Utječu li na odluke o TE Peruća financijski interesi ministrice Pejčinović Burić?

Foto: fah

Upravo u ovim trenucima Savjetodavno stručno povjerenstvo u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike donosi procjenu utjecaja na okoliš TE Peruća, koji predstavlja posljednji korak prije same realizacije projekta.

Pred zgradom Ministarstva nalaze se okupljeni građani koji prosvjeduju protiv realizacije projekta, a među njima su mnogi stanovnici Cetinske krajine pristigli u Zagreb kako bi se borili protiv ekološkog uništenja njihova kraja.

Realizacija ovog projekta donijela bi nesagledive posljedice za okoliš Cetinskog kraja te za pitku vodu rijeke Cetine i jezera Peruća.

U javnosti je već dugo poznata interesna povezanost trenutne Vlade s projektom TE Peruća.

Projekt Vis Viva, u sklopu kojega se nalazi i sporna termoelektrana u vlasništvu je privatnih tvrtki među kojima je tvrtka MCC čiji je direktor Zoran Burić, suprug ministrice vanjskih poslova, Marije Pejčinović-Burić.

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj, koji neprestano govori o štetnosti ovog projekta, još je u lipnju ove godine upozorio na sukob interesa ministrice Pejčinović-Burić. Dodao je i da je Zoran Burić za Nacional prošle godine izjavio kako za projekt ima podršku brojnih državnih tvrtki i agencija, među kojima je i Državni ured za upravljanje državnom imovinom koji je prema njegovim riječima vlasnik 50 posto zemljišta i da je Ured spreman prepustiti to zeljište za gradnju TE.

Bulj: Nova ministrica Pejčinović Burić u sukobu interesa

Podsjetimo, upravo je upozorenje zastupnika Bulja o ovom sukobu interesa i o štetnosti TE Peruća po okoliš, bio povod za nevjerojatan ispad ministrice gospodarstva Martine Dalić, tijekom „aktualnog prijepodneva“ na prvoj jesenskoj sjednici Sabora u rujnu.

Vičući „Ne mogu više trpjeti ove laži“, Dalić je pokušala zaustaviti Bulja u njegovu izlaganju i postavljanju pitanja premijeru, a predsjednik Sabora Jandroković nekoliko ju je puta morao upozoriti na neprimjereno ponašanje.
Kako je to izgledalo, možete pogledati ovdje.

Podsjetimo, nakon ovog događaja ugledni skupina znanstvenika uputila je ministrici Dalić otvoreno pismo u kojoj su, argumentirajući tvrdnje o štetnosti TE Peruća, zatražili da objasni što je u tim argumentima „lažno“.

Pismo možete pročitati ovdje.

U listopadu, zastupnik Bulj se u Saboru ponovno obratio ministrici Pejčinović- Burić.

“Što poduzimate po pitanju onečišćenja jer znate pošto ste Vi i supruga vlasnika Vis Viva projekta za termoelektranu kolike štete će nanijeti Hrvatskoj ta termoelektrana i tko je investitor? Vi bi morali znati kao ministrica vanjskih poslova, znamo da je vlasnik projekta gospodin Burić, tko je investitor koji će uzeti 25 posto hrvatske energetike ili 1000 megavata?” upitao je Bulj.

Bulj o sukobu interesa Pejčinović Burić zbog TE Peruća: Vi ste supruga vlasnika Vis Viva projekta – kolika je šteta i tko je investitor?

No, ni to pitanje nije imalo odjek u Vladi.
Kako će se tijek događaja nastaviti?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr