Velika opasnost za žene: Zagreb Pride se zalaže za “rodno neutralne” zahode i sportske discipline

Foto: fah

Komentirajući svoju Facebook objavu o tome kako je savezna država Kalifornija donijela tzv. Zakon o rodnom samoodređenju, LGBT udruga Zagreb Pride javno je iznijela svoje stav da se sličan zakon treba donijeti i u Hrvatskoj kako bi se omogućila promjena spola ili izbor nekog “trećeg roda” u osobnim dokumentima na temelju obične izjave o životu u “drugom rodnom identitetu”. U nastavku rasprave, iz Zagreb Pridea istaknuli su svoje zalaganje za uvođenje “rodno neutralnih” zahoda i sportskih disciplina, iako to predstavlja veliku opasnost za žene jer se muškarcima dopušta pristup prostorima i sportskim manifestacijama namijenjenim isključivo ženama.

Rodna ideologija: U Kaliforniji omogućeno u dokumentima izabrati “treći rod”

“Što se tiče WC-a, mi se ne bismo zalagali za treće wc-e jer bi to bila segregacija, već za rodne neutralne wc-e svugdje”, navode u Zagreb prideu. “To bi stvari učinilo praktičnijima nego što jesu sad. Isto za sport. U sportu se ljudi možda mogu podijeliti prema težini, mišićnoj masi ili nekoj drugoj fizičkoj osobini koja može utjecati na uspjeh, ali ne prema spolu [rodu]. Spolne karakteristike nemaju nikakav utjecaj na uspjeh”, navode iz Zagreb Pridea na upit jednog komentatora o tome kakve bi posljedice “promjena spola” na temelju “rodnog identiteta” imala po društvo, posebno navodeći primjer zahoda i sportskih disciplina. “Nitko ne negira da postoje razlike u tijelima koje su pod utjecajem kromosoma i hormona, ali pitanje jest zašto te razlike moraju nužno biti nazvane i podijeljenje u ‘muško’ i ‘žensko’…

Rodna ideologija na djelu: Malta uvela oznaku ‘X’ za spol na putovnicama, osobnim iskaznicama i radnim dozvolama

Uvođenjem “rodno neutralnih” prostorija, što predlaže Zagreb Pride, muškarcima bi se omogućio slobodan pristup prostorijama namijenjenim isključivo ženama koje bi time bile dovedene u opasnost. Brojni primjeri iz zemalja u kojima su ozakonjene “rodno neutralne” prostorije svjedoče zlouporabi takve politike u svrhu napastovanja i zlostavljanja žena. Prostorima gdje bi se žene trebale osjećati sigurno bi postale opasnost za žene.

Posljedice rodne ideologije: Napastovanje žena u svlačionicama trgovačkih centara

Posljedice rodne ideologije: ‘Transrodni’ muškarac napastvovao žene u skloništima za žene u Torontu

Koliko je uvođenje “rodno neutralnih” sportskih disciplina jasno je iz primjera iz SAD-a gdje je muškarcu imena Fallon Fox, koji se “identificira” kao žena, dozvoljeno sudjelovati u MMA natjecanjima u ženskoj kategoriji. Tako je jednom prigodom svojoj protivnici u samo nekoliko minuta prve runde zadao teške ozljede – potres mozga i prijelom orbitalne kosti. Njegova protivnica, Tamikka Brents, izjavila je za WHOA TV: „Nikada u životu nisam se osjećala toliko nadjačanom. Borila sam se protiv mnogih žena i nikada nisam osjetila snagu kakvu sam osjetila te noći”, rekla je. „Mogu reći da se nikad u životu nisam osjećala toliko nadjačanom, a i sama sam abnormalno jaka žena”. Brents kaže da je Foxov „stisak bio drugačiji”. „Inače sam se mogla micati u klinču protiv… žena, ali u Foxinom se klinču nisam uopće mogla micati.”

