Večernji objavio dijelove analize presude Šestorci – zašto Narod.hr nije mogao doći do analize iako je tražio informacije od Ministarstva?

Foto: snimka zaslona, Ante Marević, javno vlasništvo; fotomontaža: narod.hr

Nepunih godinu dana nakon šokantne presude hrvatskoj šestorci u Haagu, Večernji list objavio je članak pod naslovom „Eksperti pronašli ‘pogreške u zaključivanju’: Presudu šestorici moguće je pobiti“. Naime, autor Marinko Jurasić u njemu iznosi neke zaključke iz studije koju je, na zahtjev Ministarstva pravosuđa, provela Akademija pravnih znanosti Hrvatske s ciljem ispitivanja pravnih mogućnosti za eventualnu reviziju postupka protiv šestorice osuđenih, a koja sve dosada nije bila dostupna javnosti. Da je ova studija provedena, Narod.hr doznao je u ožujku ove godine. Tada smo se obratili Akademiji pravnih znanosti i dobili slijedeći odgovor: „Akademija pravnih znanosti je temeljem ugovora s Ministarstvom pravosuđa RH izradila Analizu (…) presude (…) i u ugovorenim rokoma istu dostavila naručitelju. Za sva pitanja u vezi Analize molim da se obratite Ministarstvu pravosuđa.“

Devet mjeseci od haaške presude Šestorci: Odvjetnici konačno mogu računati na pomoć države u slučaju mogućnosti revizije presude?

Zašto Ministarstvo nije službeno objavilo studiju?

Od tada smo u Ministarstvu pravosuđa ponovno pokušavali doći do informacija o provedenoj Analizi, međutim, na naše službene upite dobili smo samo općenite odgovore o provedbi analize, ali ne i njezin sadržaj.
„O rezultatima analize javnost će biti pravovremeno obaviještena“ – poručili su nam iz Ministarstva pravosuđa 30. travnja ove godine.

Upravo sada javnost biva upoznata o rezultatima Analize, ali samo putem fragmentarnih navoda objavljenih u Večernjem listu. Nije jasno na koji je način Večernji list došao u posjed Studije i zašto ona nije, kao što je to najavilo Ministarstvo, pod jednakim uvjetima objavljena čitavoj zainteresiranoj javnosti.

Pripadnik Armije BiH i heroj obrane Sarajeva: Hrvatska nije bila agresor u BiH; vidio sam kako Praljak provodi konvoj za pomoć Bošnjacima

Podsjetimo, početkom ljetnih mjeseci, odvjetnički timovi „šestorice“ imali su sastanak s ministrom pravosuđa na kojima im je predstavljen sadržaj studije, te je Ministarstvo izrazilo spremnost za pomoć u slučaju da se netko od njih odluči na daljnje pravne korake osporavanja presude. Saznali smo to prije mjesec dana od Nike Pinter, odvjetnice pok. generala Praljka.

Koristi li javna objava Studije  u ovom trenutku osuđenoj petorici?

Ministarstvu pravosuđa smo u kolovozu uputili upit i postavili slijedeća pitanja:
1. Je li analiza presude provedena?
2. Kada će javnost biti informirana o rezultatima studije?
3. Hoće li Ministarstvo temeljem rezultata studije poduzeti određene korake u smjeru zahtjeva za reviziju presude?
Iz odgovora koji nam je pristigao iz Ministarstva 15. rujna ponovljena je informacija da je Studija izrađena, ali nismo doznali nikakve druge detalje.

Pet mjeseci nakon presude šestorci: Kako je nakon niza doživljenih neugodnosti, pretučen i teško ozlijeđen junak koji je presudu doveo u pitanje

Unatoč našem interesu, do sadržaja Studije tada nismo mogli doći. Nije jasno zašto ona sada dolazi do javnosti putem Večernjeg lista, dok ga Narod.hr nije mogao dobiti.

Pretpostavka da će Studija javnosti biti objavljena službeno i u cijelosti, nije se pokazala točnom. Na službenim stranicama Ministarstva pravosuđa nema informacija o tome.

Također se pojavljuje i pitanje je li objava Studije u ovom trenutku korisna ili štetna za daljnje korake koje će eventualno poduzimati petorica osuđenih Hrvata?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.