Ured Predsjednika: Referendum je bio sudbonosan jer su Miloševićeva politika i tenkovi prijetili Hrvatskoj

„Predsjednik Josipović se ne slaže s tezom o nedemokratičnosti referenduma o samostalnosti Republike Hrvatske koju je iznio gospodin Dejan Jović“, stoji u današnjem priopćenju iz Ureda predsjednika RH u kojem također piše da je predsjednik RH Ivo Josipović razriješio Dejana Jovića dužnosti glavnog analitičara u Uredu predsjednika RH, „zbog neslaganja u stavovima“.

„Kako je već jučer izjavio, predsjednik Josipović, suprotno od g. Jovića, smatra da je referendum o hrvatskoj neovisnosti bio održan u demokratskom ozračju. Referendum je bio sudbonosan jer su politika Slobodana Miloševića i tenkovi prijetili Hrvatskoj“, ističe se u priopćenju.

Podsjećamo, sada već bivši analitičar u Uredu predsjednika RH Dejan Jović, napisao je u časopisu Politička misao 29. rujna, kako su „naši referendumi o nezavisnosti bili neliberalni“, a njihove glavne karakteristike bile su „agresivnost i nasilje“.

Jović je u članku napisao i kako su referendum o nezavisnosti bili „održani kao jedna uvertira u rat, ili prve epizode rata, a ne s ciljem stvaranja mira“.

„Uspjeh separatizma bio je, dakle, u velikoj mjeri rezultat nasilja, prijetnji i neslobode – a ne slobodno izražene volje izražene na neupitan način i u okviru liberalno-demokratskog poretka. Isto je, naravno, i u slučaju onog jednog uspješnog slučaja uspjeha unionizma, tj. u slučaju referenduma o državnosti Crne Gore iz ožujka 1992., kojim se ova republika odlučila za ostanak u zajednici sa Srbijom, u okviru Savezne Republike Jugoslavije. Ni u jednom ni u drugom slučaju ne može se govoriti o free and fair okolnostima“, piše Jović u članku u časopisu Fakulteta političkih znanosti “Politička misao” objavljenom 29. rujna.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah