Znanstveno-popularna akcija na IRB-u okupila mnoštvo učenika

Znanstveno-popularna akcija ”Misija IRB-a 2015: Potraga za jezgrama” okupila je u subotu u krugu Instituta Ruđer Bošković (IRB) u Zagrebu na stotine znatiželjnih posjetitelja koji sudjeluju u nizu interaktivnih pokusima, na predavanjima i u ranim istraživačkim potragama.

Akcija počiva na 18 znanstveno-istraživačkih postaja koje su smještene u laboratorijima na livadama, pod šatorima ili u ‘tajnovitim’ zgradama Instituta, koje su Ruđerovi PR stručnjaci zaodjenuli zabavnim nazivima i programima – poput kemijske čarolije, fizika ekspres, znanstveni origami, fora radionice, i slično.

Manifestacija koja traje od 10 do 17 sati, već u prva tri sata okupila je oko dvije tisuće posjetitelja, uglavnom djece školske dobi s roditeljima, što je zapravo ukupan broj posjetitelja prošlogodišnje akcija, kazala je glasnogovornica Instituta Petra Buljević Zdjelarević.

Posjetitelje u potrazi vode likovi velikana hrvatske znanosti, poput Ruđera Boškovića ili Nikole Tesle, a najmlađima je na usluzi poznati profesor Baltazar u posebnom programu. Na postajama ih čekaju fizičari, kemičari, biolozi, medicinari, geolozi, ICT stručnjaci i knjižničari Instituta, te mladi stručnjaci nekoliko udruga studenata.

Posjetitelj koji sakupi potvrde da je posjetio sedam točaka potrage, sudjeluje na kraju dana u nagradnoj igri, objasnila je Petra Buljević Zdjelarević.

IRB je osnovao 1950. Ivan Supek i danas je vodeća i međunarodno najkompetitivnija nacionalna ustanova u Hrvatskoj. Zapošljava gotovo 900 osoba, od kojih je više od 500 znanstvenika i istraživača, u čijih se više od 80 laboratorija nalazi polovica sve znanstvene opreme u Hrvatskoj.

Prema izvješću za 2013. godinu, proračun IRB-a iznosi 26.6 milijuna eura, od kojih 77 posto od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, 14 posto od međunarodnih projekata, šest posto od komercijalnih ugovora i oko tri posto iz drugih izvora.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: FB