Buknuo požar u Srinjinama, kod Šestanovca još nije pod kontrolom

Foto: Snimka zaslona

U Srinjinama iznad Podstrane kod Splita jutros je buknuo požar. HAK je priopćio u 7 sati da je zbog požara zatvorena cesta Srinjine-Sitno Donje od crkve Sv. Nikole do mjesta Sitno Donje.

Požar u Srinjinama buknuo je oko 0.30. Vatrogasci kažu da je gorjelo od Tugara do Srinjina i da su vatru gasili cijelu noć. Gašenje im otežava jaka bura i procjenjuje se da će požar zbog toga gasiti još cijeli dan.

I mještani su jutros kazali da je situacija sinoć bila vrlo teška. Dodaju da je nekoliko kuća zahvatio požar, ali nisu izgorjele. Plameni vatre bili su visoki i do 50 metara. Zbog bojazni da bi novi vjetar mogao razbuktati požar odlučili su dobro namočiti područje oko kuća.

Požar u mjestu Prpuša, u općini Šestanovac, vatrogasci cijelu noć su nastojali staviti pod kontrolu, ali još nisu uspjeli.

Požar je buknuo i na Hvaru. Ondje su upućeni kanaderi, piše HRT.

Vatrena stihija cijeli dan na požarištima od Istre do Dalmacije, a u pomoć, tamo gdje je zbog bure to bilo moguće, pristigli su i kanaderi.

Tri kanadera gasila su požar na otoku Viru, a u dva navrata bili su i na Košljunu na Pagu. Gasili su požar i u Vrani kod Biograda koji je buknuo prijepodne, a zatim i onaj na Brodarici kod Šibenika. Prvi put ove sezone, kanaderi su letjeli i prema Vodnjanu i Istri, a poslijepodne na požarište kod Benkovačkog Sela i Lišana Ostrovičkih, javlja Dnevnik.hr.

Za požarište, koje je od nedjelje ujutro aktivno u blizini Šestanovca i Ciste Provo, kanaderi su nemoćni zbog bure, koja i gasiteljima na terenu otežava posao. Vatrena buktinja koja hara Dalmacijom, gasila se na sve moguće načine kako se vatra ne bi prošilila do kuća. Na terenu su sve moguće raspoložive snage kako vatra ne bi prešla na drugu stranu i ugrozila ljude i imovinu.

Dok na jednoj strani gase, na drugoj novi požar, a svemu kumuje i jaka bura. Nekoliko stotina hektara šume i makije – progutala je vatra. Pojedina mjesta privremeno su evakuirana, a policija je mještane kasnije pustila do kuća.

Lokaliziran požar kod Peroja

Lokaliziran je veliki požar koji je jutros oko 10,30 sati buknuo kod Peroja pored Pule, a u njemu je izgorjelo oko deset hektara gustog raslinja, makije i niskog raslinja, potvrdio je zapovjednik pulske javne vatrogasne postrojbe Klaudio Karlović, javlja HRT.

Požar je lokaliziran u 13,30 sati, a u njegovu gašenju je sudjelovalo 45 vatrogasaca s dvadeset vozila te jedan kanader, i to pripadnici pulske javne vatrogasne postrojbe te članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Pule, Peroja, Fažane, Vodnjana i Medulina.

Gašenje požara otežavala je jaka bura, ali i nepristupačan teren pa je iz tog razloga u pomoć vatrogascima pristigao i kanader.

Na požarištu je trenutno ostalo dvadesetak vatrogasaca sa šest vozila na dogašivanju i čuvanju terena, kao i policijski službenici.

Izvor: narod.hr/hrt/dnevnik.hr