USPDR Božinoviću: Zbog Thompsona isključenje iz škole, postoje li dvostruki kriteriji kod ‘Užičkog kola’?

Foto: Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata RH oglasila se otvorenim pismom ministru unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davoru Božinoviću, vezano uz incident koji se dogodio u sklopu proslave završetka obuke ovogodišnje generacije učenika Policijske škole „Josip Jović“.

“Još uvijek se jasno sjećamo srbočetničkog agresora potpomognutog snagama JNA kako slave pokolj koji su počinili nad našim hrvatskim braniteljima i civilima tijekom Domovinskog rata plešući to isto kolo u Vukovaru, Borovom Selu, Dalju, Kninu, Glini…”, stoji u pismu kojeg potpisuje Stevo Culej predsjednik USPDR RH.

> ‘Užičko kolo’ na Policijskoj akademiji: Izbačena polaznica koja je snimala zabavu

Podsjetimo, snimka zabave polaznika Policijske škole “Josip Jović” na prostoru Policijske akademije koja je prije nekoliko dana izašla u javnost izazvala je snažne reakcije. Polaznici koji su završili nastavu zbog suzbijanja širenja zaraze nisu napuštali krug Policijske akademije te su im odgovorne osobe policijske škole dopustile produženo slobodno vrijeme za druženje do ponoći, umjesto do 22 sata. Tijekom navedenog vremena nekoliko polaznika koji se nalaze u tom ciklusu kontaktne nastave su na otvorenom prostoru kruga škole slušali glazbu i plesali, a sve je snimila 19-godišnja polaznica čime je nedvojbeno prekršila važeće pravne propise Policijske škole te je nanijela štetu ugledu Ministarstva unutarnjih poslova. Polaznica je isključena iz škole, a ostale sankcije još čekaju.

Otvoreno pismo Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata RH donosimo u cijelosti:

“Poštovani ministre unutarnjih poslova Republike Hrvatske, gospodine Davore Božinoviću,

članovi Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Republike Hrvatske traže izvid, utvrđivanje odgovornosti i sankcije zbog nedavnog incidenta koji se dogodio u sklopu proslave završetka obuke ovogodišnje generacije učenika Policijske škole „Josip Jović“. Naši dragi sugrađani, a posebno hrvatski branitelji, stradalnici i članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civila, ostali su nemalo iznenađeni kada je putem društvenih mreža u javnost izašla snimka polaznika Policijske škole koji plešu Užičko kolo.

Još uvijek se jasno sjećamo srbočetničkog agresora potpomognutog snagama JNA kako slave pokolj koji su počinili nad našim hrvatskim braniteljima i civilima tijekom Domovinskog rata plešući to isto kolo u Vukovaru, Borovom Selu, Dalju, Kninu, Glini …

Policijska akademija nosi ime prve suze Hrvatske – Josipa Jovića! Prvi poginuli hrvatski redarstvenik u Domovinskom ratu sigurno nije položio svoj život na oltar domovine, kao ni svi ostali hrvatski branitelji i braniteljice nakon njega, kako bi danas našu demokraciju neki iskorištavali do te mjere da vrijeđa naš zdrav razum.

Oni koji se koriste prijateljskim okruženjem kako bi veličali neprijateljsku simboliku prikazujući to kao nedužan folklor ne mogu biti budući hrvatski policijski službenici. Isto tako oni koji takve službenike odgajaju, školuju i pripremaju za provođenje demokracije u voljenoj nam Hrvatskoj ne smiju ostati u upravljačkim strukturama niti zaposleni u državnim institucijama, jer vrijeđanje dostojanstva niti većine, niti manjine, u našoj domovini nije prihvatljivo. Preispitajmo i rukovodeći i djelatni kadar među kojima očito ima nedomoljubnih i onih koji simpatiziraju ( opravdano sumnjamo i rade ) za neprijatelje ustavno – pravnog poretka Republike Hrvatske promovirajući svoje stavove na razne načine uključujući i dio srpskog folklora. Njihove namjere, planovi i retorika nisu se promijenili nego naprotiv, oni su ostali dosljedni provođenju velikosrpske politike u okolnostima mira.

E.G. ( rođ. 1999. god. ) iz Zadra izrečena je pedagoška mjera isključenja iz Policijske škole nakon što je IV. Policijska postaja Zagreb uputila Optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Zagrebu s obrazloženjem kako je ista činila određene radnje citiramo „s ciljem izazivanja straha ili stvaranja neprijateljskog, ponižavajućeg ili uvredljivog okruženja na temelju razlike u etičnoj pripadnosti i vjeri, političkom ili drugom uvjerenju te nacionalnom podrijetlu, kako bi povrijedila dostojanstvo svoje kolegice…“. Ukratko, E.G. je na oglasnoj ploči pisala natpise koje je netko protumačio kao promociju nekih bivših totalitarnih režima ( iznad slova U stoji simbol križa ), nacrtala je šahovnicu i puštala pjesme M.P. Thompsona.

Ne ulazeći u ispravnost odluke nadležnog suda za navedeni predmet, postavljamo logično pitanje postoje li u utvrđivanju odgovornosti o ovakvim i sličnim sadržajima dvostruki kriteriji? Isto pitanje vezano za dvostruke kriterije postavljamo i kod utvrđenih pravila upisa kandidata i kandidatkinja u Policijski školu. Naime, prilikom upisa kandidati su dužni dostaviti dokumentaciju, a koja je jasno naznačena u natječaju za upis polaznika, međutim, pri upisu kod dokazivanja prava prednosti pod jednakim uvjetima o priznatom statusu kandidati nacionalnih manjina nisu u obvezi dostavljati dokaz o nacionalnoj pripadnosti.

Ozbiljnije treba razmisliti i o pedagoškoj mjeri izrečenoj polaznici Policijske škole J.M.K. ( dana 19. srpnja 2021. godine ), a na okolnosti informiranja javnosti o nemilim događajima u Svetošimunskoj. Kakvu poruku iz Policijske škole šaljemo javnosti i svim budućim polaznicima ako zviždačicu, koja je očito zbog neprijateljskog, ponižavajućeg ili uvredljivog okruženja na temelju razlike u etičkoj pripadnosti i vjeri, političkom ili drugom uvjerenju te nacionalnom podrijetlu, osjetila povredu svog dostojanstva i uputila vapaj za pomoć?

Nama bi trebalo biti na ponos i čast što ima onih koji su spremni ukazati na nepravilnosti u sustavu i koji imaju hrabrosti to iskazati javno bez obzira što polaznica nije bila ovlaštena za snimanje ikakvog sadržaja. Ni ovlašteni za javna istupanja iz iste institucije nisu reagirali na sadržajno istu aktivnosti koja se dogodila na Trgu bana Josipa Jelačića, a koja svakako čini povredu dostojanstva mnogih.

Ovim putem Vas podsjećamo i na neslužbeni nastup KUD-a „Lira folklor“ iz Republike Srbije, a koji se dogodio na Trgu bana Josipa Jelačića sredinom ovog mjeseca. Članovi tog KUD-a plesali su Užičko kolo na javnom mjestu bez prethodno prijavljenog javnog skupa, poštivanja mjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a najmanje poštujući obitelji i žrtve srpske agresije na sjedište svih Hrvata i Hrvatica – grad Zagreb. Napominjemo kako je tijekom Domovinskog rata poginulo 613 Zagrepčana, a ranjeno njih 1738. Držimo kako srpska djeca koja su plesala na Trgu zasigurno ne nose istu tragediju i teške sudbine u srcima kao naša djeca rata, pa im se zbog toga njihov srpski folklor čini bezazlen. Nažalost mi smo svjesni političkih provokacija onih koji su tu djecu doveli, a sjede u upravljačkim strukturama tog društva i ne pitaju nikog za suze naše djece niti naivnost vlastite. Sva djeca su dobrodošla ako im na srcima leži istina, ali Sava, Gojko i ostali koji ih vode prvo bi trebali biti ispitani o svom boravku u Republici Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata.

Iznenađeni odvažnošću, kako srpski mediji pišu „smelošću”, sudionika ovih provokacija želimo iskazati svoje žaljenje prije svega zbog onih koji ovakve događaje organiziraju očito s ciljem buđenja tužnih sjećanja žrtava i obitelji žrtava srpske agresije, ali i neodlučnošću nadležnih institucija da takve stvari spriječe i/ili sankcioniraju prema važećim Zakonima i propisima Republike Hrvatske. Zaštita dostojanstva svakog građanina je ono što očekujemo; kako pripadnika bilo koje manjine po bilo kojoj osnovi, tako i većine Hrvatica i Hrvata.”

S poštovanjem,

Predsjednik USPDR RH
Stevo Culej

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr