Tko su članovi Plenkovićeve Vlade koji su odlučili o Istanbulskoj?

Foto: Fah

Vlada Andreja Plenkovića bi danas sa sjednice u Hrvatski sabor trebala uputiti prijedlog zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatije kao Istanbulska konvencija, zajedno s interpretativnom izjavom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Tko su članovi predsjedništva HDZ-a koji su glasovali za ratifikaciju Istanbulske konvencije?

> Papa Franjo o Istanbulskoj konvenciji, odvajanju roda od spola i interpretativnoj izjavi

Prijenos sjednice Vlade RH:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko su članovi Plenkovićeve Vlade koji odlučuju o Istanbulskoj konvenciji

Predsjednik vlade, Andrej Plenković (HDZ), rođen 1970., oženjen, otac dvoje djece. Igrao je košarku u nekoliko zagrebačkih klubova a vojsku nije služio zbog “blage anemije”. Diplomirao 1993. na Katedri međunarodnog javnog prava, radio kao prevoditelj volonter u Promatračkoj misiji Europske zajednice u Hrvatskoj 1991./92. U Ministarstvu vanjskih poslova zaposlio se 1994., a 2005.-2010. radi kao zamjenik veleposlanika u Francuskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HDZ ulazi 2011. na poziv Jadranke Kosor, od 2011. do 2013. bio je zastupnik u Saboru, a potom odlazi u Europski parlament gdje ostaje do pada Karamarka. Rekao je da stranka ne može biti talac jednog čovjeka. Uz pomoć Vladimira Šeksa postaje vođa stranke.

Često ističe kako HDZ mora voditi politiku sukladnu Europskoj pučkoj stranci, a javno je podupirao njemačku kancelarku Angelu Merkel glede politike prema migrantima.

U svom izbornom programu naglasio je kako će mu glavni cilj biti vratiti povjerenje birača vjerodostojnom i dosljednom politikom HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> GREVIO: Hrvatsku bi u provedbi IK nadzirale istomišljenice Sanje Sarnavke i Rade Borić

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić (HDZ) dr. je ekonomskih znanosti. Bila je ministrica financija u Vladi Jadranke Kosor, a iz HDZ-a je izašla za vrijeme Tomislava Karamarka. U Plenkovićevu Vladu došla je iz MMF-a u Beogradu gdje je bila angažirana za zemlje regije koje pristupaju EU.

Godine 2015. saznalo se da je od najvećih pojedinačnih donatora stranke Pametno, bračnog para Puljak.

Kažnjavana od strane povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa zbog neprijavljivanja primanja supruga na visokom položaju u INA-i. Često apostrofirana kao koautorica Lex Agrokora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Pet stvari koje bi Martina Dalić htjela da zaboravite

Marija Pejčinović Burić (HDZ), potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova, 1963. godište, rođena u Mostaru, odrasla u Ljubuškom. Na tom je mjestu zamijenila Stiera koji je postao previše moćan u Plenkovićevim očima. Osamdesetih je radila u Končaru, ali i kao prodavačica u butiku i babysitterica bračnog para Ecclestone u Londonu. Magistrirala je europske znanosti, vodila Europski dom u Zagrebu od 1991.  Od 2000. radi u ministarstvu, gdje dolazi na poziv Ivana Jakovčića.

Nekoliko godina provela je u Srbiji kao savjetnica “malom Slobi” Dačiću, odnosno voditeljica projekta usklađivanja srpskog pravosuđa sa zakonodavstvom Europske unije. Njena tvrtka Abeceda d.o.o., uprihodila je više od milijun kuna od rada u Srbiji. Njen suprug, koji se bavi energetikom prozivan zbog projekta hidroelektrane na Peruči koju su radile njegove tvrtke.

> Zašto premijer ignorira rezultate javne rasprave o zakonu za ratifikaciju IK – 80% komentara bilo je protiv?

Predrag Štromar (HNS) potpredsjednik je Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja. Završio je ekonomski fakultet a karijeru je proveo u financijama, u Prehrani d.d. i Ini. Od 2005. do 2008. je zamjenik župana, a od 2009. do 2017. župan Varaždinske županije.

Damir Krstičević (HDZ), ministar obrane, umirovljeni je general Domovinskog rata i poduzetnik. Od 2001. na menadžerskim je pozicijama u tvrtkama King ICT i M SAN Grupi koje se bave razvojem softvera i proizvodnjom informatičke opreme.

Davor Božinović (HDZ), ministar unutarnjih poslova i savjetnik predsjednika HDZ-a, doktorirao je u području međunarodnih odnosa i nacionalne sigurnosti, a karijeru je proveo u Ministarstvu vanjskih poslova. Ministar je obrane Republike Hrvatske u Vladi Jadranke Kosor. Bio je predstojnik Ureda bivšeg predsjednika Mesića, a u HDZ se učlanio kad i Plenković, 2011. godine.

Marko Pavić (HDZ) ministar je rada i mirovinskoga sustava te završava doktorski studij iz zaštite okoliša na PMF-u. Rođen je 1979. godine, znanstveni je novak na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta od 2005. do 2010. godine te stažira u Europskom parlamentu u uredu tadašnjeg zastupnika Andreja Plenkovića. U biografiji između ostaloga navodi da je bio honorarni suradnik u Novom listu. Nije oženjen, a 2017. bio je član tima Drage Prgometa za gradonačelnika Zagreba.

> Ivan Munjin: ‘U GREVIO-u sjedi deset žena koje imaju otprilike istu poziciju o rodnoj ideologiji kao Rada Borić’

Dražen Bošnjaković (HDZ), rođen 1961. u Vukovaru, ministar je pravosuđa, a karijeru je započeo u u Upravi Općine Ivanić Grad, nastavljaju kao tajnik Sisačko-Moslavačke županije 1993.-1997., nakon toga radi u privatnom odvjetničkom uredu. Saborski je zastupnik u 5., 6., 8. i 9. sazivu Sabora.

Dr. Blaženka Divjak (nenstranačka, iz HNS-ove kvote) postala je ministrica znanosti i obrazovanja na preporuku koalicijskih partnera iz HNS-a. Profesorica je matematike u Gimnaziji Varaždin, a zatim asistent, docent i izvanredni profesor FOI Sveučilišta u Zagrebu. OD 2010. do 2014. godine je prorektorica za studente i studije Sveučilišta u Zagrebu,a 2015. godine postaje redoviti profesor u trajnom zvanju Sveučilište u Zagrebu. Objavila je preko 50 znanstvenih i 30 stručnih radova te dobitnica brojnih nagrada na području obrazovanja.

> Marcel Holjevac: Istanbulska konvencija iznad je Ustava, zakona, i demokratskih institucija – i koštat će milijardu kuna godišnje

Nina Obuljen Koržinek (HDZ) naslijedila je ministra Zlatka Hasanbegovića na mjestu ministra kulture. Diplomirala je violinu, francuski jezik i komparativnu književnost, a doktorirala politologiju sa disertacijom „Promjene opsega nacionalnih kulturnih politika pod utjecajem međunarodnih integracijskih procesa“. Radila je kao savjetnica za ravnopravnost spolova pri UNESCO-u i kao pomoćnica ministra i državna tajnica u Ministarstvu kulture RH, zadužena za područja kulture i medija od 2006. do 2011. godine. Bila je u upravnom vijeću Hribarovog HAVC-a, kojeg među ostalima financira njeno ministarstvo. Njen brat je upravo imenovan na čelo HAKOM-a.

Nada Murganić (HDZ), ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, rođena 1958., diplomirala je socijalni rad. Članica HDZ-a postala nakon rata, 1995. godine. Predsjednica je organizacije zajednice žena “Katarina Zrinska”. Poznata po nekoliko neopreznih izjava i po tome što je državni tajnik u njenom ministarstvu, Strmota, na zajedničko presici demonstrativno dao ostavku zbog nečinjenja ničeg na planu demografske obnove.

> Ratifikacija IK u BiH i Srbiji nije osigurala zaštitu žrtava nasilja

Dr. sc. Zdravko Marić (HDZ), oženjen, otac dvoje djece, rođen 1977. u Slavonskom Brodu.  Doktorirao na temi „Utjecaj izravnih inozemnih ulaganja na produktivnost hrvatskih poduzeća“, radio na ekonomskom institutu, potom u ministarstvu financija, da bi 2012. otišao u Agrokor odakle se vraća 2016. godine natrag u ministarstvo. Često prozivan zbog položaja u Agrokoru i meta pokušaja smjene koji je završio raspadom koalicije Most-HDZ, na glasu kao vrstan financijski stručnjak.

dr. sc. Tomislav Ćorić (HDZ), Ministar zaštite okoliša i energetike, Metkovćanin rođen 1979. godine. U Zagrebu studirao ekonomiju i usavršavao se na području financija. Poslijediplomski znanstveni studij upisuje 2004. Godine 2011. stekao je titulu doktora ekonomskih znanosti, radio kao docent na fakultetu. Zagovarao konverziju kredita u Švicarcima, tvrdio da možemo tu mjeru obraniti pred EK.

Tomislav Tolušić, (HDZ), Ministar poljoprivrede, rođen 1979., otac troje djece. Kao potpredsjednik HDZ-a bio među prvima koji su rekli da Tomislav Karamarko mora otići, nakon čega ga se spominjalo kao potencijalnog kandidata za vođu HDZ-a. Diplomirani je pravnik, 2006. završava Akademiju za politički razvoj Vijeća Europe, a u 2007. stažira u Europskom parlamentu i Europskoj komisiji kao stipendist Robert Schuman fondacije.

prof. dr. sc. Milan Kujundžić (HDZ). Liječnik, primarijus, profesor na medicinskom fakultetu, rođen 1957. u Imotskom. Oženjen, otac dvoje djece. Doktorirao 1992, postdoktorska stipendija u SAD, 1993.-1994.

Godine 2012. bio je protukandidat Karamarku za predsjednika HDZ-a, doživljavan kao krajnje desni kandidat, a nakon gubitka izbora izlazi iz stranke i osniva “Hrvatsku zoru”, no vraća se nakon pada Karamarka 2016. Prozivan kao čovjek Ivice Todorića u politici od bivšeg guvernera Rohatinskog.

> Nino Raspudić: Kako se hadezeovci rodno određuju?

Gabrijela Žalac (HDZ), Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. 1979. godište, udana, majka troje djece. U HDZ ušla 2007. kad odlazi i na stručno usavršavanje u Bruxellesu u organizaciji Ureda hrvatskih regija. Nakon što je dvije godine radila kao referentica u privatnoj tvrtki, 2002. se zapošljava u Vukovarsko-srijemskoj županiji i tamo u 14 godina napreduje u karijeri od vježbenice do pročelnice Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i direktorice Agencije za razvoj Županije. Odatle dolazi na ministarsko mjesto.

Tomo Medved (HDZ), ministar hrvatskih branitelja. Rođen 1968. pokraj Slunja, diplomirao poslovnu ekonomiju i financije, umirovljeni brigadni general HV i dragovoljac Domovinskog rata od studenog 1990. Oženjen, otac troje djece. Postao ministrom u prethodnoj, Oreškovićevoj vladi nakon ekspresne Crnojine ostavke, od rijetkih Karamarkovih kadrova koji su našli mjesto i u novoj vladi.

Tri puta ranjavan u ratu, nositelj brojnih odlikovanja, aktivni sudionik prosvjeda u Savskoj protiv tadašnjeg ministra Matića i pomoćnika Siniše Glavaševića. Predsjednik udruge veterana Tigrova.

Oleg Butković (HDZ), 1979. godište, iz Rijeke. Diplomirao na Pomorskom fakultetu u Rijeci, oženjen, otac jednog djeteta. Nakon diplome kraće vrijeme radi kao predavač, potom 2005. postaje gradonačelnikom Novog Vinodolskog i to ostaje idućih 11 godina, nakon čega, 2016., postaje ministar. U tih 11 godina znatno je napredovao u stranačkoj hijerarhiji, pa je od predsjednika Gradskog odbora Novi Vinodolski dogurao do predsjednika ŽO HDZ-a Primorsko-goranske županije i člana predsjedništva HDZ-a.

> Ivan Hrstić: Sve se vrti oko milijarde kuna

doc. dr. sc. Goran Marić (HDZ), ministar državne imovine, rođen 1959. u Grudama. Kao đak i student ljeti odlazio u Njemačku gdje mu je otac radio raditi po gradilištima kako bi zaradio za prvi auto. Diplomirao ekonomiju 1983. i idućih 9 godina proveo u Auto Hrvatskoj. Član HDZ-a još od 1989. 1992. postaje zamjenik predsjednika uprave Vjesnika i predsjednik Uprave Hrvatske tiskare i Tiska. 2000. doktorira, 2001. postaje profesor menadžmenta na Zagrebačkoj školi za menadžment u turizmu, a 2009. – prodekan na Visokoj poslovnoj školi u Zagrebu. Ljubitelj sporta i poezije, smatra ga se zaslužnim što je Stjepan Mesić morao napustiti vilu u Grškovićevoj, Todorić deložiran s otoka Smokvice i Mišo Broz iz državne vikendice na Samoborskom gorju.

> U ime obitelji: Analiza koristi i šteta ne opravdava ratifikaciju IK

Gari Cappelli (HDZ), ministar turizma. Rođen 1961. na Malo Lošinju, ime dobio po Gary Cooperu. Do 1992. član Savkinog HNS-a, kad prelazi u HDZ. Kao i Butković, diplomirao na pomorskom fakultetu u Rijeci, 1984. Radio uglavnom u turizmu, a 1999. postaje konzul za gospodarstvo u Generalnom konzulatu RH u Trstu, navodno kao Pašalićev čovjek. 2003. prelazi u Štrokove “Luksuzne jadranske hotele”, a 2005. postaje gradonačelnik Malog Lošinja, i to ostaje do dolaska na mjesto ministra.

Lovro Kuščević (HDZ), ministar uprave, rođen je u Supetru 1975. godine. Oženjen, otac dvoje djece. Diplomirani pravnik, tri je puta biran za gradonačelnika Općine Nerežišća. U svojoj je općini osigurao 7000 kuna po novorođenom djetetu. Od 2012. do 2016. bio je predsjednik HDZ-ovog Nacionalnog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo.

Nakon analize imovinskih kartica političkih dužnosnika, Kuščević se smjestio na 34. mjesto na listi najbogatijih dužnosnika u Hrvatskoj s prijavljenih 8,5 milijuna kuna imovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.