Pročitajte što su nam odgovorili iz Akademije pravnih znanosti o presudi Šestorci!

Foto: fah, snimka zaslona, pravo.unizg.hr; fotomontaža: narod.hr

Akademija pravnih znanosti Hrvatske je temeljem ugovora s Ministarstvom pravosuđa RH izradila Analizu prvostupanjske i drugostupanjske presude u predmetu Prlić i dr. i u ugovorenim rokovima istu dostavila naručitelju. Za sva pitanja u vezi Analize molim da se obratite Ministarstvu pravosuđa.” – poručili su nam s Akademije pravnih znanosti na naš upit o tome u kojoj se fazi nalazi analiza, u kojem će roku biti provedena i koji su sve stručnjaci uključeni u njezinu izradu.

Pet mjeseci nakon presude šestorci: Kako je nakon niza doživljenih neugodnosti, pretučen i teško ozlijeđen junak koji je presudu doveo u pitanje

Tako smo konačno doznali da je analiza provedena, ali smo za sve ostale detalje ponovno upućeni na Ministarstvo pravosuđa.

Documenta napala Ivanu Petrović zbog nagrade za izvještavanje o presudi hrvatskoj šestorki

Podsjetimo, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković još je u prosincu, neposredno nakon haške presude šestorci, najavio da je njegovo Ministarstvo formiralo radnu skupinu koja će provesti njezinu analizu, na temelju koje će se odlučiti o daljnjim koracima koje je još moguće učiniti, s obzirom na eventualnu mogućnost revizije presude.

Nakon što u javnosti o toj analizi nije bilo govora nekoliko mjeseci, uputili smo upit Ministarstvu pravosuđa koje nam je prošloga tjedna, više od mjesec dana nakon upita, poručilo da je za ovaj zadatak angažirana Akademija pravnih znanosti Hrvatske.

Ministarstvo pravosuđa o presudi Šestorci: Pročitajte što su odgovorili na naš upit

U upitu Ministarstvu postavili smo slijedeća pitanja:

“1. Tko su članovi radne skupine koja provodi analizu presude?
2. Djeluje li radna skupina na analizi presude i zna li se u kojem vremenskom roku će analiza biti provedena?
3. Hoće li, i u kojem obliku, javnost biti informirana o rezultatima analize ove radne skupine?
4. Jesu li u rad skupine uključeni odvjetnici šestorice osuđenih?”

Pet mjeseci nakon presude šestorci: Kako je nakon niza doživljenih neugodnosti, pretučen i teško ozlijeđen junak koji je presudu doveo u pitanje

Odvjetnice Pinter i Tomašegović-Tomić o analizi

“Nama je pomoć države trebala puno prije. Neovisno o tome tko je bio na vlasti, a mnogi su se izredali dok je trajao naš predmet, za to se nije pokazivao nikakav interes.” – rekla je nedavno za Narod.hr odvjetnica Valentina Ćorića, Dijana Tomašegović-Tomić.

Odvjetnica Valentina Ćorića: ‘Pomoć države trebala je doći mnogo prije, a za suđenje Šestorci nije se dosad pokazivao nikakav interes’

Za Narod.hr komentar smo upitali i odvjetncu pokojnog generala Praljka, Niku Piner, koja je također kazala da ju nitko nije kontaktirao.

 

Akademija pravnih znanosti Hrvatske na čelu s prof. Derenčinovićem provela je analizu

Akademija pravnih znanosti Hrvatske, koja provela analizu presude, udruga je nastala u okviru Pravnog fakulteta u Zagrebu. Njezin je predsjednik profesor Davor Derenčinović, predstojnik Katedre za kazneno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a dopredsjednice su prof. Dubravka Hrabar i prof. Nikoleta Radionov, stoji na njihovim mrežnim stranicama.

(VIDEO) Profesor Derenčinović: Država ima prostora za daljnje političko i pravno djelovanje

Komentirajući hašku presudu u razgovoru za Hrvatski tjednik još početkom prosinca, dr. Derenčinović govorio je i o pravnim i političkim mogućnostima za osporavanje navoda iz presude.

Odvjetnica Valentina Ćorića: ‘Pomoć države trebala je doći mnogo prije, a za suđenje Šestorci nije se dosad pokazivao nikakav interes’

„Politički se može učiniti dosta. Važno je uvjeriti međunarodnu javnost zbog čega Republika Hrvatska, ne osporavajući počinjene zločine, presudu ne smatra pravno utemeljenom i moralno opravdanom. Kada je riječ o pravnim mehanizmima, moguće je pokrenuti reviziju postupka pred Rezidualnim mehanizmom, no samo ako se pojave nove činjenice i dokazi (neka vrsta obnove postupka). Međutim, tu mogućnost nema država već isključivo osuđenici. Ako se oni odluče na to, smatram da bi im država morala omogućiti svu potrebnu pravnu i logističku pomoć. Ne treba zaboraviti da su u postupcima pred Rezidualnim mehanizmom i neki drugi predmeti koji su od iznimnoga interesa za Republiku Hrvatsku jer se odnose na Domovinski rat – npr. Simatović i Stanišić i Šešelj. Smatram da bi te postupke trebalo pratiti i na odgovarajući se način i uz prave argumente ponuditi tom forumu u razjašnjavanju pojedinih pravnih pitanja preko instituta prijatelja suda.“ – istaknuo je dr. Derenčinović.

Podsjetimo, eventualno osporavanje pravomoćne presude moguće je unutar godinu dana od njezina izricanja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr