Velikani koji su nas napustili u 2020.: Prof. Banac, Tomac, Kićo Slabinac, Vučković…

banac tomac
Foto: Fah/Snimka zaslona (Fotomontaža: Narod.hr)

U godini na izmaku napustile su nas mnoge poznate osobe iz svijeta filma, kulture, televizije, glazbe, gospodarstva i znanosti. Iako je za njima ostala velika praznina, svojim brojnim djelima, aktivnostima, pjesmama i knjigama, ostavili su svoj vječni trag i neizmjerno obogatili našu umjetnost i kulturu. Godinu je obilježila pandemija koronavirusa zbog koje su nas napustili i neki od istaknutih imena.

Na prvi dan nove 2020. godine u Splitu je preminuo poznati splitski voditelj, glazbenik i zabavljač Damir Mihanović Ćubi. Široj javnosti Ćubi je najpoznatiji po ulozi Nevena kojeg je igrao u seriji ”Nad lipom 35”, a istu je ulogu ponovio i u monodrami ”Tko radi, štrajka od gladi” koju je sam napisao i s kojom je prošao cijelu Hrvatsku. Nekoliko je godina svirao bubnjeve i u zadarskoj grupi “Forum”.

U siječnju nas je napustio i prof. dr. Zdravko Tomac, jedan od najuglednijih hrvatskih političara, bivši potpredsjednik ratne Vlade i jedan od najznačajnijih ljudi SDP-a u njegovoj povijesti samostalne Hrvatske. U privatnom životu, prošao je, kako je i sam svjedočio, transformaciju od vjerski solidno odgojenog dječaka, preko mladog čovjeka duboko involviranog u ateistički marksistički svjetonazor, do čovjeka koji je opet na duboki način prepoznao katoličku vjeru u kojoj je izvorno bio odgojen.

Napustio nas je i Andrija Vučemil, pjesnik, kazališni redatelj i socijalni radnik, dugogodišnji istaknuti član Društva hrvatskih književnika, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti BIH (HAZU BiH), te pokretač časopisa Književna Rijeka i Naša ognjišta.

Oprostili smo se i od istaknutog hrvatskog teologa isusovca o. Ivana Fučeka. Kao odgojitelj i profesor, utjecao je na brojne generacije teologa i pastira Crkve širom svijeta, a oni nisu krili svoju zahvalnost i poštovanje prema njemu. Objavio je 27 knjiga te više stotina znanstvenih i stručnih radova. Ističe se niz od deset knjiga pod naslovom Moralno-duhovni život (2003.-2010.), u kojima na pastoralan i razumljiv način predstavlja kršćanski moral i askezu.

U vječnost smo ispratili i cijenjenoga hrvatskog dirigenta Vladimira Kranjčevića. Proslavljeni hrvatski dirigent i glazbeni pedagog s karijerom dužom od šest desetljeća za života je dobio nagrade Milka Trnina, Josipa Štolcera Slavenskog, Vladimira Nazora kao nagradu Grada Zagreba i Porina za životno djelo. Također je odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića i Antuna Radića te Redom hrvatskog pletera.

Napustio nas je i doajen hrvatskog filma Vatroslav Mimica u 97. godini. Velikana hrvatske kinematografije pamtit ćemo po igranim remek-djelima poput “Prometeja s otoka Viševice”, međunarodno priznatog filma “Kaja, ubit ću te” te filmovima “Ponedjeljak ili utorak”, “Događaj”, “Seljačka buna” i “Banović Strahinja”.

Umro je i akademik Dubravko Jelčić, istaknuti hrvatski književnik i književni povjesničar te nekadašnji saborski zastupnik, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Zbog širenja antikomunističkih letaka komunistički režim ga je 1945. kao maloljetnika osudio na 18 mjeseci zatvora te je kaznu služio u Staroj Gradiški. Godine 2016. je istaknuo “Ako je i u čemu Radić bio ideološki dosljedan i politički nepokolebljiv, onda je to bio njegov antikomunizam. Nakon što su to načelo prekršili prvi put Franjo Gaži sredinom ’40-ih godina prošloga stoljeća, a onda Zlatko Tomčić početkom drugoga desetljeća 21. stoljeća, sada ga po treći put gazi novo vodstvo HSS-a, stranke koja je zbog svoje nevjerodostojnosti u neovisnoj demokratskoj Hrvatskoj spala na najniže grane u svojoj povijesti.”

