Ustavni sud traži od državnih tijela da zbog Orepićeve izjave zaštite ustavni poredak

Foto: fah

Reagirajući na izjavu kojom je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić u intervjuu za tjednik Globus proglasio sastav Ustavnog suda najvećom prijetnjom nacionalnoj sigurnosti, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović je u pismu čelnicima države, Vlade i Sabora naveo da ti napadi ne prestaju i da su tijela državne vlasti dužna reagirati radi zaštite hrvatskog ustavnog poretka.

Plenković javno osudio Orepića zbog napada na Ustavni sud

Predsjednik Ustavnog suda Šeparović u pismu državnim čelnicima je ocijenio nedopustivim da ministar javno proziva ustavnog suca da je korumpiran, a da istodobno ništa ne poduzima da se taj slučaj istraži i sukladno zakonu procesuira.

Za izjavu Orepića istaknutu na naslovnici Globusa od 9. prosinca pod naslovom „Vrijeme je da Ustavni sud podnese kolektivnu ostavku“, Šeparović je rekao da je riječ o opetovanim izjavama ministra kojima poziva na kolektivnu ostavku svih sudaca na koje nije reagiralo ni jedno državno tijelo.

Ustavni sud smatra da izjava ministra za taj tjednik kojom je sastav Ustavnog suda proglasio najvećom prijetnjom nacionalnoj sigurnosti znači da on ima saznanje da se suci Ustavnog suda bave organiziranim kriminalom, terorizmom ili drugim najtežim kaznenim djelima kojima ugrožavaju samu opstojnost Republike Hrvatske.

Ističući kako su prema Ustavu svi pred zakonom jednaki, što se odnosi i na suce Ustavnog suda, Šeparović je u pismu državnim čelnicima naveo da je ministar unutarnjih poslova dužan protiv tog suca, kao i protiv bilo kojeg građanina poduzeti zakonom propisane radnje, ako ima saznanja, indicije ili dokaze da je sudac Ustavnog suda počinio kazneno djelo, gonjeno po službenoj dužnosti.

„Nedopustivo je stoga da ministar unutarnjih poslova javno proziva suca Ustavnog suda da je “korumpiran” i da se „lažno predstavljao“ te izjavljuje da “je vrijeme da cjelokupni sastav Ustavnog suda podnese kolektivnu ostavku” a da istovremeno ništa ne poduzima da se taj slučaj istraži i procesuira sukladno zakonu te o rezultatima postupka izvijesti javnost“, zajključio je Šeparović.

Orepić time, smatra predsjednik Ustavnog suda, osim uloge policajca i tužitelja, preuzima i ulogu suca, što je moguće samo u totalitarnim državama kakvima Republika Hrvatska zasigurno ne pripada.

„Budući da ti napadi na Ustavni sud ne prestaju, Ustavni sud smatra da su tijela državne vlasti dužna reagirati radi zaštite ustavnog poretka Republike Hrvatske“, priopćio je Ustavni sud, ističući da takvim izjavama ministar unutarnjih poslova ne samo što dovodi u pitanje dignitet Ustavnog suda kao jamca vladavine prava, čuvara Ustava i vrijednosti na kojima počiva ustavni poredak Republike Hrvatske, nego i grubo napada Hrvatski sabor koji je izabrao ustavne suce čiji izbor on osporava.

Ustavni sud zaključuje da Orepić svojim izjavama nanosi i štetu Vladi koje je član te se može steći dojam da njegove izjave predstavljaju službenu politiku i stajalište Vlade koja osigurava provedbu odluka i rješenja Ustavnog suda. „Ako je tome tako, to bi značilo da je dovedeno u pitanje redovno i usklađeno djelovanje i stabilnost državne vlasti, o čemu prema Ustavu brine predsjednica Republike.

Stoga, Ustavni sud očekuje javno očitovanje i reakciju predsjednice Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske na izjave ministra unutarnjih poslova.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak se na sjednici Vade ogradio od ocjena ministra Orepića o sucima Ustavnoga suda, kazavši kako je riječ o neprimjerenom napadu kojim se narušava povjerenje građana u najviše ustavno tijelo države, zbog čega je s ministrom i obavio razgovor u kojem ga je upozorio da takve izjave ne smiju dolaziti od članova Vlade.

Šprlje: Ne bih ulazio u komentare vezano za Orepića i Ustavni sud

Ministar pravosuđa Ante Šprlje nije u četvrtak želio komentirati oštre prozivke koje je na račun Ustavnog suda za tjednik Globus iznio ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić iz Mosta, s čije je liste i on ušao u Vladu, te je poručio kako je na Saboru i Vladi da raspravlja o takvim pitanjima.

“Ne bih ulazio u komentare. Gospodin Orepić jest član Mosta, ali ja nisam, ja sam neovisan i ne bih ulazio u bilo kakve političke komentare. Mislim da je to na Vladi, prvenstveno na Saboru da raspravlja o takvim pitanjima, s obzirom da je Sabor birao te suce”, odgovorio je Šprlje na upit novinara u Bruxellesu, gdje sudjeluje na sastanku ministara pravosuđa zemalja članica EU.

“Ministarstvo pravosuđa nema nadležnost nad Ustavnim sudom, nema nikakav doticaj ni utjecaj na Ustavni sud. Njega bira Sabor, zakonodavno tijelo Republike Hrvatske i ono bi se trebalo o tim pitanjima izjašnjavati, eventualno raspravljati o tim pitanjima”, dodao je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina