(VIDEO) Dr. Hrvoje Pende iz Narod odlučuje: ‘Promjena izbornog sustava je prvi korak ka promjeni načina upravljanja Hrvatskom’

Foto: snimka zaslona

“Referendum će omogućiti biračima da odluče – žele li više sudjelovati u odabiru svojih neposrednih političkih predstavnika, žele li promijeniti način upravljanja Hrvatskom uz političare koji se bore protiv korupcije i klijentelizma, a ne političare koji žive od korupcije i klijentelizma. Promjena izbornog sustava je prvi korak ka promjeni načina upravljanja Hrvatskom” – rekao je dr. sc. Hrvoje Pende, član organizacijskog odbora GI Narod odlučuje prilikom predaje Zahtjeva za raspisivanje referenduma Hrvatskom saboru.

GI Narod odlučuje danas je predala 405.342 potpisa na prvo i 407.469 potpisa na drugo referendumsko pitanje, Hrvatskome saboru.

(VIDEO) Narod odlučuje: Uz pjesmu Lijepa li si i skandiranje ‘Hrvatska, Hrvatska’ predani potpisi Hrvatskom saboru

U slavljeničkoj atmosferi, prije same predaje potpisa, mnoštvu okupljenih volontera i podupiratelja pred crkvom svetog Marka obratili su se organizatori.

U nastavku donosimo obraćanje dr. sc. Hrvoja Pendea u cjelosti.

Danas Hrvatskom Saboru, najvišem predstavničkom tijelu hrvatskog naroda, u ime nas, hrvatskih građana, predajemo Zahtjeve za raspisivanje refrenduma za pravedniji izborni sustav.

Donosimo potpise 405.342 hrvatskih građana koji su zatražili raspisivanje referenduma za prvo i potpise 407.469 građana koji su zatražili raspisivanje referenduma za drugo referendumsko pitanje.

S ova dva referendumska pitanja i šest promjena koje ona donose želimo osigurati pravedniji izborni sustav, sličniji onim sustavima kojim naši sugrađani, u drugim državama Europske unije biraju svoje predstavnike.

Referendum će omogućiti biračima da odluče – žele li više sudjelovati u odabiru svojih neposrednih političkih predstavnika, žele li promijeniti način upravljanja Hrvatskom uz političare koji se bore protiv korupcije i klijentelizma, a ne političare koji žive od korupcije i klijentelizma.

Promjena izbornog sustava je prvi korak ka promjeni načina upravljanja Hrvatskom – u kojoj će sposobnost, marljivost i zalaganje za opće dobro osigurati ekonomski rast i zaustaviti odlazak stotina tisuća naših sugrađana koji bježe od beznađa, zloupotrebe političke moći i nepravde u kojojima nas prisiljavaju živjeti oni koji bi trebali zastupati i štititi naše interese.“

Izvor: narod.hr