Zamke rodne ideologije (3.): Muškarac Fallon Fox zadao svojoj ženskoj protivnici potres mozga i prijelom orbite

Kada se radi o fizičkim predispozicijama, primjerice u trčanju, muškarci su u načelu brži od žena. Kako je to objašnjeno u izdanju časopisa Runner’s World iz 2015.: „Na svakoj udaljenosti do maratona, razlika između svjetskih rekorda muškaraca i žena iznosi 9 do 10% – a kod rekreacijskih je trkača razlika slična ili čak veća.” Profesor bioloških znanosti sa Sveučilišta Ohio, Chris Schwirian, rekao je za Runner’s World: „Muškarci postižu bolje rekorde na 100 do 800 metara uglavnom zato što muškarci u prosjeku imaju veću mišićnu masu, a velik su dio toga brzotrzajni (engl. fast-twitch) mišići, što im omogućuje da postižu veću snagu i brzinu i anaerobno proizvode energiju. Na svim udaljenostima većim od 800 metara glavni je uzrok razlike viši prosječni anaerobni prag muškaraca (VO2max), zato što oni u načelu imaju manje tjelesne masti, više hemoglobina i mišićne mase te veća srca i pluća nego žene. Muškarci u prosjeku imaju duže i veće kosti, što im daje mehaničke prednosti pred ženama, budući da imaju veću težinu, visinu i šire koštane okvire kao potporu mišićima. Njihove su kosti također gušće te imaju čvršće ligamente, što ih čini manje podložnima sportskim povredama.”

Dakle, i u praksi i u teoriji ne stoji argument Zagreb Pridea da treba odbaciti podjelu na muške i ženske sportske discipline. Ta podjela ne postoji kako bi se nekoga diskriminiralo, ili “segregiralo”, kako Zagreb pride smatra za zahode, već postoji jer je pravedno i pošteno da se žene i muškarci natječu u kategoriji s onima koji dijele njihove fizičke predispozicije kako bi mogli imati jednake mogućnosti ostvariti rezultat.

Zamke rodne ideologije (1.): ‘Žene koje su bili muškarci’ gaze ženske sportašice

Pokušavajući opravdati “rodno neutralne” zahode, koji ponajviše štete ženama, Zagreb Pride  zanemarujući znanstvene činjenice koristi primjer iznimno rijetkog biološkog poremećaja – hermafroditizma – kojeg je moguće medicinski tretirati, kako bi opravdali provođenje politike “rodne neutralnosti”.

Važno je naglasiti kako provedba Istanbulske konvencije, koja pod krinkom zaštite žena od nasilja nameće društvima država stranaka postavke rodne ideologije, a čiju ratifikaciju od strane RH traži premijer Plenković, nameće uporabu tzv. “rodne neutralnosti” u različitim aspektima – prostorije (zahodi, svlačionice…), odgoj i obrazovanje, jezik, sport itd.

Upravo je udruga Zagreb Pride u javnoj raspravi o ratifikaciji Istanbulske konvencije zatražila da Istanbulska konvencija omogući “muškarcima koji se osjećaju kao žene” ulazak u skloništa za žene žrtve nasilja:

Zagreb pride i Trans Aid traže da ‘muškarci koji se osjećaju kao žene’ mogu biti prihvaćeni u skloništa za žene

“Istraživanje je pokazalo da u Hrvatskoj transžene [muškarci koji se izjašnjavaju kao žene] doživljavaju više ozbiljnijih oblika nasilja u usporedbi s drugim ženama, a postoje i ozbiljne institucionalne prepreke u postupku prijavljivanja. Zbog tog je razloga potrebno značajno unaprijediti postupak pravnog priznavanja roda tako da se on temelji isključivo na principu samoodređenja te uvesti promjene u odnosu na zahtjeve za prihvat u skloništa za žrtve nasilja.” (str. 4. i 13. javne rasprave u aplikaciji E-savjetovanja)

Drugim riječima, udruga Zagreb Pride traži da Hrvatska poput Argentine (2013.), Danske (2014.), Irske (2015.), Malte (2015.), Norveške (2016.), Belgije (2017.), Grčke (2017.) i Njemačke (2017.) ozakoni promjenu spola u dokumentima na temelju obične izjave nadležnom državnom tijelu kako bi muškarci koji se osjećaju kao žene mogli ući u skloništa za žene ako su žrtve nasilja, kao i u druge prostorije namijenjene isključivo ženama te sudjelovati u sportskim i drugim događanjima namijenjenim ženama.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.