(VIDEO) Aferama opterećeni Plenkovićev koalicijski partner tvrdi: ‘Ako nema za plaće učitelja, idemo na izbore’

Foto: Snimka zaslona

Štrajk prosvjetara navodno je dodatno zaoštrio odnose u vladajućoj koaliciji.

Uz HNS, stranku kojoj je podrška birača uglavnom ispod 2 posto, veće plaće zatražio je Milan Bandić, što je HDZ-u bilo dovoljno da im poruči kako se ne boje izbora i da su na njih spremni u bilo kojem trenutku. Tu je uklizala i oporba – oni već znaju i datum.

Gost Dnevnika Nove TV, bio je brojnim aferama opterećeni predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, koji je nastup iskoristio za pohvale HNS-ovog eksperimeta nad hrvatskom djecom zvanom ‘Škola za život’.

“Ja bih sigurno uložio novce na učitelje. To je potpuno jasan stav Hrvatske narodne stranke. Ako nema novca za povećanje plaća za učitelje, nastavnike i profesore, idemo na izbore… Dvije godine traje jedan jedini veliki politički projekt Hrvatske narodne stranke, a to je reforma obrazovanja. Reforma je u školama. Dio reforme, a to piše i u strategiji, je povećanje materijalnih prava profesora i učitelja i to je došlo sad na red. Ja osobno mislim da je HNS u zadnje dvije i pol godine pokazao da je konstruktivan partner i da imamo jedan politički prioritet. I mi smo usvojili kurikulume, maknuli ideologiju iz kurikuluma, usvojili niz zakona da se uopće može dogoditi reforma i mi smo tu imali podršku premijera. Dobar dio toga, informatička oprema, laptopi, tableti i sve ostalo, je financirano od europskih sredstava zato što Europa daje punu podršku reformi i govori – ‘to je to i mi ćemo vam dati novce’. Sad je došao red, poslije sve opreme, na učitelje.”, rekao je Vrdoljak.

> (VIDEO) Marija Selak o ‘Školi za život’ HNS-ove ministrice Divjak: ‘Mi smo država eksperiment’

> Ivica Šola: ‘2018. bila je megaprijevara samoga demokratskoga sustava u Plenkovićevoj, Vrdoljakovoj i Bandićevoj izvedbi’

> Koje se sve afere vežu uz bivše i sadašnje članove HNS-a – stranke koja trenutno u Vladi ima čak dva ministra?

> HDZ-ovac Culej optužio GLAS-ova Richembergha da je bio suradnik Udbe, stigao i odgovor

> Jesu li Vrdoljak i Milanović zloupotrijebili ulaganje u obnovljive izvore energije na račun hrvatskih građana?

> Sve afere predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka koji je najavio svoje povlačenje nakon fijaska na izborima za EP

> Aferama opterećen Vrdoljak najavio svoje povlačenje s čela HNS-a, stranke koja je na izborima za EP osvojila 2,60% glasova

O kontaktima s premijerom:

“Danas smo kontaktirali SMS-om. Da se razumijemo – koga u ovoj zemlji zanima koliko često se dopisuje premijer s predsjednikom koalicijske stranke? Ono što je jako bitno, to je da sutra djeca u mojem gradu, Osijeku u Osječko-baranjskoj županiji idu u školu, a nemaju nastavu jer je štrajk i to moramo riješiti. Intenzitet komunikacije mislim da je stvarno nebitan.”

Na pitanje voditelja je li premijer obećao veće plaće, HNS-ov Vrdoljak odgovara:

“Rekao je da će razgovarati o tome i razgovara o tome.Da budemo potpuno jasni, zadnji prijedlog nije bio dovoljan. Mi smo rekli šest posto i s tim se složio i sindikat, a imamo i podršku učitelja, nastavnika, profesora, roditelja čija su djeca u školama… Očekujemo da se ovih dva posto nađe vrlo skoro. Ako ne, idemo na izbore.”

O ponovnoj koaliciji sa SDP-om Vrdoljak kaže: “Samostalno idemo na izbore. Hrvatska narodna stranka je najveća i najjača liberalna stranka u Hrvatskoj danas. To će biti sutra, a to je bila i jučer. Samostalno izlazimo na izbore s jednom temom – ni lijevo ni desno. Naši postizborni koalicijski potencijal je onaj koji vuče naprijed, a ne onaj koji vuče nazad što znači da svi oni koji će podupirati i naše reformske procese i koji će pratiti naš reformski tempo – bit će naš partner.”

Za kraj poručuje da je spreman na razgovore s Plenkovićem:

“Što prije, to bolje kako bi svaki dan štrajka skratili.”

HNS-ove prijetnje Plenkoviću

Podsjetimo, ovo nije prva prijetnja iz HNS-a kojom je Vrdoljak ponovno zaprijetio izlaskom iz Vlade.

Ta stranka minorne podrške birača, ali nezasluženo iznimne političke moći poznata je po raznim političkim trgovinama.

Foto: Snimka zaslona

Ubrzo nakon početka ove neprirodne koalicije HDZ-a i HNS-a od lipnja 2017., uslijedio i prvi važniji sukob i to oko smjene Dijane Vican, šefice Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja, koju je predložila ministrica obrazovanja Blaženka Divjak nakon što je u medije “slučajno” procurio dokument Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta o natječaju za odabir Ekspertne radne skupine za provođenje kurikulne reforme (ERS) u kojem je stajalo da je navodno napravljen niz propusta prilikom imenovanja Jasminke Buljan Culej za šeficu navedene skupine. Premijer Andrej Plenković tada je stao u obranu Vican, a neimenovani HNS-ovci poručili su “Padne li ministrica, past će i Vlada”. Ubrzo se rektorica Dijana Vican povukla.

“S mjesta predsjednice PSP-a otišla sam nakon razgovora i u dogovoru s premijerom gospodinom Plenkovićem nakon što su ministrica Divjak i vodstvo Hrvatske narodne stranke zahtijevali moj odlazak s mjesta predsjednice. Iako su premijer i neki suradnici smatrali da trebam ostati članicom PSP-a, nisam našla nijedan razlog niti motiv ostanka u tom angažmanu. Smatram da sustav odgoja i obrazovanja ne može biti svojina jedne stranke. Osobno mi nije prihvatljiva kultura rada s metodama ultimatuma, isključivanja, difamiranja, optuživanja, eliminacije, političkog pritiska s pozicije moći. Smatram nekorisnim voditi rasprave s onima s kojima nemam zajednički rječnik“, poručila je dr. sc. Dijana Vican u razgovoru za Narod.hr.

Prijetili zbog HOS-ove ploče u Jasenovcu

Iste se godine novi sukob javio oko spomen-ploče poginulim HOS-ovcima u Jasenovcu. HNS-ovci su prijetili izlaskom iz Vlade ako se spomen-ploča ne makne u roku dva tjedna. Spomen-ploča nakon toga je premještena u Novsku, a HNS je ostao u Vladi.

Zakon o udžbenicima

Lani je tema reforme školstva ponovno postala kamen spoticanja između premijera Plenkovića i koalicijskog partnera. HNS-ovci su Plenkoviću tada poručili da, ako na dnevni red Vlade ne uvrsti Zakon o udžbenicima za drugo saborsko čitanje, oni više neće biti dio vladajuće koalicije. No, ubrzo Vrdoljak tvrdi da će sve ipak biti u redu jer mu Plenković jamči da će Zakon o udžbenicima 14. prosinca 2018. biti izglasovan u Saboru.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr