Veterani hrvatskih gardijskih postrojbi: ‘Presuda Visokog prekršajnog suda napad je ne samo na pjesmu Bojna Čavoglave i Thompsona nego na sve hrvatske branitelje’

Jasenovac, 06.12.2016 - Spomen ploèa sa naptisom "HOS Za dom spmreni" koju su u centru Jasenovca postavili veterani HOS-a Jasenovca i Udruge dragovoljaca HOS-a Grada Zagreba u sjeæanje na 11 poginulih pripadnika 1. satnije "Ante Paradžik" Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), koji su stradali na tom podruèju. foto HINA/ Dario GRZELJ /ds

“Hrvatskim braniteljima ovakvim presudama i neprekidnim tendencioznim povezivanjem simbola Domovinskog rata s onima 2. sv. rata stvaraju, blago rečeno – nemir, neraspoloženje i uznemirenost. Ovakvim političkim presudama krše se zakoni Republike Hrvatske, u prvom redu “Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata” gdje jasno stoji kako su hrvatski branitelj iz Domovinskog rata i pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga (HOS-a). Svi znamo, a i oni koji presuđuju znaju koji su pozdravi HOS-a iz Domovinskog rata i da u njihovim zakonitim obilježjima stoji “za dom spremni”, ističe se u priopćenju Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi na presudu Visokog prekršajnog suda radi pjevanje pjesme Bojna Čavoglave kojeg potpisuje Krešimir Maretić predsjednik ZUV HGP.

“Ovom presudom se u cijelosti krši i Deklaracija o Domovinskom ratu koja obvezuje sve dužnosnike i sva državna tijela Republike Hrvatske da su dužni štititi moralni dignitet hrvatskoga naroda i svih građana Republike Hrvatske, štititi čast, ugled i dostojanstvo svih branite­lja i građana Republike Hrvatske koji su sudjelovali u obrani Domovine”, podsjećaju te dodaju: “Marko Perković Thompson nije samo sudjelovao kao vojnik u Domovinskom ratu, već je obrani Domovine pridonio i sa svojom pjesmom “Bojna Čavoglave“.

> Dr. Andrija Hebrang za Narod.hr: ‘Drugarica Slavica Lukić obrani nije dala doprinos i ne razumije važnost koju ZDS igra u stvaranju hrvatske države’

> Odvjetnik Zvonimir Hodak za Narod.hr: ‘Jedino Sabor može zabraniti ZDS, ali tada mora kazniti i komunističke simbole i slogane’

> (VIDEO) Gardijske brigade Tigrovi i Gromovi također su koristili ‘Za dom spremni’

> (VIDEO) Dr. sc. Hasanbegović: ‘Za dom spremni’ povijesni je hrvatski slogan kao i ‘Bog i Hrvati’

> Thompsonov odvjetnik Karačić za Narod.hr: ‘Jedino Sabor može zabraniti pozdrav ‘Za dom spremni”

> Odvjetnik Olujić za Narod.hr o presudi zbog pozdrava ZDS: ‘Ovakva odluka vodi polarizaciji i podjelama unutar društva

> Zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara: Tko kriminalizira braniteljski pozdrav krši Ustav

Priopćenje Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi na presudu Visokog prekršajnog suda radi pjevanje pjesme Bojna Čavoglave prenosimo u cijelosti:

Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske donio je presudu koju je potpisao predsjednik vijeća Siniša Senjanović u kojoj je potvrdio odluku Prekršajnog suda u Splitu – Stalna služba u Makarskoj koja je glazbenika Marija Rosu proglasila krivim i osudila na novčanu kaznu jer je pjevao pjesmu iz Domovinskog rata “Bojna Čavoglave” autora hrvatskog branitelja i glazbenika Marka Perkovića Thompsona.

