloga i razumijevanja među građanima Vukovara te, najkasnije svake druge godine, proširiti prava srpske nacionalne manjine.

Na prosvjedu protiv dvojezičnosti teško stradao i preminuo maloljetni branitelj

Hrvatski branitelj Marijan Živković, otac dvojice poginulih branitelja, bio je jedan od onih Vukovaraca koji su se 2013. snažno suprotstavili uvođenju dvojezičnosti u Vukovaru. Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru odustalo je 2019. od daljnjeg postupka protiv Marijana Živkovića, kojem se sudilo zbog razbijanja dvojezične ploče na zgradi policijske postaje 2013. godine, te se tražilo 5-12 godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bilo je guranja, ali, s obzirom da je to hrvatska policija, nije bilo otpora s njihove strane. Ja sam im rekao: ploča mora danas ići dolje, a vi radite svoj posao. Bio sam taj dan spreman i poginuti ako je potrebno. Postavili su te ploče u okrilju noći, protuzakonito. Mi smo kao Stožer pripremali referendumsku inicijativu, ali ju je Ustavni sud odbio. Ćirilice ni za vrijeme Titove Jugoslavije nikada nije bilo u Vukovaru“, kazao je Živković u razgovoru za Narod.hr opisujući kako je na njega djelovalo postavljanje dvojezičnih ploča.

Zbog ćiriličnih ploča, Milanovićeva je vlast upotrijebila silu i u prosvjedima je stradao Darko Pajičić. Bila mu je razbijena lubanja, pretučen je, dobio je teške ozljede glave od čega je na kraju i umro. Darko Pajičić bio je maloljetni hrvatski branitelj i logoraš srpskih koncentracijskih logora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.