Početkom ožujka preminula je i poznata hrvatska pjevačica Zdenka Vučković u 78. godini života nakon kratke i teške bolesti. Vučković je osvojila publiku hitom “Moja mala djevojčica” koji je otpjevala s legendarnim Ivom Robićem.

Uz vojne počasti, oprostili smo se i od Božidara Alića, velikog hrvatskog glumca, zavidne umjetničke energije i širokih interesa, dragovoljca Domovinskog rata. Pamtit ćemo ga po ulogama u Najboljim godinama, Ponosu Ratkajevih, Našoj maloj klinici i brojnim drugim.

>Hrvatski velikani koji su nas napustili u 2019. godini: Ivo Gregurević, Branko Lustig, Radoslav Katičić, Đelo Jusić…

>(FOTO) Hrvatski velikani koji su nas napustili u 2018: Oliver, Sijerković, Fiamengo…

Od posljedica zaraze koronavirusom preminuo je hrvatski glazbenik Željko Lapec. Željko Lapec je 1990. osnovao grupu Amadeus. Snimili su kazetu “Zvijezde padaju”, a iduću godinu još jednu “Kud će suza nego oku”. Lapec je najveću popularnost stekao 90-ih s hitom “Fajrunt”.

Krajem lipnja u 73. godini napustio nas je prof. dr. sc. Ivo Banac, istaknuti hrvatski povjesničar, intelektualac, pisac i političar, profesor emeritus na Yaleu. Često je sudjelovao u javnim polemikama, podržavao je referendumske inicijative, a desetljećima je upozoravao na posljedice komunističkih zločina.

Predvidio je da su pred nama još veći javni sukobi, a o njihovom ishodu ovisit će demokracija, ljudska prava, mir i gospodarska sigurnost u Hrvatskoj, Europi i svijetu.

“Ne smijemo biti malodušni, radi nas samih i naše budućnosti, ali i radi svih žrtava totalitarizma, svih palih za slobodu u našem ratu za nezavisnost”, poručio je prije nekoliko godina prof. dr. sc. Banac. Na brojnim predavanjima govorio je o komunizmu, koji je ostavio niz negativnih posljedica te je zaustavio razvoj društva i zemlje, ističući kako je važno sagledati učinke tog razdoblja na kritički način koji će nam omogućiti da shvatimo kako to razdoblje još uvijek djeluje u našim životima.

Preminuo je i akademik Tomislav Raukar, istaknuti hrvatski povjesničar, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Početkom kolovoza napustio nas je i jedan od osnivača HDZ-a, bivši saborski zastupnik i ministar informiranja, Milovan Šibl. Milovan Šibl je bio ministar informiranja u Hrvatskoj vladi (1990.-1991.), ravnatelj Hrvatske izvještajne novinske agencije (1991.-1997.) te saborski zastupnik HDZ-a (1992.-2000.).

U 89. godini života napustio nas je slikar i grafičar Ivo Grbić. Bio je jedan najvećih dubrovačkih likovnih umjetnika, sveprisutan u kulturnom, ali i u društvenom životu Grada. Njegov lik Svetog Vlaha krasi službenu zastavu grada Dubrovnika, a grb Grada Dubrovnika također je njegovo djelo. Grbić je u Dubrovniku proživio najteže dane srpskocrnogorske agresije 1991., o čemu je svjedočio na Haškome sudu.

Sredinom kolovoza na Hvaru u 79. godini života umro je akademik Tonko Maroević, istaknuti hrvatski književnik, povjesničar umjetnosti, likovni i književni kritičar i prevoditelj, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

U kolovozu nas je napustio i Josip Kregar, nekadašnji dekan Pravnog fakulteta i bivši saborski zastupnik. U Sabor je ušao 2011. godine, kao nezavisni zastupnik izabran s koalicijske liste SDP-a. Tijekom mandata prešao je u stranku Ive Josipovića Naprijed Hrvatska.

Preminuo je i Žarko Domljan, prvi predsjednik Hrvatskog sabora. Domljanove riječi koje je izrekao 25. lipnja 1991. u Hrvatskom Saboru kao njegov prvi predsjednik, imat će povijesni značaj. “Rođena je država Hrvatska, neka joj je sretan i dug život”, rekao je tada kratko i moćno. Iz tog doba pamti se i trenutak kada je za hrvatskog predsjednika proglasio dr. Franju Tuđmana i stavio mu predsjedničku lentu.

Nakon teške bolesti preminuo je hrvatski sociolog, kolumnist, publicist, političar i sveučilišni profesor Slaven Letica. Iako je karijeru započeo u HDZ-u, 2000. godine kandidirao se na tadašnjim predsjedničkim izborima kao neovisni kandidat. Ipak, nije prošao ni u drugi krug izbora. 2003. godine na listi HSP-a i ZDS-a izabran je za nezavisnog zastupnika u 5. savez Hrvatskog sabora. Letica se istaknuo i svojim medijskim radom, a pisao je za Panoramu, Danas, Start i Globus. Posljednjih godina često se oglašavao i kada je u pitanju bila njegova snaha Dalija Orešković.

Hrvatska kazališna, filmska i TV glumica Vera Zima preminula je početkom studenog. Mnogi su je zavoljeli zbog njenog vedrog osmijeha i pogleda, a posebice kroz seriju “Odmori se, zaslužio si” u kojoj je igrala Ružu Kosmički za koju je nagrađena 2006. godine Hrvatskog društva dramskih umjetnika. Uloge je ostvarila i u TV serijama ‘Stipe u gostima’, ‘Luda kuća’, ‘Cimmer fraj’.

Hrvate je iznenadio odlazak Krunoslava Kiće Slabinca. Legendarni glazbenik prošle je godine proslavio pedesetu godišnjicu solističke karijere koja je otpočela kada je 24-godišnji Slavonac nastupio u emisiji Subotom uveče. Slabinca ćemo zauvijek pamtiti po njegovim hitovima poput “Inati se Slavonijo”, “Plavuša”, “Pokloni mi jedan dan”, “Zbog jedne divne crne žene”, “Tri slatke riječi”.

U 83. godini preminuo je hrvatski književnik, novinar i publicist Mladen Kušec. Potpisao je desetke knjiga proze i poezije, a svoj je književni rad posvetio djeci i mladima.

Početkom studenog od jake upale pluća u 74. godini preminuo je profesor emeritus Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu Mijo Korade. Samostalno ili u suradnji objavio je 14 knjiga i više od stotinu znanstvenih i stručnih članaka. Istraživao je hrvatske prekooceanske misionare i istraživače 17. i 18. st., dotad nepoznate istraživače Južne Amerike; filozofsku i prirodoznanstvenu djelatnost hrvatskih profesora na inozemnim učilištima u 18. st.; kulturne, znanstvene i vjerske veze Hrvata s drugim europskim zemljama 16.-19. st.; oblike vjerske djelatnosti u hrvatskim krajevima druge polovice 19. st.; stariju hrvatsku kajkavsku književnost i vjersko-prosvjetnu i kulturnu povijest sjeverozapadne Hrvatske 18. i 19. st. te povijest isusovaca u Hrvata.

Od posljedica zaraze koronavirusom preminuo je bivši zastupnik i filozof Anto Kovačević proganjan za vrijeme Jugoslavije. Kovačević je bio osuđen na 6 godina zatvora, a Amnesty International proglasio ga je zatvorenikom savjesti. Bio je predsjednik Hrvatske kršćanske demokratske unije (HKDU), a u Hrvatskom saboru bio je od 2000. do 2003. u Klubu HSP-a i HKDU-a.