Obrazloženje te presude je, citiramo: “Pozdrav u oblicima „za dom“ i „za dom spremni“, bez obzira na izvorno hrvatsko književno i poetsko značenje te kompleksnost i višeznačje korištenja tog izraza u različitim hrvatskim povijesnim vremenima, korišten je i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta Nezavisne Države Hrvatske koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog ili etničkog identiteta. Bez obzira na žalbene navode da je  otpjevao pjesmu na način kako je ista objavljena u izvornom tekstu pjesme „Bojna Čavoglave“ i koja je objavljena u Službi zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja, okrivljenik je mogao i trebao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja izvikivanja ovog izraza i trebao se suzdržati od takvog ponašanja. Činjenica da je navedeni pozdrav dio autorskog umjetničkog djela ne mijenja činjenicu da simbolizira mržnju  prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti,  manifestaciju rasističke ideologije, kao i podcjenjivanje žrtava zločina  protiv čovječnosti, te da je protivan odredbi članka 39. Ustava Republike Hrvatske.”

Ovu presudu doživljavamo kao napad ne samo na pjesmu “Bojna Čavoglave” i njenog autora Marka Perkovića Thompsona nego na sve hrvatske branitelje. Ova presuda nam po uzoru na političke govore iz susjedne agresorske Srbije želi poručiti da smo mi koji smo krvarili u Domovinskom ratu i koji slavimo svoje pobjede pjesmama iz Domovinskog rata, u stvari fašisti, rasisti te da tim pjesmama izražavamo mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog ili etničkog identiteta.

Pjesma „Bojna Čavoglave“ nastala je na samom početku Domovinskog rata i postala njegov simbol. Bila je motivator i poticaj svakom branitelju da izdrži u borbi.
Pjesma ne govori o ustašama ni  o 2. svjetskom ratu već o Domovinskom ratu u kojem smo se borili i uspjeli smo osloboditi sva okupirana područja i omogućiti svim državljanima Lijepe naše da se vrate svojim domovima. Ta pjesma može povrijediti jedino one koji su nas okupirali 1991. godine kao i njihove sluge i njihove simpatizere.

Nama, hrvatskim braniteljima ovakvim presudama i neprekidnim tendencioznim povezivanjem simbola Domovinskog rata s onima 2. sv. rata stvaraju, blago rečeno – nemir, neraspoloženje i uznemirenost. Ovakvim političkim presudama krše se zakoni Republike Hrvatske, u prvom redu “Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata” gdje jasno stoji kako su hrvatski branitelj iz Domovinskog rata i pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga (HOS-a). Svi znamo, a i oni koji presuđuju znaju koji su pozdravi HOS-a iz Domovinskog rata i da u njihovim zakonitim obilježjima stoji “Za dom spremni”.

Ovom presudom se u cijelosti krši i Deklaracija o Domovinskom ratu koja obvezuje sve dužnosnike i sva državna tijela Republike Hrvatske da su dužni štititi moralni dignitet hrvatskoga naroda i svih građana Republike Hrvatske, štititi čast, ugled i dostojanstvo svih branite­lja i građana Republike Hrvatske koji su sudjelovali u obrani Domovine.

Marko Perković Thompson nije samo sudjelovao kao vojnik u Domovinskom ratu, već je obrani Domovine pridonio i sa svojom pjesmom “Bojna Čavoglave“.

Čisto je licemjerje donijeti zakone i deklaracije, odavati priznanja i držati prigodničarske hvalospjeve braniteljima, a braniti nam pozdrave, obilježja i pjesme. To nije samo protivno zakonu već i zdravom razumu.

Mi, hrvatski branitelji, pozivamo hrvatske glazbenike da i dalje pjevaju pjesme koje su nama dale snage u Domovinskom ratu da Hrvatsku oslobodimo od srpsko-četničkog okupatora i bez obzira na to što su njihovi slugani još aktivni, mi im nećemo dozvoliti da nas omalovažavaju i zabranjuju ono što nas je u pozitivnom smislu vodilo u Domovinskom ratu.

Pozivamo sve časne djelatnike hrvatskog pravosuđa, kao i one u izvršnoj vlasti da pasivno ne promatraju već jasno izreknu NE novom četnikovanju kojim se u maniri specijalnog rata svakodnevno napada Hrvatska.

ZUV HGP
p r e d s j e d n i k
Krešimir Maretić

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr