Vanđelić o novoj izmjeni Zakona o obnovi: Potpuno će zaustaviti obnovu privatnih zgrada sljedećih 60 dana

Vanđelić
Foto: Fah

Predsjednik udruge ZRIN i bivši ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić na Facebook profilu komentirao e-savjetovanje treće izmjene Zakona o obnovi. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“11. rujna 2020. kod glasanja o prvoj verziji Zakona premijer Plenković je rekao: „Od prvog čitanja sam govorio da nam treba dovoljno vremena, dovoljno inputa, dovoljno struke i pažnje za zakon koji mora biti održiv, dugoročan, učinkovit i kvalitetan“.

Ovo je je četvrta verzija Zakona o obnovi.

Ima samo kozmetičke promjene koje će možda malo ubrzati stvar, ali sigurno skoro potpuno zaustaviti obnovu privatnih zgrada sljedećih 60 dana jer se dva provedbena tijela pripajaju Ministarstvu, a donošenjem zakona odmah prestaju funkcionirati.

Dani rok za e-savjetovanje je 7 dana uz obrazloženje: „S obzirom na to da su pitanja i poslovi vezani uz obnovu hitne i neodgodive prirode te je stoga predloženi Zakon potrebno donijeti po hitnom postupku“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako kratak rok neće omogućiti potrebno uključivanje građana i stručne javnosti, a cijeli koncept je potrebno mijenjati, skoro tri godine od potresa i u četvrtoj verziji zakona o obnovi.

>Damir Vanđelić najavio ulazak u politiku: Hrvati ne vjeruju u budućnost zemlje

Glavna promjena je „pripajanje Fonda za obnovu i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znači da se obnova privatnih zgrada, i donošenje odluka i provedba, centralizira u Ministarstvu kod Bačića

Obrazloženje kaže da će „poslove vezane uz obnovu obnašati jedno tijelo državne uprave čime će se premostiti uočene poteškoće u provedbi obnove zbog obavljanja tih poslova u različitim tijelima državne uprave“ je potpuno promašeno obrazloženje koje skriva druge ključne razloge ovog „spajanja“ tijela koje odlučuje i tijela koje provode i kontroliraju:

U obnovu je uključeno dvadesetak tijela, a samo je jedno tijelo zaduženo za koordinaciju (Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine). Dva tijela provode obnovu privatnih zgrada (Fond i Sred. Drž. ured) po Zakonu o obnovi i još dva tijela izvan okvira Zakona o obnovi od potresa (Stožer i Državni inspektorat). Time će se broj tijela smanjiti samo za dva provedbena tijela pri čemu će se izgubiti barem 60 dana da zaposlenici postanu produktivni i dogovore svoje nove pozicije i ugovore, dok će ljudi i dalje biti u kontejnerima.

Zastoj u obnovi je zbog:
1) Zakona o obnovi koji je birokratski kompleksan, u konceptu pogrešan i nesukladan najboljoj svjetskoj praksi obnove.
2) Spore obrade zahtjeva građana jer je tek manji dio zahtjeva građana obrađen. Samo obrada zahtjeva u Ministarstvu bi trajala 10-90 godina ovim tempom.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.