Hrvatska se oprostila od još jednog velikog glumca. U 88. godini života u Domu za starije i nemoćne u Klaićevoj preminuo je glumac Špiro Guberina. Legendarnog glumca kojeg većina pamti po ulozi Jockana u Velom mistu sustigle su godine, a još je 2018. otkrio da se bori sa zdravstvenim problemima.

Napustio nas je i Lazo Goluža, novinar, urednik i tvorac legendarne Kviskoteke.

U subotu, 5. prosinca u 59. godini života preminuo je Stojan Tokić, ugledni poduzetnik i dobrotvor, suvlasnik tvrtke Tokić d.o.o. Duže od mjesec dana borio se u bolnici Dubrava s koronavirusom i posljedičnim infekcijama. Stojan Tokić ostao je unatoč velikom poslovnom uspjehu skroman i samozatajan čovjek kojem su na prvom mjestu bili njegova supruga,sinovi i kćeri. Osjećao je veliku odgovornost za svoje zaposlenike i njihove obitelji, a dan je obično započinjao odlaskom na svetu misu. Svojom vedrinom i smislom za humor, uvijek je hrabrio sve oko sebe.

Križevački glumac, agronom i humorist Nikola Novosel Miško poznat po ulozi Tune Pišpeka u televizijskoj seriji “Gruntovčani” umro je u 80. godini života. Glumio je u popularnim serijama “Mejaši”, “Dirigenti i mužikaši”, “Naši i vaši”, “Odmori se, zaslužio si” te u filmu “Kontesa Dora”.

Od posljedica zaraze koronavirusom u Respiracijskom centru KBC-a Rijeka preminuo prvi gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović. Vijest o smrti mons. Bogovića ožalostila je hrvatsku javnost, posebno vjernike. Podjelom teritorija Riječko-senjske nadbiskupije, 25. svibnja 2000., papa Ivan Pavao II. ustanovio je novu biskupiju sa sjedištem u Gospiću, koja je dobila ime Gospićko-senjska biskupija i ušla u sastav Riječke crkvene pokrajine kao sufraganska biskupija. Ivan Pavao II. istodobno je imenovao mons. Milu Bogovića prvim biskupom novoustanovljene biskupije, a ustoličenje je proslavljeno 25. srpnja 2000. u Gospiću.

Ovog profesora i crkvenog povjesničara kojega je odlikovalo veliko domoljublje, koji je bio posebno posvećen Lici (imao je velike zasluge za uspostavljanje Gospićko-senjske biskupije) vjerojatno ćemo ponajviše pamtiti po izgradnji Crkve hrvatskih mučenika u Udbini i ustanovljenju Dana hrvatskih mučenika. U svom znanstvenom radu posebno se bavio temama iz područja povijesti prostora svoje biskupije, a bio je posebno blizak svome puku koji je u pokoljima Drugog svjetskog rata izgubio svoje najbliže, boreći se za istinu o tim zločinima.

Papa Franjo prihvatio je 4. travnja 2016. odreknuće od službe zbog starosne dobi biskupa Mile Bogovića i za novoga gospićko-senjskog biskupa imenovao o. Zdenka Križića.

U 94. godini, dva dana uoči Božića, preminuo je legendarni hrvatski glumac Pero Kvrgić. Prema nekim podacima, broj uloga koje je Pero Kvrgić u kazalištu odigrao tijekom svoje karijere bliži se brojci od 200, a među njima se doista može pronaći sve: Scapin iz Moliereovih “Scapinovih spletki”, Harpagon iz “Škrtca”, Sganarelle iz “Don Juana”, Sampognetta iz Pirandellove drame “Večeras improviziramo”, Otac iz “Šest osoba traži autora”, zatim su tu Mockinpott iz Weissovih “Patnji gospodina Mockinpotta”, kao i legendarne “Stilske vježbe” Raymonda Queneaua.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.