Verbalni delikt: Diplomatkinja Elizabeta Mađarević dobila otkaz

Elizabeta Mađarević
Foto: fah

Diplomatkinja Elizabeta Mađarević, prva tajnica hrvatskog veleposlanstva u Berlinu, protiv koje je na Službeničkom sudu Ministarstva pravosuđa i uprave radi verbalnog delikta postupak pokrenuo glavni inspektor Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) Damir Božić nakon što je jedan portal u Hrvatskoj pokrenuo medijski linč protiv službenice Mađarević, dobila je otkaz u MVEP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Diplomatkinja Elizabeta Mađarević suspendirana i povučena iz veleposlanstva u Berlinu

Ovih je dana u ponovljenom postupku donesena i presuda, po kojoj je Mađarević dobila otkaz i to zbog njezinih uvjerenja i izražavanja vrijednosnih stajališta koje je pokazala izvan službe.

“Rješenjem Višeg službeničkog suda od 7. listopada 2022. godine u žalbenom postupku preinačeno je Rješenje Službeničkog suda od 7. srpnja te je službenici Elizabeti Mađarević za utvrđenu tešku povredu službene dužnosti izrečen prestanak državne službe”, rekli su iz Ministarstva pravosuđa i uprave. “Rješenje je 17. listopada postalo izvršno, međutim protiv navedenog rješenja može se pokrenuti upravni spor“, dodatno navode.

Hajka i medijski linč

Hajka i medijski linč na diplomatkinju Mađarević krenuo je od zlonamjerne interpretacije triju rečenica impresije s ljetovanja u Grčkoj koju je državna službenica objavila na svom zatvorenom privatnom profilu, a netko ih je dostavio Indexovom novinaru Gordanu Duhačeku, koji je više puta Republiku Hrvatsku i njezine građane ismijavao pa čak bio i prekršajno prijavljen za izrugivanje simbolima hrvatske državnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mađarević je 2019. suspendirana povodom toga što je na privatnom Facebook profilu pisala različite statuse, a između ostaloga ispod fotografije turističkog mjesta napisala “Čista i autentična Europa. Samo bijeli Europljani, kako je bilo prije samo 30 godina u cijeloj Europi. Ovo bi trebala biti dobra reklama za odmor. Netko bi pomislio da to više nije moguće, ali na sreću jest”.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova brzo je suspendiralo Mađarević i povuklo ju je iz Berlina, a nakon toga pokrenut je postupak utvrđivanja njezine odgovornosti pred Službeničkim sudom Ministarstva uprave.

“Ispada da državnu politiku hrvatskih institucija kroje medijski akteri, a nečiju krivicu određuje samodeklarirani medijski cenzor, ne zakoni i Ustav RH. Tužno je da institucije države ne provode zakone već stvaraju pravnu nesigurnost, često iz neznanja o pravnim propisima ili pak nemara, a ponekad i namjerno”, kazala je diplomatkinja Mađarević nakon pokretanja postupka protiv nje u razgovoru za Narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Elizabeta Mađarević za Narod.hr: ‘Ispada da državnu politiku hrvatskih institucija kroje medijski akteri’
> Suđenje zbog verbalnog delikta: HHO procijenio da se krše ljudska prava Mađarević

Odvjetnik službenice Mađarević Hrvoje Vukić tijekom suđenja isticao je da je ovo eklatantni primjer kršenja službeničkih i ustavnih građanskih prava pojedinaca od strane Ministarstva vanjskih i europskih poslova jer se jednoj državnoj službenici sudi radi verbalnog delikta i njezinih osobnih stajališta koji nisu protuzakonita.

“Službenica Mađarević predano je radila svoj posao, ali se ne može odreći svog identiteta, niti slobode govora ili misli. U demokratskoj i pravnoj državi ugled neke institucije ne može se braniti uništenjem ustavnih prava pojedinaca i njegovog dostojanstva pod izlikom kontrole savjesti i misli ili „zaštite ugleda službe“, posebno i zato što su brojni drugi diplomati i veleposlanici bili na naslovnicama medija za kršenje zakona i prekršaje počinjene tijekom službe i nikada nitko nije završio na Službeničkom sudu, čime se dovodi u pitanje i jednakost građana/službenika pred zakonom”, naglasio je.

“Mnogi diplomati i službenici javno pišu i objavljuju radove, kolumne, i imaju vlastite javne/privatne profile na društvenim mrežama, ali je samo službenica Mađarević optužena za verbalni delikt zbog svojih konzervativnih stajališta čime se čini opasni presedan i direktno ju se diskriminira, čega je postao svjestan i Hrvatski helsinški odbor koji je čitav proces monitorirao”, podsjetio je odvjetnički ured diplomatkinje Elizabete Mađarević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uključio se i HHO

Hrvatski helsinški odbor (HHO) odlučio je monitorirati slučaj zbog sumnje da se službenicu diskriminira i dovodi u nejednak položaj prema drugima. HHO je naime iznio procjenu da se krše ljudska prava službenice kao građanina pojedinca i to naročito glede poštenosti postupka, presumpcije nevinosti, antidiskriminacije, izražavanja misli, govora i kritike, te načela nullum crimen sine lege, jer ne postoji zakon koji objašnjava prijestup službenice, uz najavu posebnog praćenja primjene ustavnog načela iz članka 1. Ustava RH da je Hrvatska demokratska država.

> Nepravomoćna presuda: Dr. Markić dokazala da nije zarađivala na kontracepciji, sutkinja Kantolić ipak oslobodila Derifaj

Sutkinja Kantolić koju je Vlada Andreja Plenkovića na zatvorenom dijelu sjednice u lipnju 2020. imenovala vršiteljicom dužnosti predsjednika Službeničkog suda, nije prihvatila utvrđivanje konteksta i saslušavanje svjedoka demografa profesora Stjepana Šterca koji je sudjelovao na ročištu, a kojega je obrana predložila da komentira jesu li objave i stručni rad službenice rezultat stručnog rada i istraživanja o migracijama, koje su poznate u znanstvenoj literaturi i korištene od mnogih autora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.