Velika subotnja potraga na Institutu Ruđer Bošković u društvu Nikole Tesle, Ruđera Bošković i prof. Baltazara!

Institut Ruđer Bošković (IRB) poziva sve građane da se ove subote od 10 do 17 sati pridruže znanstvenicima u misiji potrage za jezgrama i ludo se zabave uz pokuse, predavanja, kvizove i nagrade.

Ove godine ruđerovci su za posjetitelje organizirali 18 znanstveno-istraživačkih postaja koje su smjestili u laboratorijima na livadama, pod šatorima ili u tajnovitim zgradama Instituta, gdje će posjetitelji moći sudjelovati u interaktivnim pokusima i predavanjima te tragati za skrivenim jezgrama. Bilo da je riječ o staničnim, galaktičkim, atomskim, anoksičnim jezgrama ili jezgrama mirisa – ruđerovci imaju odgovor na sve!

Stoga, želite li naučite više o novim istraživanjima svemira, velikim zagonetkama suvremene medicine i molekularne biologije koje skrivaju naši geni, saznati kako prisluškujemo razgovor između molekula, suživotu s bakterijama, životu s druge strane ogledala s veseljem ćemo Vas ugostiti ove subote na Ruđeru!

Niste u Zagrebu? Pratite online!
Za sve one koji su izvan Zagreba ili su na bilo koji način spriječeni sudjelovati u ovoj avanturi IRB je u suradnji s CARNet-om omogućio prijenos uživo. Tako će svi radoznalci moći pratiti predavanja koja se održavaju u dvije dvorane, a snimit ćemo i pokuse koje će svi zainteresirani imati prilike pogledati nekoliko dana nakon događanja. Predavanja će se također arhivirati i bit će dostupna nastavnicima i učenicima tijekom školske godine. Prijenos će se moći pratiti na ovim poveznicama:

Dvorana 1
Dvorana 3
Raspored predavanja pogledajte ovdje.

Pozivamo sve građane koji će pratiti prijenos uživo da ukoliko budu imali pitanja za predavače da ih postave na društvenim mrežama IRB-a kako bi mogli dobiti odgovor od naših znanstvenika (https://www.facebook.com/irb.hr , https://twitter.com/institutrb ). Također, želimo da nam se svi posjetitelji pridruže u kreiranju online knjige dojmova te sve svoje fotografije i dojmove koje objavljuju na društvenim mrežama objavljuju pod ključnim riječima (hashtag) #misija2015 #institutrb.

S ovogodišnjih otvorenih dana ruđerovci žele poslati jasnu poruku svim građanima da znanost nije bauk i da je dostupna i zanimljiva svim uzrastima, da je korisna i neophodna za napredak modernog društva. Osim toga, želimo naglasiti da je znanje neprocjenjiv kapital svake zemlje i zato svako znanje koje naši posjetitelji pokažu i svaka uspješno pronađena jezgra, donosi i neku lijepu nagradu koju su nam osigurali naši vjerni sponzori i prijatelji. Svakako je najzanimljivija glavna nagrada pod sloganom ”Ako te jedna od sedam jezgara znanja pogodi, možda ti se i nagrada dogodi.”

‘Žig’ znanja

Naime, na programskim letcima koje smo pripremili za posjetitelje izdvojili smo posebno mjesto koje je rezervirano za ‘žig znanja’. Zadatak posjetitelja je sakupiti 7 različitih žigova sa 7 različitih postaja ili predavanja i ubaciti listić s podacima u kutiju za završno izvlačenje u 17h! Glavna nagrada je tablet!

Potraga u društvu Nikole Tesle i Ruđera Boškovića

Kroz cijelu potragu posjetitelje će voditi i velikani hrvatske znanosti poput Ruđera Boškovića ili Nikole Tesle, a za one najmlađe pobrinut će se svima poznati profesor Baltazar u posebnom programu, uz brojna druga iznenađenja i nagrade!

”Cilj je ovakvih događanja motivirati sve građane da, bez obzira na obrazovanje, status, godine, spol ili nacionalnost, pristupe znanosti hrabro i s velikom dozom znatiželje te na taj način doprinesu stvaranju pozitivnog svjetonazora o važnosti znanja i znanosti. IRB također želi građanima pokazati kako se uložena javna sredstva koriste za razvoj društva, visokog obrazovanja i stvaranja boljih životnih uvjeta za sve građane.” – zaključuje dr. sc. Vlatka Filipović Marijić, predsjednica organizacijskog odbora događanja

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fb