(VIDEO) Đakić na Odboru za ratne veterane glasovao za ostanak u koaliciji s SDSS-om

Foto:. snimkazaslona, fah; fotomontaža: narod.hr

Hrvatski branitelj HDZ-ov Josip Đakić glasovao je za ostanak u koaliciji s Pupovčevim SDSS-om.

Na današnjem saborskom Odboru za ratne veterane raspravljalo se o nedavnim neprimjerenim istupima Milorada Pupovca, predsjednika SDSS-a, koalicijskog partnera vladajućeg HDZ-a.

Mostov Miro Bulj upitao je kakva se poruka šalje branitejlima kada se osuđuju Pupovčevi istupi, ali se istovremeno s njime koalira.

“Biti s Pupovcem u nikad čvršćoj koaliciji šalje jednu strašnu, frustrirajuću poruku za braniteljsku populaciju” – izjavio je Bulj.

Bulj je potom predložio je glasovanje o izlasku HDZ-ovih ratnih veterana iz koalicije s SDSS-om.

Među onima koji su glasovali protiv istupanja iz koalicije s Pupovčevim SDSS-om bio je predsjednik HVIDR-e, HDZ-ov Josip Đakić.

“Mi smo protiv” – kazao je Đakić.

“Hvala lijepo, sve je jasno” – odgovorio mu je Bulj.

Saborski odbor za ratne veterane također je odlučio da se neće sazivati tematska sjednica o izjavama Milorada Pupovca, dok se DORH ne očituje ima li elemenata kaznenog djela vezano uz izjave čelnika SDSS-a.

DORH je pokrenuo izvide i očekujemo da utvrdi je li počinio kazneno djelo u vezi s člankom 349. Kaznenog zakona (koji govori o povredi ugleda Republike Hrvatske), rekao je predsjednik tog odbora Josip Đakić.

Rasprava o Ljiljani Zmijanović i izboru za ravnateljicu NP Krka

Na Odboru se također govorilo o imenovanju ravnateljice Javne ustanove Nacionalni park Krka. Bulj je podsjetio kako je sud utvrdio da je natječaj proveden nezakonito, ustvrdivši kako je na to mjesto imenovana osoba koja je istodobno bila članicom HNS-a i HDZ-a, a da hrvatska braniteljica Ljiljana Zmijanović unatoč boljim kvalifikacijama nije imenovana na to mjesto.

Članovi Odbora zaključili su da će se o tome raspravljati na sjednici Odbora iduće srijede nakon što u međuvremenu Ministarstvo zaštite okoliša i energetike dostavi potrebnu dokumentaciju.

Predsjednik Odbora Đakić rekao je da u slučaju dr. sc. Zmijanović nije povrijeđen zakon o braniteljima.

Ekshumacije na području Zagreba

Ministar branitelja Tomo Medved izvijestio je o ekshumacijama na području Zagreba uz sudjelovanje MUP-a i DORH-a te da su pronađena tijela pokopana u skladu sa standardima i pravilima. Pomoćnik ministra Stjepan Sučić rekao je da je tijekom 2018. provedeno 11 terenskih istraživanja.

Na odboru je prihvaćeno izvješće o poslovanju Fonda hrvatskih branitelja koji je u 2018. ostvario neto dobit u iznosu od 28,8 milijuna kuna, što je povećanje u odnosu na 2017. kada je ostvarena neto dobit od 23,3 milijuna kuna.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr